Επέστρεψε από την Αμερική, όπου σπούδασε και δίδασκε για παραπάνω από δύο δεκαετίες, και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω των μαθημάτων και της εφαρμοσμένης έρευνας, και την κοινωνία, μέσω των δημόσιων παρεμβάσεών του για τη χρηστή διαχείριση των αποβλήτων.

Δώσαμε ραντεβού στην «Πλατεία Θεάτρου», το νέο μουσικό εστιατόριο που άνοιξε στο κέντρο των Αθηνών, κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά. Σε αντίθεση με την τρέχουσα αντίληψη που επικρατεί σε τέτοιους χώρους και θέλει το φαγητό να λειτουργεί συνοδευτικά, οι ιδιοκτήτες του νέου αυτού χώρου έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα. Ο Βασίλης, ο ένας εξ αυτών, μας προτείνει να δοκιμάσουμε χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια, ανάμεικτη σαλάτα με μανούρι τηγανητό, ψαρονέφρι σοτέ με κόκκινο κρασί, μέλι και κρέμα γάλακτος και φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια, μουστάρδα, σος τεριάκι και πιπεριές τρικολόρε. Στο τέλος, φέρνει ένα ριζότο θαλασσινών με χταπόδι, γαρίδα, σουπιά, μύδια, αγκινάρα και παρμεζάνα. Συνοδεύουμε το γεύμα μας με βιολογική Μαλαγουζιά Νεμέας.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

Λόγω επικαιρότητας, ρωτώ τον Δημήτρη Δερματά τι ακριβώς έγινε στον Πύργο Ηλείας με τα σκουπίδια, που δεν περισυλλέγονται εδώ και έναν χρόνο. «Ενώ είχε βρεθεί μια κατάλληλη τοποθεσία υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 1992, οι τοπικοί φορείς τσακώνονται, χωρίς να δρομολογείται η λύση του προβλήματος, διότι, και για τα σκουπίδια ισχύει ο εξής κανόνας: “Πηγαίνετέ τα στον γείτονα ή όπου αλλού θέλετε, αρκεί να μην τα φέρνετε σε εμένα”. Το θέμα υπάρχει σε όλες τις χώρες, αλλά εκεί το αντιμετωπίζουν με ορθολογικό τρόπο. Εδώ, έχοντας πρόσφατα και τα παραδείγματα της Κερατέας και του Γραμματικού, η χωροθέτηση των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης των σκουπιδιών παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα».

Τον ρωτώ τι λύσεις προτείνει. «Συμμετείχα πρόσφατα σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει, ως πρώτο βήμα, να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή και στην ίδια τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων. Βέβαια, χρειάζονται και άλλα μέτρα, κυρίως το να κατασκευαστούν κάποιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης. Προς το παρόν, όλα τα δρομολογημένα έργα έχουν μπλοκάρει, αλλά μεσοπρόθεσμα πρέπει κάποια από αυτά να γίνουν. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι τα πρώτα κατευθυντήρια βήματα της Περιφέρειας είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας θα είναι κενό γράμμα, εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών. Με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει με ερωτηματολόγια, ο Ελληνας πολίτης εμφανίζεται πρώτος σε ευαισθησία στην Ευρώπη στο θέμα των σκουπιδιών, ενώ, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, είμαστε μάλλον μεταξύ των ουραγών».

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Αλλάζω θέμα και θέτω ένα ερώτημα γύρω από την κατάσταση στα πανεπιστήμια και τις αλλαγές που προμηνύονται. «Το ελληνικό πανεπιστήμιο νοσεί. Σήμερα, η σχολή μας, των πολιτικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 30 καλύτερες αντίστοιχες σχολές του κόσμου. Η κατάταξη αυτή προκύπτει από την αξιολόγηση συγκεκριμένων δεικτών, ένας από τους οποίους είναι η αναγνώριση του ερευνητικού έργου των καθηγητών, που στις μετρήσεις έρχονται πρώτοι στην Ευρώπη και τρίτοι στον κόσμο. Η Ελλάδα διαθέτει δυνατά μυαλά και πολύ ισχυρό “branding”, αλλά με όλα αυτά που γίνονται υπάρχει κίνδυνος να φύγουν από τη χώρα».

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Την ώρα του καφέ, που συνοδεύεται από έναν φρέσκο χαλβά, του ζητώ να τοποθετηθεί στο θέμα των διαπραγματεύσεων. «Σε κάθε διαπραγμάτευση, για εσωτερική κατανάλωση, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει δίκιο. Ομως, για τους δανειστές φοβούμαι ότι η εικόνα που δίνουμε είναι ότι είμαστε ανοργάνωτοι, υπερβολικοί και μάλλον αναξιόπιστοι».

Ο απόφοιτος του Μπέρκλεϊ και πρώην καθηγητής του Stevens Institute of Technology τελειώνει με ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Οπως ο πλανήτης δεν θα καταστραφεί, έτσι αναγωγικά θα σωθεί και η Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος και όχι ο πλανήτης που καταστρέφεται και καταστρέφει. Και, κατά συνέπεια, βλάπτει τον πλανήτη και τη χώρα του, όμως η φύση είναι πολύ δυνατή και πάντα αντεπεξέρχεται. Ηδη οι Ελληνες έχουν πληρώσει πολλά και, από ό,τι φαίνεται, θα πληρώσουν ακόμη πιο πολλά στο μέλλον. Ομως, η χώρα μας θα μείνει όρθια, αρκεί να μείνουμε όρθιοι εμείς».

«Στην Πλατεία Θεάτρου», Πλατεία Θεάτρου 14, τηλ.: 211-4119700.