Ποια είναι η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου: Ξεπέρασε και τη χωριάτικη
Σύμφωνα με το Taste Atlas
Μια ελληνική σαλάτα ανακηρύχθηκε η καλύτερη του κόσμου από το παγκόσμιο site γαστρονομίας Taste Atlas
Στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας βρίσκεται μια ελληνική σαλάτα και δεν είναι η παραδοσιακή χωριάτικη. Σύμφωνα με τον έγκριτο παγκόσμιο οδηγό γαστρονομίας Taste Atlas, ο κρητικός ντάκος είναι αυτός που ξεχώρισε και κατέκτησε την πρωτιά. Ειδικότερα, ο ντάκος ξεπέρασε κορυφαίες και πασίγνωστες σαλάτες από όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας τη δύναμη του εμβληματικού κρητικού παξιμαδιού που αποτελεί τη βάση του. Η παγκόσμια αυτή αναγνώριση αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς αναδεικνύει την τοπική κουζίνα της Κρήτης και τη φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής, εστιάζοντας σε λίγα, αλλά εκλεκτά υλικά.
Διαβάστε: Γραβιέρα Νάξου: Το καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2026 σύμφωνα με το Taste Atlas
Παρόλο που η χωριάτικη σαλάτα είναι ενδεχομένως η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική γεύση διεθνώς, ο ντάκος ξεχωρίζει για άλλους λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ντάκος δεν αποτελεί «σαλάτα» με τη συμβατική έννοια του όρου, καθώς χρησιμοποιεί ως βάση το κρίθινο παξιμάδι (το οποίο συχνά βρέχεται ελαφρώς), ενώ πάνω σε αυτό απλώνεται:
Η πρωτιά αυτή του ντάκου, που φιγουράρει στην κορυφή της λίστας του Taste Atlas, έρχεται να θυμίσει ότι η αυθεντικότητα και η απλότητα των ελληνικών πρώτων υλών μπορούν να αφήσουν πίσω ακόμη και τις πιο σύνθετες διεθνείς συνταγές.
Διαβάστε: Γραβιέρα Νάξου: Το καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2026 σύμφωνα με το Taste Atlas
Η ελληνική γαστρονομία στην κορυφή του κόσμου
Παρόλο που η χωριάτικη σαλάτα είναι ενδεχομένως η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική γεύση διεθνώς, ο ντάκος ξεχωρίζει για άλλους λόγους.Αξίζει να σημειωθεί πως ο ντάκος δεν αποτελεί «σαλάτα» με τη συμβατική έννοια του όρου, καθώς χρησιμοποιεί ως βάση το κρίθινο παξιμάδι (το οποίο συχνά βρέχεται ελαφρώς), ενώ πάνω σε αυτό απλώνεται:
- Τριμμένη φρέσκια ντομάτα (όχι κομμένη σε φέτες ή κύβους).
- Ξινομυζήθρα ή φέτα (συνήθως σε κομμάτια και όχι σε ολόκληρη πλάκα).
- Άφθονο παρθένο ελαιόλαδο.
- Ρίγανη και αλάτι.
Η πρωτιά αυτή του ντάκου, που φιγουράρει στην κορυφή της λίστας του Taste Atlas, έρχεται να θυμίσει ότι η αυθεντικότητα και η απλότητα των ελληνικών πρώτων υλών μπορούν να αφήσουν πίσω ακόμη και τις πιο σύνθετες διεθνείς συνταγές.
En