Μια αποκαλυπτική έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα για τις γερμανικές θηριωδίες στην Κρήτη άνοιξε τις πύλες της στη στοά Μακάσι στο Ηράκλειο με αφορμή την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.


Πρόκειται για την έκθεση από το αρχείο του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, που συνόδευε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν κατά την Κατοχή στην Κρήτη, από τους γερμανούς και ιταλούς κατακτητές.


Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν σήμερα, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών ενώ ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι φύτεψαν συμβολικά μια μικρή ελιά στην είσοδο της στοάς Μακάσι, όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πατριώτες.


Για την έκθεση μίλησε ο αρχαιολόγος, επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζωράκης, που ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου, αποτελεί τμήμα από το αρχείο του σημαντικού φωτογράφου.


Όπως είπε ο κ. Τζωράκης, την Επιτροπή που είχε συσταθεί τότε, αποτελούσαν ο Νίκος Καζαντζάκης και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης - και περιόδευσε την Κρήτη για το διάστημα από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945, προκειμένου να καταγράψει τις ναζιστικές θηριωδίες στο νησί.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την φωτογραφική έκθεση, λέγοντας ότι ζωντανεύει ιστορικές μνήμες, και κάλεσε όλους τους Κρητικούς και ιδιαιτέρα τη νεολαία, να δουν τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα.


«Αυτό το οποίο συζητάμε και με τους δημάρχους, είναι να παρουσιαστεί στη Γερμανία η Έκθεση με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της Κατοχής, για να δουν όλοι τις θηριωδίες που έγιναν εις βάρος του Κρητικού λαού. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να αναδεικνύουμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα» συμπλήρωσε ο κ. Αρναουτάκης.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε για τη μνήμη των αγώνων ενός λαού για την προάσπιση ή την ανάκτηση της ελευθερίας του, που θα πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή και διαρκής παρακαταθήκη αξιών στην πορεία μιας χώρας μέσα στο χρόνο.


Επίσης, ο δήμαρχος σημείωσε πως η έκθεση συμβάλλει στην αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων, των καταστροφών και των μαρτυρίων που υπέστη ο κρητικός λαός, και αναδεικνύει τις αξίες του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της ειρήνης.


«Οι φωτογραφίες προκαλούν ρίγη συγκίνησης, βλέποντας όλες αυτές τις θηριωδίες, αυτές τις πράξεις βίας τις οποίες κατέγραψε η Επιτροπή Διαπίστωσης Ωμοτήτων με πρόεδρο τον Ν. Καζαντζάκη και τους καθηγητές Ι. Καλλιτσουνάκη και Ι. Κακριδή το 1945" πρόσθεσε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.


«Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να εξασφαλίσω αυτή τη συλλογή, η οποία ήταν χαμένη. Όνειρο ζωής είναι παράλληλα να καταφέρω να παρουσιαστεί η έκθεση στη Γερμανία» δήλωσε ο κ. Μαμουλάκης.


Στην Έκθεση που συνδιοργανώνεται από τη Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Ηρακλείου, το δήμο Μαλεβιζίου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρουσιάζονται 70 φωτογραφίες από το αρχείο Κουτουλάκη. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τη 10η Ιουνίου 2015 .


Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε απόψε ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης και η Κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις» που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Μαλεβιζίου, ο δήμος Ηρακλείου και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης.