Συνεχίζονται τα ''λουκέτα'' στους φούρνους - Τι λέει ο Πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών στα Παραπολιτικά 90,1 (Ηχητικό)
Όσα είπε ο Παναγιώτης Σαχινίδης
''Καθημερινά λαμβάνονται μηνύματα για νέα λουκέτα φούρνων στην Αθήνα, κάτι που χαρακτηρίζεται ‘’τραγικό’''’, είπε ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών
Για το κύμα «λουκέτων» στους φούρνους που συνεχίζεται μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινή Αφετηρία» με τη δημοσιογράφο Έρη Πανάγου, τονίζοντας πως «δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση τους τελευταίους δύο μήνες». «Καθημερινά λαμβάνονται μηνύματα για νέα λουκέτα αρτοποιείων στην Αθήνα, κάτι που χαρακτηρίζεται ‘’τραγικό’’», πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης.
Διαβάστε: Λουκέτο σε 1.500 φούρνους σε όλη την Ελλάδα
''Λουκέτα'' στους φούρνους: Συλλογική διαπραγμάτευση για φθηνότερο ρεύμα
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών καλεί όλα τα μέλη να δώσουν τις ετήσιες κιλοβατώρες τους, ώστε να συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος ενέργειας και να γίνει διαπραγμάτευση απευθείας με παρόχους για φθηνότερο ρεύμα. Όπως είπε, ακόμη, ο κ. Σαχινίδης, στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 5 εκατ. κιλοβατώρες, ενώ ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 3,5 εκατ. μέσα σε 10 μέρες. Ακόμη, η Συντεχνία, όπως ανέφερε, έχει ζητήσει συνεργασία και με το Σωματείο Κρεοπωλών Αττικής για κοινή διαπραγμάτευση, αλλά δεν έχει πάρει καμία απάντηση.
''Το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιαστεί''
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος και είπε πως το ρεύμα έχει αυξηθεί «ακριβώς στο διπλάσιο». Αντίστοιχες αυξήσεις, όπως είπε, υπάρχουν και σε πετρέλαιο, αέριο και πλήθος λειτουργικών εξόδων, μεταξύ των οποίων και ψηφιακές υποχρεώσεις (POS, λογισμικά, κάρτες εργασίας κ.λπ.). «Σε πολλά καταστήματα ‘’δεν βγαίνει η εξίσωση’’ ούτε καν όταν το ακίνητο είναι ιδιόκτητο», τόνισε. Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε πως ζητούν 50% μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τα μέλη, καθώς οι αρτοποιοί είναι παραγωγοί και επενδύουν επί δεκαετίες στο επάγγελμα. «Εκκρεμεί εδώ και έναν μήνα αίτημα συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς ανταπόκριση», επισήμανε.
Επίσης, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι, σε σχέση με τα χρόνια των γονιών και παππούδων του, η σημερινή είναι η χειρότερη περίοδος για τον κλάδο σε εισοδηματικό επίπεδο, ενώ ανέφερε πως ο σύγχρονος αρτοποιός πρέπει να είναι… τεχνοκράτης. «Πλέον απαιτούνται γνώσεις πληροφορικής, back office, ψηφιακών συστημάτων» είπε και συνέχισε: «Δεν αρκεί η παραδοσιακή τεχνική γνώση αρτοποιίας του παρελθόντος. Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό που να χειρίζεται ψηφιακές διαδικασίες».
Πρόταση για απασχόληση μεταναστών
Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών ανέφερε πως έχουν προτείνει την απασχόληση μεταναστών. «Έχει υποβληθεί πρόταση προς το Υπουργείο για εκπαίδευση και επιδότηση εργατών από δομές μεταναστών, ώστε να καλυφθούν ανάγκες εργασίας στα αρτοποιεία», σημείωσε.
Οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Ακολούθως, μίλησε για τη γιορτινή περίοδο που έρχεται και ανέφερε πως η εκδήλωση με τη μεγάλη βασιλόπιτα στο Περιστέρι θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, η μεγάλη βασιλόπιτα ζυμώνεται από 30 βιοτεχνικά αρτοποιεία, σε συνεργασία με τον Δήμο
Τέλος, αναφέρθηκε στις τιμές των και των κουραμπιέδων, ενόψει τις χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου, και είπε πως η παραγωγή έχει ξεκινήσει κανονικά. Τόνισε πως: «Δεν υπάρχουν αυξήσεις τιμών από τα βιοτεχνικά αρτοποιεία, τα οποία προσπαθούν να απορροφήσουν το κόστος ως οικογενειακές επιχειρήσεις». Όπως είπε, οι τιμές ποικίλλουν ανά κατάστημα, π.χ. 14–17 €/κιλό, ενώ υπάρχουν και πολύ φθηνές επιλογές (5 ευρώ), που ο ίδιος δεν συστήνει λόγω χαμηλής ποιότητας πρώτων υλών.
«Τα συσκευασμένα ψωμιά των σουπερμάρκετ έχουν διπλασιάσει τις τιμές τα τελευταία πέντε χρόνια, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αρτοποιεία που κρατούν σταθερές τιμές», κατέληξε, μιλώντας για τις τιμές των ψωμιών.
En