Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ο Τσιάρας παρέδωσε φάκελο με στοιχεία για τη νόσο στον Άρειο Πάγο
Τι τονίστηκε κατά την ενημέρωση
Ο Κώστας Τσιάρας ανέφερε πως, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, δεν υπάρχει εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά αιγοπροβάτων στην ΕΕ
 
    Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, για να του παραδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, φάκελο με στοιχεία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, που σχετίζονται με ελλιπή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για την πρόληψη και την εξάλειψή της, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή (31/10), το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
 
 Διαβάστε: Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ορόσημο η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες - Ο διάλογος προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα (Βίντεο)
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Δεν υπάρχει εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο εμβόλιο για στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, ζητήθηκε η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Όπως υπογραμμίσει ο κ. Τσιάρας, στο διαβιβαστικό που υπέβαλε στον κ. εισαγγελέα, τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν εξαγγελθεί, δυσχεραίνεται να εφαρμοστούν, όταν:
- δεν δηλώνονται τα νεκρά ζώα, ώστε να γίνει υγειονομική ταφή
- πραγματοποιούνται παράνομες μετακινήσεις κοπαδιών
- διακινείται και χρησιμοποιείται παράνομα μη εγκεκριμένο εμβόλιο
- και όταν δημόσιες δηλώσεις πολιτικών ή αγροτοσυνεταιριστικών στελεχών προτρέπουν εμμέσως στη μη τήρηση των μέτρων
Ακόμη, ο κ. Τσιάρας πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, δεν υπάρχει εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα διαθέσιμα σκευάσματα προέρχονται από τρίτες χώρες, περιέχουν ζωντανό ιό και ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση ανάμεσα σε εμβολιασμένα και νοσούντα ζώα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη θανάτωση ολόκληρων κοπαδιών, σύμφωνα με τον Κανονισμό 687/2020 της ΕΕ.
Επιπλέον, ο Κανονισμός 361 ορίζει ότι προϊόντα από ζώνες εμβολιασμού δεν μπορούν να εξέλθουν από αυτές, πλήττοντας, εκ των πραγμάτων, εξαγωγές και προϊόντα-σύμβολα όπως η φέτα. Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι «η σύγχυση που προκαλείται από ανεύθυνες δηλώσεις και παραβατικές πρακτικές δεν πλήττει μόνο τους κτηνοτρόφους, αλλά έναν ολόκληρο κλάδο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, όπως είναι η κτηνοτροφία».
 
             En
 En 
  
  
  
     
    