Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, με την οποία η οικογένειά του τίμησε τη ζωή, το έργο και την πολυδιάστατη πορεία του εμβληματικού επιχειρηματία και Έλληνα ευεργέτη.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα με τη σύζυγό του, Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του, Νατάσα, η τέως βασίλισσα Άννα-Μαρία με τα παιδιά της, Νικόλαο και Παύλο, οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Λίνα Μενδώνη, Νίκος Παπαθανάσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι επιχειρηματίες Βαγγέλης Μαρινάκης, Θοδωρής Κυριακού, Μαριάννα Λάτση, Ευάγγελος Μυτιλιναίος, Βασίλης Αποστολόπουλος, οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Χατζηνικολάου, Παύλος Τσίμας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.ά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ομίλου Motor Oil, κύριος Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη ενός ξεχωριστού ανθρώπου, ενός γνήσιου Κρητικού που αγαπούσε πάνω απ’ όλα τον τόπο του. Ενός πατριώτη Έλληνα που υπηρέτησε με τιμή το Πολεμικό Ναυτικό. Η πειθαρχία, η επιμονή και η αφοσίωσή του στο καθήκον τον συνόδευσαν σε όλη του τη ζωή. Μετά το Πολεμικό Ναυτικό αφιερώθηκε στον επιχειρηματικό αγώνα, εργαζόμενος σκληρά, με διορατικότητα και σύνεση». Και συνέχισε: «Δεν επεδίωξε ποτέ την προβολή, αλλά έβλεπε την επιχειρηματικότητα ως ευθύνη. Πίσω όμως από κάθε επιτυχία του, υπήρχε η ανθρωπιά του. Βοηθούσε πάντα διακριτικά, αυθόρμητα, χωρίς πολλά λόγια. Για εκείνον η προσφορά στον συνάνθρωπο και στην πατρίδα ήταν καθήκον ψυχής. Ως γιος του νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια. Ήταν και είναι για εμένα πρότυπο ζωής».

vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis1
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis2
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis3
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis4
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis5
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis6
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis7
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis8
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis9
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis10
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis11
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis12
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis13
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis14
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis15
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis16
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis17
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis18
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis19
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis20
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis21
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis22
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis23
vardinogiannis-ekdilosi-megaro-mousikis24

O χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Τασούλα για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τόνισε: «Το ανάστημα, το κύρος και η εμβέλεια ενός ισχυρού, κρίνεται από τη χείρα που τείνει στους ανίσχυρους. Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης όλα αυτά τα γνώριζε, όπως επίσης γνώριζε ότι η προσφορά δεν πρέπει να γίνεται επιδεικτικά, αλλά λιτά. Σε κάθε περίπτωση με ταπεινότητα και σοβαρότητα. Πίστευε ακόμα ότι η έγνοια για την πατρίδα είναι άρρηκτα δεμένη με το ενδιαφέρον για το διπλανό».

Με ξεχωριστό τρόπο ξετυλίχθηκε η πορεία ζωής του και οι πτυχές της προσωπικότητάς του. Σκιαγραφήθηκε ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης: ο Κρητικός, ο Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Επιχειρηματίας, ο Ευεργέτης, ο Πατέρας, ο Άνθρωπος.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία της εκδήλωσης υπέγραψε ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης, με αφηγητή τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο.

Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού που απέδωσε τιμή στον επίτιμο Υποναύαρχο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, η κρητική παράδοση που εκφράστηκε μέσα από τις ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά και του Νεκτάριου Μπούχλη, αλλά και του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης. Οι μαρτυρίες προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με τη ζωή, την πορεία και το έργο του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη προερχομένων από τον χώρο της Εκκλησίας, του πνεύματος, των επιστημών, του Πολεμικού Ναυτικού, των επιχειρήσεων, από την Κρήτη αλλά και τη διεθνή σκηνή φώτισαν την πολύπλευρη διαδρομή του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, αναδεικνύοντας την ανεξίτηλη παρακαταθήκη, τον ανθρωπισμό και το έργο ενός μεγάλου Έλληνα που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Εικόνες από την εκδήλωση προς τιμήν του Βαρδή Βαρδινογιάννη στο Μέγαρο Μουσικής 

326389
326409
326418
326398
326400
326402
326412
326411
326477
326414
326431
326430
326426
326427
326445
326443
326449
326490
326505
326516
326517
326514
326512
326522
326450
326470
326469
326468
326466
326482
326495