"18 νέοι άνθρωποι, πεθαμένοι μπροστά μας": Σοκάρει ο δήμαρχος Ιεράπετρας για το ναυάγιο με τους νεκρούς μετανάστες (Εικόνες & Βίντεο)
Μυστήριο η απουσία μηχανής στη λέμβο
"Οι 18 νεκροί βρέθηκαν κυριολεκτικά μέσα στο νερό που είχε κατακλύσει το σκάφος, πεθαμένοι, ημίγυμνοι και παγωμένοι", τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας - Τι εξετάζουν οι λιμενικές αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Κρήτης
Mια δύσκολη νύχτα έζησε η Ιεράπετρα, με την τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε αναταραχή μετά την είδηση του ναυαγίου με τους 18 νεκρούς μετανάστες. Ο Δήμαρχος, Μανώλης Φραγκούλης από το αλιευτικό καταφύγιο της Ιεράπετρας, φανερά συγκλονισμένος, περιέγραψε τις εικόνες που αντίκρισαν τα πληρώματα διάσωσης, κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη και θλιβερή βραδιά», καθώς η σορός 18 νέων ανθρώπων μεταφέρθηκε στη στεριά.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Δημάρχου στο radiolasithi.gr και όπως μεταδίδει το flashnews.gr, το θέαμα που αντιμετώπισαν οι λιμενικοί περίπου 26 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας ήταν εφιαλτικό. Η λέμβος δεν είχε απλώς ακυβερνησία· ήταν μισοβουλιαγμένη, με το ένα της αεροθάλαμο σκισμένο και ξεφούσκωτο. Οι 18 νεκροί βρέθηκαν κυριολεκτικά μέσα στο νερό που είχε κατακλύσει το σκάφος, «πεθαμένοι, ημίγυμνοι και παγωμένοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, γεγονός που μαρτυρά ότι παρέμεναν αβοήθητοι σε αυτή την κατάσταση για ώρες.
Ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες στην Κρήτη: Μυστήριο η απουσία μηχανής
Η τραγικότητα της σκηνής κορυφώνεται στην εικόνα των δύο μοναδικών επιζώντων. Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν σκαρφαλωμένοι στην πλώρη της βάρκας – το μοναδικό σημείο που πιθανώς εξείχε από το νερό – προσπαθώντας να κρατηθούν στη ζωή δίπλα στους νεκρούς συνοδοιπόρους τους. Αυτοί ήταν που επιβεβαίωσαν στις αρχές ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 20 άτομα, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο αγνοουμένων στη θάλασσα.
Ένα ακόμη στοιχείο που προσθέτει στο μυστήριο και τη φρίκη της υπόθεσης είναι η απουσία μηχανής. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, η βάρκα βρέθηκε χωρίς προωστικό μέσο, εγείροντας ερωτήματα για το αν η μηχανή χάλασε και αποκολλήθηκε ή αν οι διακινητές τους εγκατέλειψαν αβοήθητους στο έλεος της κακοκαιρίας. Το σκάφος εντοπίστηκε αρχικά από διερχόμενο εμπορικό πλοίο, το οποίο όμως, λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, αδυνατούσε να προσεγγίσει για διάσωση, ειδοποιώντας το σκάφος του Λιμενικού που εδρεύει στην Ιεράπετρα.
Οι σοροί, μετά την ανάσυρσή τους, μεταφέρθηκαν με φορτηγό-ψυγείο στο ΠΑΓΝΗ, για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής και την ταυτοποίηση.
Τι εξετάζουν οι Αρχές για το ναυάγιο
Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι δύο επιζώντες, ηλικίας 16 και 20 ετών, νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τις ιατρικές πληροφορίες, έχουν συνέλθει, βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και επικοινωνούν με τους γιατρούς, ενώ αναμένεται να δώσουν σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες του ναυαγίου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι λιμενικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η λέμβος να ήταν μία από τις επτά βάρκες που είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα να κινούνται προς την Κρήτη. Ωστόσο, στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι επιβαίνοντες είχαν βρεθεί καλά στην υγεία τους.
Το χρονικό της τραγωδίας
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του parapolitika.gr, το ναυάγιο σημειώθηκε 26 μίλια νότια της Χρυσής, όταν φουσκωτή λέμβος που μετέφερε μετανάστεςβυθίστηκε μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το σκάφος εντοπίστηκε μισοβυθισμένο από διερχόμενο πλοίο με τουρκική σημαία, το οποίο ενημέρωσε άμεσα τον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δίνοντας το σήμα για μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Πλωτά του Λιμενικού από την Κρήτηέσπευσαν στο σημείο, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι και η θαλασσοταραχή δυσχέραναν την επιχείρηση. Στο μεταξύ, η λέμβος είχε ήδη βυθιστεί, παρασύροντας στον βυθό 18 από τους επιβαίνοντες.
Με πληροφορίες από Flashnews.gr, radiolasithi, ΕΡΤ