Στο μάτι της κακοκαιρίας «Byron» βρίσκεται η Θεσσαλία με τις τοπικές Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του νομού Λάρισας τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μετά την αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος από το 112, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα.

Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές πλησίον της κοίτης του ποταμού να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην περιοχή της Υπέρειας ζητήθηκε προληπτική μετακίνηση προς ασφαλέστερα σημεία και κατεύθυνση προς την περιοχή των Φαρσάλων.

Στο μήνυμα που εστάλη το πρωί, αναφερόταν ότι οι κάτοικοι σε Λεύκη, Ορφανά, Αμπελώνα, Φύλλο και Ηλία οφείλουν να παραμείνουν σε επιφυλακή λόγω του κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Ζημιές από την κακοκαιρία Byron: Έκλεισε η διάβαση στην Αμπελιά Φαρσάλων

Σημαντικές ζημιές φαίνεται πως έχει υποστεί η διάβαση της Αμπελιάς, στο ύψος της παλαιάς γέφυρας, από την ορμή του ποταμού Ενιπέα, όπως καταγράφει το ifarsala.gr.




Στα Δενδράκια, ο Ενιπέας κατεβαίνει με ορμή εντός των ορίων του ποταμού, ενώ αυτή την ώρα η βροχόπτωση φαίνεται πως υποχωρεί. Στο μεταξύ, χθες Παρασκευή, ο Πηνειός ποταμός κατέβασε τεράστιο όγκο νερού, και υπερχείλισε από την βασική κοίτη εντός των μεγάλων αναχωμάτων του Βαλομανδρίου και των Ρογκίων, ακριβώς στο κάτω μέρος στο αγρόκτημα Βαλομανδρίου και διαχέεται στα χωράφια, σύμφωνα με το trikalaola.gr.

kakokairia-pineios-yperxeilise

Πλημμύρισαν σπίτια στο Ανοχώρι Φαρσάλων - "Κάθε χρόνο θα πνιγόμαστε;"

Η κακοκαιρία έδειξε τα «δόντια» της και στο Ανοχώρι Φαρσάλων, με σπίτια να έχουν πλημμυρίσει λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε τη Θεσσαλία και τη Λάρισα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποτέλεσμα ήταν να υπερχειλίσει ο παραπόταμος Ταμπάκος και τα ορμητικά νερά να περάσουν στο χωριό. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση από το Ανοχώρι στο Κατοχώρι είναι κλειστή. Επίσης, πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται και στα Μεσάγκαλα. Στα σημεία έχουν φτάσει εκσκαφικά μηχανήματα με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, προκειμένου να συνδράμουν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Κάτοικος του χωριού υποστηρίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια ζητούν να λυθεί το πρόβλημα καθώς κάθε χρόνο κινδυνεύουν.

«Δεν μας ακούνε. Πνιγόμαστε κάθε χρόνο, ζούμε με την ψυχή στο στόμα και ερχόμαστε συνέχεια να βλέπουμε το ποτάμι, και το σπίτι μας κάθε χρόνο να πλημμυρίζει. Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά. Να κάνετε κάτι. Να κάνετε κάτι, να κάνετε ένα έργο, ένα φράγμα. Να καθαρίσετε τα ποτάμια. Τι πράγματα είναι αυτά;» λέει στο Orange Press Agency και προσθέτει: «Πρέπει να τρέξουμε και εμείς να πάμε στη Λάρισα εκεί στα μπλόκα για να φωνάξουμε όλο το χωριό; Γιατί δεν μας ακούει κανένας. Τι θα γίνει τώρα; […] Παίρνουν τα χρήματα, τα τρώνε τα πακέτα και δεν κοιτάνε να φτιάξουν κανένα έργο. Τι θα γίνει τώρα; Κάθε χρόνο θα πνιγόμαστε; Μέσα στο σπίτι μου 1,70μ. νερό πρόπερσι. Πνιγήκαν τα πάντα. Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αυτό; Ζούμε με την ψυχή στο στόμα κάθε μέρα. Τώρα που άρχισαν οι βροχές. Τι να γίνει τώρα;».


