Τα απροσδόκητα τριήμερα των μαθητών: Αυτά τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέσα στον Δεκέμβρη
Σε δεκάδες περιοχές της χώρας
Σε δεκάδες περιοχές της χώρας, τα σχολεία αναμένεται να έχουν απρόσμενα τριήμερα τον Δεκέμβριο, καθώς οι τοπικές εορτές πολιούχων Αγίων δημιουργούν ένα ιδιαίτερο "ημερολόγιο" αργιών
Τα σχολεία σε δεκάδες περιοχές της χώρας προετοιμάζονται για απρόσμενα τριήμερα τον Δεκέμβριο, καθώς οι τοπικές εορτές πολιούχων Αγίων δημιουργούν ένα μοναδικό ημερολόγιο αργιών. Αυτές οι ιδιαίτερες ημέρες προσφέρουν στους μαθητές πολύτιμες στιγμές ξεκούρασης πριν από τις επίσημες διακοπές των Χριστουγέννων. Κάθε εκπαιδευτική περίοδος διαφοροποιείται από την προηγούμενη όχι μόνο λόγω των μεταρρυθμίσεων και των εξετάσεων, αλλά κυρίως εξαιτίας ενός σημαντικού παράγοντα που επηρεάζει τον ρυθμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας: οι θρησκευτικές γιορτές των τοπικών κοινοτήτων.
Αυτές οι ξεχωριστές ημερομηνίες διακόπτουν την καθημερινότητα του σχολικού προγράμματος και δημιουργούν ευκαιρίες ανάπαυσης. Μικρές διαφυγές από τη ρουτίνα που έρχονται σαν ευπρόσδεκτη ανακούφιση για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ημερολόγιο τοπικών αργιών για σχολεία τον Δεκέμβριο
Πριν από το παραδοσιακό κλείσιμο των Χριστουγέννων, πολυάριθμες περιοχές εισέρχονται σε εορταστική ατμόσφαιρα με διαδοχικές τοπικές σχολικές αργίες. Οι εορτασμοί των πολιούχων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου σχηματίζουν ένα πολύχρωμο ημερολόγιο, προσφέροντας σε χιλιάδες μαθητές απρόσμενα τριήμερα και στιγμές αναψυχής.
4 Δεκεμβρίου: Εορτή Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Σεραφείμ
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις παρακάτω περιοχές:
Ρέθυμνο
Δράμα
Αγία Βαρβάρα Αττικής
Λυκόβρυση
Νέα Πέραμος
Αργυρούπολη
Παράλληλα, τα σχολεία της Καρδίτσας θα είναι επίσης κλειστά λόγω του εορτασμού του Αγίου Σεραφείμ, προστάτη της πόλης.
5 Δεκεμβρίου: Η Κάλυμνος τιμά τον Άγιο Σάββα
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, οι μαθητές της Καλύμνου θα απολαύσουν ένα ολόκληρο τριήμερο ξεκούρασης, καθώς εορτάζεται ο πολιούχος Άγιος Σάββας.
12 Δεκεμβρίου: Εορτή Αγίου Σπυρίδωνα
Ένα επιπλέον τριήμερο προσφέρεται την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις εξής περιοχές:
Πειραιάς, Κέρκυρα, Μεσολόγγι και Κίσαμος θα γιορτάσουν τον Άγιο Σπυρίδωνα. Ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, η εορτή συνοδεύεται από παραδοσιακές λιτανείες και μεγάλη λαϊκή συμμετοχή.
15 Δεκεμβρίου: Άγιος Ελευθέριος
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, σχολική αργία έχει οριστεί για το Αγρίνιο, τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και τα Πλατανιά Χανίων.
Παρόλο που η 15η Δεκεμβρίου συμπίπτει με Κυριακή, αρκετοί δήμοι μετατοπίζουν την αργία στην προηγούμενη ή επόμενη εργάσιμη ημέρα, δημιουργώντας έτσι πρακτικά τριήμερα για τους μαθητές.
17 Δεκεμβρίου: Η Ζάκυνθος γιορτάζει τον Άγιο Διονύσιο
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, τα σχολεία της Ζακύνθου θα είναι κλειστά προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου, μιας εξαιρετικά σημαντικής τοπικής θρησκευτικής μορφής.
Επίδραση των τοπικών αργιών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Οι τοπικές σχολικές αργίες του Δεκεμβρίου αποτελούν συχνά μια ανακουφιστική παύση πριν από τις επίσημες διακοπές των Χριστουγέννων, οι οποίες φέτος αρχίζουν στις 24 Δεκεμβρίου. Αυτά τα τριήμερα προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα την ευκαιρία να ανανεώσει τις δυνάμεις της και να συνδεθεί με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.