Η κακοκαιρία Byron που πλήττει τη χώρα μας έχει προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε πολλές περιοχές, ενώ απανωτά είναι τα μηνύματα του 112, προειδοποιώντας για προσοχή στις μετακινήσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των κατολισθήσεων.

Διαβάστε: Ο "Byron" δεν αστειεύεται: Τι ώρα θα αγριέψει η κακοκαιρία στην Αττική (Βίντεο)


Κακοκαιρία Byron: Προβλήματα στη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με το imerazante, στις Αλυκές Ζακύνθου η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες σε δρόμους και χωράφια. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν είναι έκτακτη ανάγκη.

Στην Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου-Αλυκών ο δρόμος έκλεισε από το Μαντολάτο και κάτω που υπάρχουν προβλήματα, ενώ και στην επαρχιακή κοντά στο χωριό Κούκεσι υπήρξαν προβλήματα. Επίσης σημειώθηκαν μικρές κατολισθήσεις στη Λιθακιά. 

zakinthos-kakokairia3
zakinthos-kakokairia1
zakinthos-kakokairia

112 στην Πιερία

Ταυτόχρονα, εστάλη μήνυμα και στους κατοίκους της Πιερίας εφιστώντας την προσοχή της.

«Από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα 04-12-2025 έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 06-12-2025 λόγω κατά διαστήματα έντονων καιρικών φαινομένων στην Πιερία, εφιστούμε την προσοχή στις μετακινήσεις σας».


Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον οδικό άξονα Σπάρτη - Γύθειο

Η Πολιτική Προστασία Δήμου Σπάρτης ανακοίνωσε πως «έχει τεθεί απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον οδικό άξονα Σπάρτη - Γύθειο, λόγω των πολλών πλημμυρισμένων σημείων που έχουν εντοπιστεί κατά μήκος του δρόμου.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση στο συγκεκριμένο τμήμα μέχρι νεότερης ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας και των αρμόδιων αρχών. Η ασφάλεια όλων αποτελεί προτεραιότητα! Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση με την αποκατάσταση της κυκλοφορίας».

Πλημμυρισμένος δρόμος στο Γύθειο

Λόγω των ισχυρών και επίμονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται στην Ανατολική Μάνη έχουν προκληθεί πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Σπίτια, καλλιέργειες, αυτοκίνητα, ζώα και αγροτικά μηχανήματα έχουν καλυφθεί από μεγάλες ποσότητες νερού λόγω της κακοκαιρίας. Βίντεο από τα προβλήματα στο Γύθειο:

githeio-kakokairia

"Βιβλική καταστροφή" στη Λακωνία

Σύμφωνα με το Lakonikos.gr οι κάτοικοι μιλούν για «βιβλική καταστροφή», καθώς μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρος ο οικισμός βυθίστηκε στα νερά, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουν καταφύγει στους Α’ ορόφους των σπιτιών τους για να σωθούν.

Μιλούν για σπίτια πλημμυρισμένα μέχρι το ταβάνι του ισογείου, καλλιέργειες κατεστραμμένες, αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα παρασυρμένα από τα ορμητικά νερά, ακόμα και ζώα που χάθηκαν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας από το ποτάμι της λάσπης και των φερτών υλικών.

Οι κάτοικοι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, περιμένουν τους διασώστες να προσεγγίσουν με βάρκες καθώς πολλοί δεν έχουν ρεύμα, νερό ή τρόπο επικοινωνίας με το χωριό να είναι ουσιαστικά αποκομμένο.

112 στη Λακωνία

Εντωμεταξύ, 112 εκδόθηκε στην Ανατολική Μάνη στη Λακωνία προειδοποιώντας για προσοχή στις μετακινήσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των κατολισθήσεων. «Λόγω έντονων βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων στην Δημοτική Ενότητα #Ανατολικής_Μάνης της Περιφερειακής Ενότητας #Λακωνίας περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες», γράφει το μήνυμα του 112.


112 όμως εκδόθηκε και για τον δήμο Ευρώτα. «Λόγω έντονων βροχοπτώσεων στην Δημοτική Ενότητα #Ευρώτα της Περιφερειακής Ενότητας #Λακωνίας περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες», ανέφερε το μήνυμα του 112.

