Δημογλίδου για σπείρα Ρομά: "Κατά κύριο λόγο η δραστηριότητα της έλαβε χώρα μέσα στο 2025" - Τι είπε για το περιστατικό στον Άγιο Δημήτριο
"Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ακόμα και από το 2023"
Στη σπείρα Ρομά που εξαπατούσε ηλικιωμένους, υποδυόμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές αναφέρθηκε η Κωνσταντία Δημογλίδου
Για τη σπείρα Ρομά, τα μέλη της οποίας υποδύονταν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή τους λογιστές, μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, αναφέροντας πως «44 άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών, οι οποίοι έχουν κάνει μια ογκωδέστατη δικογραφία, έχουν ταυτοποιήσει μάλιστα περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις και τώρα που οι δράστες συνελήφθησαν, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα θύματα να καταγγείλουν στην αστυνομία, κάποιοι οι οποίοι μπορεί να μην είχαν προβεί σε καταγγελία όταν έπεσαν θύματα αυτών των ανθρώπων».
Διαβάστε: Άγιος Δημήτριος: Πυροβολισμοί και παράσυρση αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ - Τρεις τραυματίες (Εικόνες & Βίντεο)
Δημογλίδου για σπείρα Ρομά: Θα σχηματιστεί μια πολύ καλύτερη εικόνα στο θέμα της εξαπάτησης πολιτών το επόμενο χρονικό διάστημα
Συνεχίζοντας, η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε πως «έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ακόμη και από το 2023, ωστόσο κατά κύριο λόγο η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι έλαβε χώρα μέσα στο έτος 2025 και μάλιστα φαίνεται ότι θα σχηματιστεί μια πολύ καλύτερη εικόνα στο θέμα της εξαπάτησης πολιτών με αυτή τη μέθοδο, το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αττική, με αυτές τις συλλήψεις».
«Ουσιαστικά τους χρεώνονται απάτες που βλέπαμε καθημερινά, τουλάχιστον εδώ στο λεκανοπέδιο, συμπολίτες μας, οι οποίοι έπεφταν θύματα, φοβούμενοι ακριβώς ότι θα υπάρξει κάποιο βραχυκύκλωμα στο σπίτι τους, γιατί ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζαν τα θύματα και κατάφεραν μάλιστα να αποσπούν και πληροφορίες για τη διεύθυνση κατοικίας, ανέφερε η κ. Δημογλίδου και πρόσθεσε πως «έφταναν εκεί και ουσιαστικά τα ίδια τα θύματα παρέδιδαν τις περιουσίες τους, χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα, όπως κοσμήματα στους δράστες».
Σημείωσε, δε, πως η πλειοψηφία των συλληφθέντων ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «προέρχονται από αυτή την κοινότητα. Κάποιοι από αυτούς έχουν απασχολήσει για ίδια αδικήματα και στο παρελθόν. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι καθημερινά τηλεφωνούν τυχαία σε κάποιους συμπολίτες μας, καταφέρνουν και αποσπούν πληροφορίες. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια δεν τα καταφέρνουν. Υπάρχουν αρκετοί πολίτες που είναι υποψιασμένοι και ευτυχώς κλείνουν την τηλεφωνική γραμμή και ενημερώνουν την αστυνομία γι’ αυτό έχουμε και πολλές περιπτώσεις απόπειρας απάτης. Στη συνέχεια λαμβάνουν στοιχεία για τη διεύθυνση κατοικίας, φθάνουν στις οικίες τους και παραλαμβάνουν ουσιαστικά τα χρήματα και τα χρυσαφικά από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι φοβούμενοι ότι όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην οικία τους, τα μεταφέρουν σε εξωτερικό χώρο της οικίας».
Ως προς την επιλογή των θυμάτων τους, η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε πως «δε διαλέγουν τυχαία τα τα θύματά τους. Προφανώς και διαλέγουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πανικοβάλλουν τα θύματά τους και αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι προσπαθούν να τους κρατούν στην τηλεφωνική γραμμή μέχρι να φτάσουν στις οικίες τους, μόνο και μόνο για να μην ενημερώσουν κάποιον οικείο τους ή την Ελληνική Αστυνομία», με τη λεία των δραστών μέχρι στιγμής να υπολογίζεται σε παραπάνω από επτάμισι εκατομμύρια ευρώ.
Πώς ακριβώς δρούσε η σπείρα Ρομά
Εξηγώντας τον ακριβή τρόπο που δρούσε η σπείρα, η κ. Δημογλίδου περιέγραψε πως «τηλεφωνούν και λαμβάνουν στοιχεία και τη διεύθυνση κατοικίας, ενημερώνοντας τα θύματα ότι πρόκειται να γίνει κάποιος έλεγχος κυρίως στο σύστημα ηλεκτροδότησης μιας οικίας ή σε πολλές περιπτώσεις παριστάνουν και τους λογιστές και τους πείθουν ότι πρέπει να ξαναγίνει καταμέτρηση του χρυσού που μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι των χρημάτων για να μην χάσουν την αξία τους. Τα θύματα με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουν χρυσαφικά όπως και χρήματα και τα βγάζουν εξωτερικά της οικίας ή δέχονται αυτούς τους ανθρώπους, ακόμα χειρότερα, μέσα στις οικίες, με αποτέλεσμα να τους αποσπούν ότι πολύτιμο έχουν στην κατοχή τους».
Κ. Δημογλίδου: Τι είπε για το περιστατικό στον Άγιο Δημήτριο
Τέλος, σε ό,τι αφορά το περιστατικό που σημειώθηκε χθες (13/11) στον Άγιο Δημήτριο, του οποίου ο απολογισμός ήταν τρεις τραυματίες αστυνομικοί, η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι «θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια δημόσια σε αυτούς τους συναδέλφους, οι οποίοι έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους, όπως αποδείχτηκε, για να προστατεύσουν τις περιουσίες των συμπολιτών τους» και περιέγραψε τα γεγονότα. «Κλήθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ για περιστατικό κλοπής σε οικία. Όταν έφτασαν οι συνάδελφοι εκεί, αντίκρισαν τους δράστες να εξέρχονται από την οικία αυτή. Βέβαια, στη θέα των αστυνομικών προσπάθησαν να τους αποφύγουν, εισήλθαν μέσα σε ένα όχημα και μάλιστα όταν εγκλωβίστηκαν από τους αστυνομικούς σε κάποιο στενό πολύ κοντά στην οικία στην οποία είχαν εισέλθει λίγο νωρίτερα, προσπάθησαν να τους ρίξουν στο έδαφος. Τα κατάφεραν, παρέσυραν τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Τρεις συνάδελφοί τραυματίστηκαν, μπόρεσαν, κατάφεραν όμως να αντιδράσουν και να καταφέρουν πυροβολισμούς ακινητοποίησης ουσιαστικά στα ελαστικά του οχήματος, γι’ αυτό ακριβώς και οι άνθρωποι αυτοί, οι τέσσερεις τουλάχιστον δράστες εγκατέλειψαν το όχημα. Αναζητήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, όπως και σε διπλανές περιοχές. Δεν έχουν βρεθεί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να φτάσουμε στα ίχνη τους, γιατί καταλαβαίνετε ότι το όχημα βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Δεν φαίνεται να είναι κλεμμένο, φαίνεται ότι ανήκει σε έναν από τους δράστες, ο οποίος αναζητείται και θεωρώ ότι αν όχι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες σίγουρα θα έχουμε αποτέλεσμα σε αυτή την έρευνα».
En