Αντίστροφη µέτρηση για τα τέσσερα µη κρατικά πανεπιστήµια που έλαβαν άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας, σηµατοδοτώντας την υλοποίηση µιας µεταρρύθµισης που αλλάζει τον χάρτη της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στη χώρα µας. Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, έως τις 20 του µήνα αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πιστοποιήσεις των 28 προγραµµάτων προπτυχιακών σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, προκειµένου τα νέα Ιδρύµατα να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές και να ξεκινήσουν τα µαθήµατα.

Διαβάστε: Μη κρατικά πανεπιστήμια: Διαψεύδεται η φημολογία περί απόρριψης των νομικών σχολών - Η ανακοίνωση της ΕΘΑΑΕ

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Έως τις 20 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των προγραµµάτων σπουδών

Όπως λέει στα «Παραπολιτικά» ο υφυπουργός Παιδείας, αρµόδιος για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, «οι επιτροπές που επισκέπτονται τα Ιδρύµατα ακολουθούν την ίδια διαδικασία µε αυτήν που εφαρµόζεται στα δηµόσια πανεπιστήµια και συντάσσουν στη συνέχεια τις εκθέσεις τους, προκειµένου να αξιολογηθούν τα προγράµµατα σπουδών». Οπως µας ενηµερώνει, «έως τις 20 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των προγραµµάτων σπουδών, προκειµένου αµέσως µετά, στο τέλος του µήνα, να ξεκινήσουν τα µαθήµατα στα προγράµµατα που θα έχουν λάβει την πιστοποίηση». Η µεθοδολογία της πιστοποίησης που ακολουθείται είναι ίδια µε αυτήν που εφαρµόζεται στα δηµόσια ΑΕΙ από το 2018. H διαδικασία της πιστοποίησης είναι σύνθετη, όπως λένε στελέχη της ΕΘΑΑΕ, τα οποία εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη µέχρι τώρα πορεία της αξιολόγησης των προπτυχιακών προγραµµάτων σπουδών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα περισσότερα από τα 28 προγράµµατα σπουδών έχουν ήδη αξιολογηθεί, οπότε η ΕΘΑΑΕ εξετάζει το ενδεχόµενο να προχωρήσει αρχικά στην ανακοίνωση των πρώτων προγραµµάτων και, σε δεύτερη φάση, έως το τέλος του µήνα, στην ανακοίνωση του συνόλου των προγραµµάτων σπουδών.

Η μέθοδος πιστοποίησης 

H διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελείται από πέντε βασικά στάδια, τα οποία περιλαµβάνουν 36 ειδικότερες ενέργειες από τα τρία εµπλεκόµενα µέρη: την ΕΘΑΑΕ, το Ιδρυµα και την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης. Ειδικότερα, η επιθεώρηση και η σύνταξη έκθεσης πιστοποίησης του κάθε προγράµµατος πραγµατοποιείται από ανεξάρτητη Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, στην οποία συµµετέχουν τρεις ή τέσσερις ανεξάρτητοι εµπειρογνώµονες, καθηγητές ή και ερευνητές οικείου ή συναφούς επιστηµονικού πεδίου από πανεπιστήµια του εξωτερικού, από το µητρώο εµπειρογνωµόνων που τηρεί η ΕΘΑΑΕ, ένας φοιτητής και ένα µέλος από το µητρώο εµπειρογνωµόνων του αντίστοιχου επιστηµονικού φορέα-επιµελητηρίου σε περίπτωση προγραµµάτων σπουδών που οδηγούν στην άσκηση νοµοθετικώς ρυθµιζόµενου επαγγέλµατος (ΠΣ Μηχανικών, Ιατρικής, Νοµικής, Γεωπονίας-∆ασολογίας) κ.ά. Η χορήγηση ή µη της πιστοποίησης πραγµατοποιείται από το αρµόδιο όργανο της Αρχής, το Συµβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, καθώς η ΕΘΑΑΕ συνεδριάζει προκειµένου να προχωρήσει στη δηµοσιοποίηση της πιστοποίησης των προγραµµάτων.

Ποιοι πήραν άδεια λειτουργίας 

Περίπου 1.600 αναµένεται να είναι οι πρώτοι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν µαθήµατα στα τέσσερα µη κρατικά πανεπιστήµια τα οποία τελικά επελέγησαν από τα 12 που είχαν καταθέσει σχετική αίτηση αδειοδότησης στο υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων.

Από το τρέχον ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026 έλαβαν άδεια λειτουργίας τα εξής:

  • Το UNIC Athens, Πανεπιστήµιο Λευκωσίας, στα προγράµµατα σπουδών του οποίου, που πιστοποιούνται από την ΕΘΑΑΕ, περιλαµβάνονται προγράµµατα της Ιατρικής Σχολής, που συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση µε την κλινική εµπειρία, καθώς και της Σχολής ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, που φιλοδοξεί να προσφέρει εκπαίδευση διεθνών προδιαγραφών. Η νέα πανεπιστηµιούπολη βρίσκεται σε ένα ανακαινισµένο και ειδικά σχεδιασµένο κτίριο, εµβαδού 12.500 τ.µ., και συνορεύει µε το The Ellinikon, όπως αναφέρεται από το Ιδρυµα.
  • «Είµαστε έτοιµοι σε όλα τα επίπεδα, µε τη διαδικασία αξιολόγησης των προγραµµάτων σπουδών να είναι σε εξέλιξη», λένε οι αρµόδιοι από το University of Keele Greece και σηµειώνουν ότι τα πρώτα δείγµατα µετά την ανακοίνωση αδειοδότησης του Πανεπιστηµίου Keele είναι πολύ θετικά σε ό,τι αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σύνολο των προσφερόµενων προγραµµάτων σπουδών, από τη Νοµική, τη ∆ιερευνητική Εγκληµατολογία, την Ψυχολογία, την Αγγλική Φιλολογία και την Εµβιοµηχανική µέχρι την Ιατρική.
  • Το αµερικανικό Πανεπιστήµιο Anatolia έχει τρεις σχολές, τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστηµών, τη Σχολή ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και τη Σχολή Τεχνολογίας και Επιστηµών, ενώ καταγράφεται σηµαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, µε τον µεγαλύτερο αριθµό αιτηµάτων για εγγραφή φοιτητών να προέρχεται κυρίως από τις Ηνωµένες Πολιτείες, αλλά και από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και από χώρες της Μέσης Ανατολής.
  • Στο University of York Europe Campus, CITY ULE θα λειτουργούν τρεις πανεπιστηµιακές Σχολές, σύµφωνα µε την άδεια που έχει λάβει το Ιδρυµα: η Σχολή ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, η Σχολή Επιστηµών και η Σχολή Νοµικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Συγκεκριµένα, τα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών (Bachelors) που θα προσφέρονται στη Θεσσαλονίκη αφορούν σε θέµατα ∆ιοίκησης και στην Οικονοµία, την Ψυχολογία, την Πληροφορική µε σύγχρονες εξειδικεύσεις, την Επικοινωνία και τα Κοινωνικά ∆ίκτυα, την Αγγλική Φιλολογία και τη Νοµική (Ελληνικό ∆ίκαιο µε στοιχεία Αγγλικού ∆ικαίου).

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά