Απ' όλα έχει ο καιρός της εβδομάδας, που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα (20/10), αφού το βροχερό σκηνικό που αντικρύσαμε το πρωί θα δώσει τη θέση του τις επόμενες ημέρες σε άνοδο της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 28 βαθμούς και τις προβλέψεις για την 28η Οκτωβρίου να είναι με το μέρος μας.

Διαβάστε: Καιρός "ανάποδου Π": Βροχές και δύο κύματα κακοκαιρίας έως την Πέμπτη - "Μικρό καλοκαιράκι" το Σαββατοκύριακο


Με τι καιρό θα γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου: Από τις καταιγίδες στα… 28άρια

«Ο καιρός της εβδομάδας: “Αρχίζει με βροχές και καταιγίδες και τελειώνει με ηλιοφάνεια και 28άρια!”» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Συνέχισε λέγοντας ότι: 

«Δευτέρα – Τρίτη:
Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα οι περισσότερες βροχές. Σκόρπια ψιλόβροχα ή συννεφιές στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Τετάρτη – Πέμπτη:
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο. (Καιρός ανάποδο “Π”). Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα:
Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 28 βαθμούς). Ανήμερα της Εθνικής μας εορτής, 28ης, η πρόγνωση προς το πάρων, παρουσιάζει χαμηλή αξιοπιστία!».

Δείτε την ανάρτηση Τσατραφύλλια:



Από την πλευρά του, την τάση για τον καιρό των επόμενων ημερών, έως και την 28η Οκτωβρίου, παρουσίασε και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης πριν λίγες ημέρες (17/10). Στην πρόγνωσή του έκανε λόγο δύο κύματα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσουν σταδιακά μεγάλο μέρος της επικράτειας, με βροχές, καταιγίδες και έντονους ανέμους. Ειδικότερα, το πρώτο κύμα έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται στο Ιόνιο, όπου έχουν σχηματιστεί πυρήνες καταιγίδων. Το βαρομετρικό χαμηλό που τις συνοδεύει κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά, επηρεάζοντας τις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Το νέο κύμα αναμένεται από την Κυριακή. Η κακοκαιρία θα προσεγγίσει εκ νέου τη χώρα από το Ιόνιο προς το Αιγαίο, επηρεάζοντας κυρίως τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα έως και την Τρίτη. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στα βόρεια θα εκδηλωθούν μέτριες βροχές. Παράλληλα, μια «λωρίδα» κακοκαιρίας θα διασχίζει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, δημιουργώντας έντονη θερμοκρασιακή αντίθεση: στα βόρεια η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 17 βαθμούς, ενώ στα νότια θα κυριαρχούν πιο ήπιες και θερμές συνθήκες. Ο κ. Μαρουσάκης διευκρίνισε ότι «από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο καιρός θα σταθεροποιηθεί, οδηγώντας μας στο γνωστό "καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου". Από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, αναμένεται βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα».




Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Νίκος Καντερές ανέφερε ότι «από την Πέμπτη (23/10) έως και την Εθνική Εορτή τουλάχιστον θα κυριαρχήσουν οι λιακάδες και θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο φέρνοντας το Αγιο-δημητριάτικο καλοκαιράκι. Φεύγοντας ο Οκτώβριος θα φέρει και άλλες βροχές και δεν θα είναι άνομβρος όπως ο περυσινός».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ

«Έρχονται και βροχές και Άγιο-δημητριάκο καλοκαιράκι. Ύστερα από τις αξιόλογες βροχές που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες του μήνα από δυο ατμοσφαιρικές μεταβολές ακολούθησε ένα διάστημα μιας εβδομάδας τουλάχιστον ανομβρίας με εξαίρεση λίγες βροχές στη δυτική Πελοπόννησο. Από αύριο Πέμπτη (16/10) και κυρίως την Παρασκευή έρχεται άλλη ατμοσφαιρική διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο που θα δώσει βροχές σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με εξαίρεση τη νοτιοανατολική, και κυρίως τη δυτική Ελλάδα όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές.

Το Σάββατο τα φαινόμενα σχεδόν θα σταματήσουν, καθώς θα απομακρυνθεί η διαταραχή. Την Κυριακή δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό από το Λιβυκό Πέλαγος τώρα θα συνοδευτεί με νέες βροχές, αλλά και τοπικές καταιγίδες, που θα κρατήσουν περισσότερο αφού θα συνεχιστούν Δευτέρα και Τρίτη και αφορούν ολόκληρη τη χώρα, ενώ την Τετάρτη (22/10) βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι βροχές θα είναι ποτιστικές για τα χωράφια και τα δάση και αποδοτικές για τον υδροφόρο ορίζοντα και όχι μόνο. Η θερμοκρασία αυτές τις ημέρες θα κυμαίνεται στα επίπεδα των τελευταίων ημερών με λίγη ψύχρα τις νυκτερινές ώρες και κανονικές μέγιστες θερμοκρασίες.

Από την Πέμπτη (23/10) έως και την Εθνική Εορτή τουλάχιστον θα κυριαρχήσουν οι λιακάδες και θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο φέρνοντας το Αγιο-δημητριάτικο καλοκαιράκι. Φεύγοντας ο Οκτώβριος θα φέρει και άλλες βροχές και δεν θα είναι άνομβρος όπως ο περυσινός».