Ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat για το 2023. Η χώρα μας κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, μαζί με τη Δανία και την Κύπρο. Συνολικά, το 2023 οι Έλληνες πέταξαν πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους φαγητό (2.091.442 τόνοι), αριθμός σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 2020 (2.048.189 τόνοι). Κατά μέσο όρο, κάθε κάτοικος της χώρας σπατάλησε 201 κιλά τροφίμων ετησίως, έναντι 191 κιλών το 2020 — επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση της Ευρώπης, πίσω από την Κύπρο και τη Δανία.

Για σύγκριση, στην Τσεχία, με αντίστοιχο πληθυσμό, πετάχτηκαν μόλις 1.062.773 τόνοι, ενώ στην Ολλανδία, με σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό, η σπατάλη τροφίμων άγγιξε τους 2.080.654 τόνους.

Στην Ελλάδα, το 44,3% των τροφίμων που πετάχτηκαν (926.509 τόνοι) προήλθε από νοικοκυριά, ενώ οι υπόλοιποι 1.164.933 τόνοι χάθηκαν στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο και την εστίαση. Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, με ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση, πρόληψη και ανακύκλωση τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα στο iapogevmatini.gr.