Ο Χρήστος Παππάς εμφανίστηκε σήμερα, Παρασκευή (31/10), στο δικαστήριο και δήλωσε «αθώος», κατά τη διάρκεια της απολογίας του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σειρά έχουν οι απολογίες των Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λάγου.


Δίκη Χρυσής Αυγής: "Αθώος" δήλωσε ο Χρήστος Παππάς κατά την απολογία του

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής είπε ότι ήθελε να συμπληρώσει στοιχεία στην πρωτόδικη απολογία του, αλλά επανέλαβε ότι θεωρεί πως διώκεται για πολιτικούς λόγους. «Θέλω να γνωστοποιήσω επιπλέον στοιχεία από την πρωτόδική μου απολογία, η οποία ισχύει. Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου έναντι των άδικων κατηγοριών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν κατανοεί πώς βρέθηκε στη φυλακή και καλώντας το δικαστήριο να εξετάσει αν από τις ομιλίες του προκύπτει προτροπή σε έκνομες πράξεις.


Τι επικαλέστηκε 

Στην απολογία του επικαλέστηκε την κοινοβουλευτική του δράση: ότι υπηρέτησε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, χωρίς να του έχει επιβληθεί πρόστιμο ή να έχουν ανακύψει προβλήματα κατά τη συνεργασία του με προέδρους. Αμφισβήτησε, μάλιστα, εάν το πρωτόδικο δικαστήριο επηρεάστηκε από εξωδικαστικές πιέσεις.

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε «μύθους» τις κατηγορίες που τον συνδέουν με την ιδιότητα του «υπαρχηγού» και κατηγόρησε Μέσα Ενημέρωσης και «φανταστικούς ρεπόρτερ» για την καλλιέργεια τέτοιων εντυπώσεων. Ζήτησε να εξηγηθεί γιατί δεν κατηγορήθηκαν και άλλοι βουλευτές που εξελέγησαν το 2012 και απέδωσε τη δίωξή του σε πολιτικά κίνητρα, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, και βίντεο που, κατά την άποψή του, τεκμηριώνει τις καταγγελίες του.


Τι είπε για το παρελθόν του

Αναφερόμενος στο παρελθόν του, παραδέχτηκε ότι στα 20 του είχε εθνικοσοσιαλιστικό προσανατολισμό, τον οποίο υποστήριξε ότι αποκήρυξε -όπως και, όπως είπε, η Χρυσή Αυγή-, επιμένοντας παράλληλα στην εκδοχή της πολιτικής δίωξης. Σχολίασε επίσης φωτογραφίες που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, δηλώνοντας ότι προέρχονται από το παρελθόν και ότι κάποιες είναι φωτογραφίες εποχής που δεν αποδεικνύουν ενοχή.

Στο σημείο των ερωτήσεων, ο πρόεδρος ανέφερε φωτογραφίες του 1989 και ρώτησε πόσο χρονών ήταν τότε. Ο κ. Παππάς απάντησε ότι σήμερα είναι 62 ετών και πως το 1989 ήταν «πιο ρομαντικός». Σε σχετική αναφορά για φωτογραφία με σχετικό χαιρετισμό στον τάφο του Μουσολίνι, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι η εικόνα είναι παλιά και τραβήχτηκε «χάριν τιμής» προς φίλο του που τον φιλοξενούσε.


"Είχα ένα κακό χούι, ήμουν μαζόχτρα"

Απαντώντας για τα ευρήματα στο σπίτι του, ο κ. Παππάς ανέφερε με αιχμηρό τρόπο: «Είχα ένα κακό χούι, ήμουν μαζόχτρα».

Εισαγγελέας: Κατείχατε μία σιδηρογροθιά στην οικία σας;

Χρήστος Παππάς: Ναι, βεβαίως. Τις πουλάνε παντού, στο Μοναστηράκι...

Εισαγγελέας: Σε πανηγύρι είχατε πει πρωτοδίκως;

Χρήστος Παππάς: Ναι, βεβαίως σε πανηγύρι. Την είχα πάρει δευτέρα γυμνασίου, δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Το δικαστήριο συνεχίζει με τις επόμενες απολογίες.