 

Οδοφράγματα στην ΕΟ Σπάρτης-Τρίπολης στο ύψος του Κλαδά

Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται και πέριξ της πόλης της Σπάρτης. Στον Κλαδά, στο ύψος της συμβολής της παράκαμψης Βουτιάνων με το παλαιό οδικό τμήμα της ΕΟ Σπάρτης-Τρίπολης, η παρατεταμένη βροχή προκάλεσε τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία Σπάρτης να τοποθετήσει αντιπλημμυρικά οδοφράγματα για την αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα, η ΔΕΥΑΣ βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς η πίεση στο δίκτυο απορροής υδάτων παραμένει αυξημένη.

Οι Αρχές προτρέπουν τους οδηγούς να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη και η ολισθηρότητα αυξημένη.

sparti-kakokairia

Κακοκαιρία "BYRON": Πού θα κλείσουν τα σχολεία την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου

Πολλά σχολεία σε Ρόδο, Σαντορίνη, Σύμη και άλλες περιοχές να αναμένεται να μην λειτουργήσουν, αύριο (05/12), λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας Byron. Αναλυτικότερα, με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, αναστέλλεται αύριο, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025, η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η αναστολή αφορά και τις μονάδες Προσχολικής Αγωγής, όλα τα Ειδικά Σχολεία και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, το Δημοτικό Ωδείο και όλα τα εργαστήρια που λειτουργούν με ευθύνη του Δήμου Ρόδου. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την κακοκαιρία. Συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Δεδομένου της πρόγνωσης για ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και κινδύνους στην κυκλοφορία ο Δήμος Θήρας, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων. Ειδικότερα με απόφαση του Δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου «λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ως μέτρο πρόληψης και προστασίας της ασφάλειας των μαθητών, των συνοδών και των εκπαιδευτικών».

Τήλο

Κλειστά αναμένεται να είναι και τα σχολεία της Τήλου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο Δήμος Τήλου ενημερώνει τους γονείς, κηδεμόνες και μαθητές ότι, με την Απόφαση Δημάρχου αριθ. 422/2025 (Αρ. πρωτ. 7139/04-12-2025), όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού θα παραμείνουν κλειστές την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025, λόγω των αναμενόμενων ιδιαίτερα επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με:
• τη νομοθεσία περί αρμοδιοτήτων Δήμων σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών συνθηκών
• το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
• τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για έντονα φαινόμενα στην περιοχή

Σύμη

Λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στα Δωδεκάνησα, ο Δήμος Σύμης προχωρά σε προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ώστε να προστατευτούν μαθητές και προσωπικό από πιθανές επικίνδυνες συνθήκες. Ειδικότερα με απόφαση του Δημάρχου αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Σύμης, για την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Καστελλόριζο

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Καστελλόριζο λόγω των επικείμενων καιρικών φαινόμενων που αναμένεται να επηρεάσουν το νησί τις επόμενες ώρες. Ειδικότερα, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Καστελλόριζο θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά, για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο Δήμαρχος Καστελλορίζου, κ. Νίκος Ασβέστης, απευθύνει επίσης έκκληση προς όλους τους δημότες και τους αλιείς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τη δική τους ασφάλεια.

Δήμος Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου

Κλειστές θα είναι την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025, με απόφαση του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου, οι σχολικές μονάδες (δημοτικοί παιδικοί δημοτικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) του Δήμου Δίου-Ολύμπου, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων. Επιπρόσθετα, με απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου Κατερίνης, Γεώργιου Κοκαβίδη ανακοινώνεται ότι: τα σχολεία και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Κατερίνης, Πέτρας, Πιερίων, Παραλίας, Κορινού, Ελαφίνας) θα είναι κλειστά αύριο Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών. Τόσο σήμερα το απόγευμα, όσο και αύριο Παρασκευή (απόγευμα), κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε νυκτερινή βάρδια.Επίσης, αύριο (05/12) δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.



Πού θα έχει έντονα φαινόμενα σήμερα - Εννιά περιοχές στα "κόκκινα"

Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ, σήμερα από την κακοκαιρία Byron θα χτυπηθούν οι εξής περιοχές:

Σήμερα Πέμπτη (04-12-25) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του Ιονίου (κυρίως ν. Κεφαλονιά και Ζάκυνθος), μέχρι το μεσημέρι

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας)

γ. στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά τμήματα) και τις Σποράδες

δ. στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κυρίως στα νότια και ανατολικά τμήματα)

ε. στην Εύβοια (κυρίως στα νότια τμήματα)

στ. στην Πελοπόννησο (κυρίως νότια και ανατολικά τμήματα)

ζ. στις Κυκλάδες

η. στην Κρήτη (κυρίως στα νότια τμήματα)

θ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από ν. Χίο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα