Με την κατάθεση της συζύγου του, Μίνας Βαλυράκη, ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τον θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021 στην Ερέτρια. Η μάρτυρας εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και αναφέρθηκε στις παραλείψεις κατά τη διάρκεια των ερευνών λέγοντας για παράδειγμα ότι το λιμενικό έφτασε στο σημείο πενήντα λεπτά μετά την εντοπισμό της σορού του πρώην υπουργού. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι δύο κατηγορούμενοι, αλιείς που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του πρώην υπουργού, είχαν μένος απέναντι στο σύζυγο της. Η μάρτυρας χαρακτήρισε τον θάνατο του συζύγου της «στυγερό έγκλημα», απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ατυχήματος.

Διαβάστε: Γιώργος Παπανδρέου για Σήφη Βαλυράκη: Χρέος να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του

Σήφης Βαλυράκης: "Μου είπε τον βρήκανε και είναι σφαγιασμένος. Έπαθα σοκ. Ζούσαμε ένα θρίλερ"

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε γνώση και επίγνωση ότι είναι ένα στυγερό έγκλημα. Ένας Σήφης Βαλυράκης που έχει κάνει δύο αποδράσεις και έχει διοικήσει όλη τη χώρα, δεν μπορεί να έπεσε από το σκάφος του» ανέφερε. Περιγράφοντας τις ώρες πριν από την τραγωδία, κατέθεσε ότι τον περίμενε να επιστρέψει στο σπίτι: «Δύο με δυόμιση τον περίμενα να γυρίσει. Ήταν χειμώνας και ανεβοκατέβαινα. Ανέβηκα στην ταράτσα με κυάλια, αλλά δεν φαινόταν. Τέσσερις παρά έρχεται ο βοηθός μας και του λέω να κάτσει έξω στη σημαδούρα γιατί δεν είχε έρθει ακόμα». Στη συνέχεια, αποφάσισε να απευθυνθεί στο Λιμενικό, ωστόσο όπως είπε βγαίνοντας από το σπίτι της είδε δύο λιμενικούς στη γωνία. «Τους λέω “επειδή έχει εξαφανιστεί ο άνδρας μου μπορείτε να μου βρείτε μία βάρκα;” και μου απάντησαν επιπληκτικά: “Κυρία μου, δεν ήξερε ο κ. Βαλυράκης ότι εν καιρώ κορωνοϊού δεν βγαίνουν με βάρκες;”». Όπως κατέθεσε, λίγη ώρα αργότερα ψαράς ενημέρωσε ότι είχε εντοπιστεί η βάρκα προσαραγμένη, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η οικογένεια. Η μάρτυρας περιέγραψε με έντονη συναισθηματική φόρτιση τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον θάνατο του συζύγου της: «Στις 7.20 το βράδυ μου τηλεφώνησε ο κουμπάρος μας και μου είπε “τον βρήκανε και είναι σφαγιασμένος”. Έπαθα σοκ. Ζούσαμε ένα θρίλερ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου, υποστήριξε ότι ο Βαλυράκης ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση παρά τα 77 του χρόνια και γνώριζε άριστα το σκάφος του. «Ήταν υγιέστατος, σαν 50άρης. Μηχανολόγος, ήξερε τα πάντα για το σκάφος», είπε, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ατυχήματος. Σύμφωνα με την ίδια, υπήρχε «σχέδιο να μην βρεθεί το πτώμα», ενώ υποστήριξε πως οι δύο κατηγορούμενοι είναι «Χρυσαυγίτες». «Έχασα τον άνδρα μου, αλλά έχασε κι η Ελλάδα έναν ήρωα» είπε χαρακτηριστικά.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, αφού εξέφρασε συλλυπητήρια, μίλησε για «φρικτό ατύχημα» και έκανε λόγο για «αντιφατικές καταθέσεις». «Το μόνο που συνδέει τους κατηγορούμενους με την υπόθεση είναι οι καταθέσεις ενός μάρτυρα» ανέφερε η δικηγόρος τους. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αντέδρασαν έντονα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Σε λίγο θα πρέπει να ζητήσει ο νεκρός συγγνώμη επειδή έκανε κάποιες εργασίες στο σκάφος του και σκοτώθηκε», ενώ ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι «διέβαλαν την οικογένεια ότι επιδιώκει αποζημίωση». Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για «μηχανισμούς συγκάλυψης» και ζήτησε «περισσότερο σεβασμό στο θύμα». Στη δικαστική αίθουσα βρισκόται συγγενείς και φίλοι της οικογένειας μεταξύ των οποίων και η Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι μάλιστα ο τελευταίος άνθρωπος που έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τον πρώην υπουργό.