Σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική πόλη Παλμύρα, που προστατεύεται από την UNESCO, βρέθηκαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και εκπρόσωποι της εφορίας αρχαιοτήτων της Συρίας, ζητούν τη βοήθεια της Δύσης προκειμένου να αποτρέψουν την επέλαση των τρομοκρατών προς την αρχαία πόλη των 2.000 ετών.

Την ίδια στιγμή και η Unesco έκανε έκκληση για βοήθεια με την γενική της διευθύντρια Ιρίνα Μπόκοβα να καλεί όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία "να προστατεύσουν την Παλμύρα", ένα κόσμημα της αρχαιότητας στη συριακή έρημο.

Οι τρομοκράτες τζιχαντιστές έφτασαν μόλις ένα χιλιόμετρο από την μεγαλειώδη Παλμύρα, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το βίντεο που αναρτήθηκε πριν από έναν μήνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έδειχνε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να καταστρέφουν με μπουλντόζες, κασμάδες και εκρηκτικά τον αρχαιολογικό χώρο της ιρακινής πόλης Νιμρούντ, επίσης στολίδι της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων που χτίστηκε τον 13ο αιώνα, ήταν απλά η αρχή του αφανισμού όλου του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποσύρθηκαν τελικά από την ιστορική περιοχή της Παλμύρας «.η πόλη Tadmor (Παλμύρα) o αρχαιολογικός της χώρος και τα περίχωρά της είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του συριακού στρατού, ενώ στις μάχες των τελευταίων ημερών έχουν σκοτωθεί σχεδόν 300 άνθρωποι - στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές και στρατιώτες του συριακού καθεστώτος - σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΠΑΛΜΥΡΑ

Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας, κτισμένη σε μία όαση 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη.

Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Το ελληνικό όνομα «Παλμύρα» αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Tadmor, που σημαίνει «φοινίκια πόλη». Η σύγχρονη κωμόπολη, δίπλα στα αρχαία ερείπια ονομάζεται και πάλι Tadmor. Στη Βίβλο αναφέρεται ως Ταμάρ ή Θεδμόρ ή Θοεδμόρ ενώ στα αραμαϊκά Ταδμόρ ή Ταμμόρ και που λέγεται πως έκτισε ο Βασιλιάς Σολομών ως πόλη σταθμό των καραβανιών μεταξύ Συρίας και Μεσοποταμίας.

Τα λαμπρότερα από τα σωζόμενα ερείπια της Παλμύρας είναι εκείνα του Ναού του Ηλίου, οι τετράγωνοι επιτάφιοι πύργοι 3-5 ορόφων, το ρωμαϊκό θέατρο καθώς και τα θεμέλια των οδών και των κατοικιών. Σημαντικές επίσης είναι και οι ανευρεθείσες δίγλωσσες επιγραφές της Παλμύρας (στην ελληνική και παλμυρική διάλεκτο), μία στην εβραϊκή και 2 στη λατινική. Η Παλμύρα περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Η μνημειώδης πόλη υπήρξε μια απο τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της αρχαιότητας και η αξία της είναι ανεκτίμητη.