Τραγωδία σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά: Η πρώτη δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη - " Το παιδί μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, καλύπτονται όλες οι προβλεπόμενες ειδικότητες"
Oλόκληρη η ανάρτηση
Τι απαντά η υπουργός Παιδείας στις καταγγελίες περί υποστελέχωσης μετά την τραγωδία στο ειδικό σχολείο στον Πειραιά
Διαβάστε: Ειδικό σχολείο Πειραιά: Οι απίστευτες στιγμές πανικού που ακολούθησαν μετά το τραγικό περιστατικό - Τι δείχνει ντοκουμέντο για τα δραματικά δευτερόλεπτα (Βίντεο)
«Θεωρώ υποχρέωση όλων, αυτή τη στιγμή, να σεβαστούμε την οδύνη της οικογένειας αλλά και την αγωνία των άλλων οικογενειών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα χέρια της Πολιτείας. Οφείλω λοιπόν να αποκρούσω κάθε ανακρίβεια που σχετίζεται με την λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου» τονίζει για να διευκρινίσει στη συνέχεια τα εξής, απαντώντας στα περί υποστελέχωσης:
«Το σχολείο είναι πλήρως στελεχωμένο, με 25 εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων και μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού που καλύπτουν τις ανάγκες 30 μαθητών και μαθητριών. Καλύπτονται όλες οι προβλεπόμενες ειδικότητες για Ειδικό Σχολείο. Από τα 7 τμήματα του σχολείου, στα 5 φοιτούν από 4 μαθητές και στα 2 τμήματα από 5 μαθητές».
Τραγωδία σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά: Oλόκληρη η ανάρτηση της Σοφίας Ζαχαράκη
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια. Όταν χάνεται ένα παιδί, τα λόγια γίνονται φτωχά και χωρίς αξία. Αξία έχει όμως, να γνωρίζουν όλοι ότι από όλους έγιναν όσα έπρεπε.
Δίπλα στο παιδί βρίσκονταν ο δάσκαλός του, το ειδικό βοηθητικό προσωπικό και ο σχολικός νοσηλευτής. Εκλήθη άμεσα από τον Διευθυντή του σχολείου, όχι μόνο το ΕΚΑΒ αλλά και οι γιατροί από το διπλανό Κέντρο Υγείας, που έσπευσαν εντός ολίγων λεπτών. Το ασθενοφόρο, με την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, μετέφερε το παιδί άμεσα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Εκεί ανέλαβαν, παρότι δεν εφημέρευαν, οι γιατροί.
Θεωρώ υποχρέωση όλων, αυτή τη στιγμή, να σεβαστούμε την οδύνη της οικογένειας αλλά και την αγωνία των άλλων οικογενειών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα χέρια της Πολιτείας. Οφείλω λοιπόν να αποκρούσω κάθε ανακρίβεια που σχετίζεται με την λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου.
Το σχολείο είναι πλήρως στελεχωμένο, με 25 εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων και μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού που καλύπτουν τις ανάγκες 30 μαθητών και μαθητριών.
Καλύπτονται όλες οι προβλεπόμενες ειδικότητες για Ειδικό Σχολείο.
Από τα 7 τμήματα του σχολείου, στα 5 φοιτούν από 4 μαθητές και στα 2 τμήματα από 5 μαθητές.
Συγκεκριμένα στο σχολείο αυτή τη στιγμή υπηρετούν :
- 8 δάσκαλοι ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
- 5 μέλη ειδικού βοηθητικού προσωπικού
- 1 νοσηλευτής
- 1 λογοθεραπευτής
- 1 εργοθεραπευτής
- 1 φυσικοθεραπευτής
- 2 ψυχολόγοι
- 1 κοινωνικός λειτουργός
- 1 γυμναστής ειδικής φυσικής αγωγής
- 1 μουσικός ειδικής αγωγής
- 1 πληροφορικής ειδικής αγωγής
- 1 καλλιτεχνικών ειδικής αγωγής
- 1 θεατρικών σπουδών ειδικής αγωγής
Με απόλυτο σεβασμό στην απώλεια του παιδιού, θα στηρίξουμε την κοινότητα του σχολείου, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες».
Οι πρώτες εικόνες από το ειδικό σχολείο του Πειραιά
Την εικόνα της κινητοποίησης περιέγραψε και εργαζόμενος της περιοχής που βρέθηκε στο σημείο, τονίζοντας την ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι υπηρεσίες. «Ήρθαν πολύ γρήγορα, κρίμα για το παιδί», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι αστυνομικοί έκλεισαν άμεσα τον δρόμο για να διευκολύνουν το ασθενοφόρο. «Ήρθε η Αστυνομία πολύ γρήγορα, έκλεισε την κυκλοφορία του δρόμου για να κινηθεί το ασθενοφόρο», ανέφερε ο εργαζόμενος. Όπως πρόσθεσε, το ασθενοφόρο μπήκε στον προαύλιο χώρο για να παραλάβει το παιδί. «Μπήκε μέσα το ασθενοφόρο, απ' ό,τι είδα, και πήρε το παιδάκι», δήλωσε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση αντίδραση των υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι «κόψανε τον δρόμο πάρα πολύ γρήγορα και κινήθηκαν σωστά. Και το ασθενοφόρο ήρθε πολύ γρήγορα για το παιδί». Ο ίδιος ενημερώθηκε λίγο αργότερα για τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Μάθαμε από τους γύρω που πήγαν και κοίταξαν ότι το παιδάκι μάλλον έχασε τις αισθήσεις του και το πήραν γρήγορα από το σχολείο», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για την κατάληξη. «Κρίμα που έμαθα ότι το παιδί έχασε τη ζωή του, κρίμα στους γονείς του, συλλυπητήρια».
Πώς συνέβη το τραγικό περιστατικό στο ειδικό σχολείο
Το περιστατικό σημειώθηκε στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Σύμφωνα με την ενημέρωση προς το Υπουργείο Παιδείας, το κοριτσάκι εμφανίστηκε να πνίγεται την ώρα που έτρωγε το δεκατιανό του. Στο σημείο βρίσκονταν το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ο δάσκαλος και ο σχολικός νοσηλευτής που παρείχαν άμεσα τις πρώτες βοήθειες, ενώ το ΕΚΑΒ κλήθηκε αμέσως.
Το παιδί φέρεται να κατέληξε κατά τη διακομιδή του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Ορισμένοι δάσκαλοι του σχολείου μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων όπου βρίσκονταν ο διευθυντής και ο δάσκαλος του παιδιού που έχασε τη ζωή του.
En