Έξι Αυγούστου 1945. Ώρα 8.15.Ο Μιγιάκε Νομπούο ήταν 16 χρονών. Είχε επιβιβαστεί στο τραμ όταν το «μικρό αγόρι», όπως ήταν η κωδική ονομασία της πρώτης ατομικής βόμβας, μετέτρεψε σε κόλαση τη Χιροσίμα.

Μόλις δύο χιλιόμετρα από το επίκεντρο της έκρηξης ο Νομπούο, ενστικτωδώς, πήδηξε στο δρόμο. Όσοι έμειναν στο τραμ είτε σκοτώθηκαν, είτε τραυματίστηκαν σοβαρά.

Εννιά Αυγούστου 1945.Ώρα 11:02. Ισοπεδώνεται το Ναγκασάκι από βόμβα πλουτωνίου. Το τεράστιο πυρηνικό μανιτάρι, η μαύρη βροχή, οι διακόσιες χιλιάδες νεκροί. Και αυτοί που επέζησαν σημαδεμένοι από τη ραδιενέργεια, και στα χρόνια που ακολούθησαν από τον κοινωνικό στιγματισμό. Οι «χιμπακούσα». Αυτοί που επέζησαν της έκρηξης της ατομικής βόμβας. Δέκα «χιμπακούσα», με τον Μιγιάκε Νομπούο να είναι ο γηραιότερος επιβαίνων στο «Πλοίο της Ειρήνης», που έδεσε στον Πειραιά σήμερα το πρωί.

Υπό τους στίχους του «knocking on heavens door» o Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος τους Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ, καλωσόρισε τον 86χρονο σήμερα Νομπούο, μαζί με τους υπόλοιπους χιμπακούσα.

«Όχι άλλους χιμπακούσα, όχι άλλη Χιροσίμα, όχι άλλο Ναγκασάκι, όχι άλλη Φουκουσίμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος βρίσκεται κάθε χρόνο στην υποδοχή του «Πλοίου της Ειρήνης», ευχαρίστησε τους χιμπακούσα για την τεράστια δύναμη τους να διαδίδουν το μήνυμα της ειρήνης. Της ειρήνης που πρέπει να υπερασπιζόμαστε. Και αν δεν την υπερασπίζεται κανείς, αυτό δεν σημαίνει, πως στην επόμενη στροφή, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, δεν θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου. Ειρήνη για όλο τον κόσμο, για όλο τον πλανήτη. Χρειάζεται ενότητα για αυτό, χρειάζεται δύναμη».

Το «Πλοίο της Ειρήνης» κάνει αυτό το μακρύ ταξίδι για να διαδώσει το μήνυμα ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά όπλα. Το πλοίο σάλπαρε στις 12 Απριλίου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Της μοναδικής χώρας του κόσμου, που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα με τις δύο ατομικές βόμβες, για να πληγωθεί στη συνέχεια από το σοβαρό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

«Το παγκόσμιο ταξίδι της ειρήνης πραγματοποιείται κάθε χρόνο, περισσότερες από μία φορές. Στο «Πλοίο της Ειρήνης» επιβαίνουν 1000 άνθρωποι από περισσότερες από 20 χώρες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Τριγάζης. «Είναι μια πολυεθνική συνάντηση ανθρώπων της ειρήνης. Το ταξίδι είναι διάρκειας 93 ημερών και περνάει από τη Μεσόγειο, τον Ινδικό Ωκεανό και φτάνει ως τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική».

«Στο πλοίο αυτό επιβαίνουν πάντα επιζώντες από τη Χιροσίμα. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ένας «κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά όπλα, χωρίς όπλα πολέμου. Στη Μεσόγειο, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτή την φορά δεν έχουμε πρόσφυγες, όμως θα το εντάξουμε. Στο πλοίο επιβιβάστηκε και μια ομάδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα της επανένωσης της Κύπρου και της ειρήνης στην Κύπρο»,λέει ο κ.Τριγάζης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Διεθνών Αφίξεων του ΟΛΠ προσκεκλημένοι ήταν και μαθητές από το πέμπτο γυμνάσιο Κερατσινίου.«Γιατί από το Κερατσίνι; Γιατί εκεί δολοφονήθηκε από τους φασίστες ο Παύλος Φύσσας. Θυσιάστηκε κατά του φασισμού. Φασισμός σημαίνει πόλεμος. Αντιφασισμός σημαίνει ειρήνη. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Παύλου Φύσσα» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ. Θερμό καλωσόρισμα απηύθυναν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωπος του δήμου Πειραιά και 

Το φετινό, 87ο παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι αφιερωμένο στην 70η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη θλιβερή 70η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Τα μεσάνυχτα το «Πλοίο της Ειρήνης» θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Κατάνια στην Ιταλία και στη συνέχεια για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το απόγευμα, οι δέκα χιμπακούσα συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.