Αλλαγή αναμένεται στο σκηνικό του καιρού, καθώς το χειμωνιάτικο κρύο θα κάνει επιτέλους την εμφάνισή του. Η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου φέρνει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα αλλάξει τα δεδομένα για τους κατοίκους της Αττικής.

Διαβάστε: Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου


Πότε θα αισθανθούμε το πρώτο κρύο στην Αθήνα

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, προβλέπει ότι από την Κυριακή θα καταγραφεί αισθητή μείωση της θερμοκρασίας. Το κρύο θα παραμείνει για περίπου δέκα ημέρες πριν επιστρέψουν οι θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, επιβεβαιώνει την πρόγνωση, τονίζοντας ότι το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα κατέβει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα αναμένονται μονοψήφιες θερμοκρασίες.


Δραστική πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Η μεταβολή του καιρού θα είναι ιδιαίτερα έντονη, με την πτώση να φτάνει τους 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, καθιστώντας αναγκαία τη χρήση χειμερινών ρούχων.

Οι κάτοικοι της Αθήνας θα πρέπει να προετοιμαστούν για:
• Χρήση παλτού και ζεστών ρούχων
• Αύξηση της θέρμανσης στα σπίτια
• Προσαρμογή στις νέες καιρικές συνθήκες


Πρώτες χιονοπτώσεις της σεζόν

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το Σαββατοκύριακο θα σημειωθούν οι πρώτες χιονοπτώσεις της φετινής χειμερινής περιόδου. Τα χιόνια θα περιοριστούν σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, δίνοντας το στίγμα για την έναρξη του χειμώνα.


Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 20/11

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία και τη δυτική Στερεά αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν μέχρι το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κατά διαστήματα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι και στο Ιόνιο από τις απογευματινές ώρες 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα τμήματα τους 21 με 23 και στα νότια τοπικά τους 24 βαθμούς Κελσίου.


Η πρόγνωση για την Παρασκεύη 21/11

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.

Στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κατά διαστήματα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα δυτικά και βόρεια πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Η πρόγνωση για το Σάββατο 22/11

Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα βόρειο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Η πρόγνωση για την Κυριακή 23/11

Στα δυτικά άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, σε μικρότερη πτώση στην υπόλοιπη χώρα.