Κακοκαιρία Byron: "Κόπηκε" στη μέση το Ευύδριο Φαρσάλων - Διακόπηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα

Στη μέση «κόπηκε» το Ευύδριο Φαρσάλων καθώς λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα απαγορεύτηκε η χρήση της γέφυρας που ενώνει το Μεγάλο Ευύδριο με το Μικρό Ευύδριο.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι ανάστατοι -καθώς η βροχή συνεχίζεται- και επισημαίνουν ότι έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα, όπως ο καθαρισμός της κοίτης του Ενιπέα. «Στα ίδια έργα θεατές, ξανά τα ίδια, πάλι πλημμύρα. Έργο δεν έχουν κάνει εδώ και 2-3 χρόνια, ούτε την κοίτη του ποταμού δεν έχουν καθαρίσει. Έκαναν έναν αντλιοστάσιο και ούτε αυτό δουλεύει. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Ας κάνουν κάτι να μας βοηθήσουν, δεν γίνεται αυτή η κατάσταση κάθε τρεις και λίγο» σημειώνει κάτοικος στο Orange Press.


Δυτική Θεσσαλία: Σε ετοιμότητα Περιφερειακές Ενότητες και δήμοι για υπερχειλίσεις ποταμών λόγω της κακοκαιρίας


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας και δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, που συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτο ρυθμό έχουν σημάνει συναγερμό για πιθανές υπερχειλίσεις ποταμών.

Σε δηλώσεις προς το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος τονίζουν πως είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως λόγω των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων βρισκόμαστε σε επιφυλακή και συνεχή έλεγχο της στάθμης των νερών στα ποτάμια της περιοχής.

Hellenic Train: Διεκόπη η κυκλοφορία δρομολογίων στο τμήμα Λάρισα-Λιανοκλάδι

Διεκόπη μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολή του διαχειριστή υποδομής, η κυκλοφορία των σιδηροδρομικών δρομολογίων στο τμήμα Λάρισα-Λειανοκλάδι και αντίστροφα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, τα οποία επηρέασαν την υποδομή.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train η αμαξοστοιχία IC51, που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα, με 280 επιβάτες, παραμένει στον σταθμό Λάρισας, ενώ η αμαξοστοιχία IC50, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με 350 επιβάτες, θα σταθμεύσει στον σταθμό Λειανοκλαδίου.

Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, και κατόπιν σχετικών οδηγιών από την Ελληνική Αστυνομία, τα δρομολόγια των δύο αμαξοστοιχιών στο τμήμα μεταξύ Λάρισας - Λειανοκλαδίου και αντίστροφα θα υποκατασταθούν με λεωφορεία της Hellenic Train.

Οι 280 επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 51 αναχώρησαν με λεωφορεία στις 09:15 από τη Λάρισα με προορισμό το Λειανοκλάδι, ενώ οι 350 επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 50 αναχώρησαν στις 09:39 από το Λειανοκλάδι με προορισμό τη Λάρισα.

Μετά την οδική τους μεταφορά, οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε αμαξοστοιχία προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της αναμονής, το προσωπικό της εταιρείας που βρίσκεται εντός των αμαξοστοιχιών παρέμεινε στο πλευρό των επιβατών, παρέχοντας συνεχή και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των δρομολογίων και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Hellenic Train βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή και άμεση εξυπηρέτηση των επιβατών» αναφέρει στην ενημέρωσή της η Hellenic Train.

Πλημμύρες στον Δομακό: Διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Δύσκολη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Δομοκό και στα χωριά από βρίσκονται στα όρια με τη Λάρισα και την Καρδίτσα καθώς πλημμύρισε ο Ενιπέας και φούσκωσαν ρέματα. Η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει διακοπεί ενώ, έχει διακοπεί και η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης επειδή οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν καλυφθεί από νερά.

Ήδη, μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα τρένα που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της ευρύτερης περιοχής, της ίδιας περιοχής που είχε υποστεί καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel. Το τοπικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία και λαμβάνονται μέτρα και από τον δήμο Δομοκού αλλά και από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην περιοχή υπάρχει ύφεση των καιρικών φαινομένων γεγονός που επιτρέπει την παρέμβαση με μηχανήματα.

sididrodromos-domooks-nera-ape_jpg