Τραγωδία στα Βαρδούσια: Ανασύρθηκαν οι σοροί των τεσσάρων ορειβατών - Βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, λένε στελέχη της ΕΜΑΚ (Βίντεο)
Το χρονικό της τραγωδίας
Οι σοροί των 4 ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους στα Βαρδούσια θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στο γήπεδο της Ιτέας και από εκεί με ασθενοφόρα στην Άμφισσα και την Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών των τεσσάρων ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους στα Βαρδούσια Όρη. Οι σοροί θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στο γήπεδο της Ιτέας και από εκεί με ασθενοφόρα στην Άμφισσα και την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς κατά διαστήματα επικρατούσαν πυκνή ομίχλη και ισχυροί άνεμοι. Κάθε σορός έπρεπε να ανέβει μία-μία με βίντσι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μεταφοράς.
Διαβάστε: Τραγωδία στα Βαρδούσια: Αυτοί είναι οι τέσσερις ορειβάτες που βρέθηκαν κάτω από χιονοστιβάδα, αγκαλιασμένοι (Εικόνες)
Τι εκτιμούν στελέχη της ΕΜΑΚ για την τραγωδία στα Βαρδούσια
Όσον αφορά τις συνθήκες του δυστυχήματος, έμπειρα στελέχη της ΕΜΑΚ αναφέρουν πως οι τέσσερις ορειβάτες βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή, λίγο πριν φθάσουν στην κορυφή του Κόρακα. Η χιονοστιβάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μπορεί να προκλήθηκε από τον καλό καιρό. Η ηλιοφάνεια και η υψηλότερη θερμοκρασία ενδεχομένως έλιωσε κάποια στοιβάδα πάγου ή χιονιού, παρασύροντας μεγάλους όγκους προς τους ορειβάτες.
Η άλλη πιθανή εξήγησή τους, ίσως σε συνδυασμό με την πρώτη, είναι ότι κάποιος δυνατός θόρυβος, κρότος ή φωνή προκάλεσε δονήσεις αντήχησης, οι οποίες οδήγησαν σε αποκόλληση πάγου και χιονιού, με το ίδιο φρικτό αποτέλεσμα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως στην παρέα των ορειβατών θα υπήρχε και πέμπτο μέλος, το οποίο ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του. Πρόκειται για τον 49χρονο που κινητοποίησε τις Αρχές το βράδυ των Χριστουγέννων, όταν είχε χάσει την επαφή με τους φίλους του.
Βαρδούσια Όρη: ''Στα 2.000 μέτρα η επιχείρηση, ορεινός όγκος με χιόνι και απότομη πλαγιά''
Νωρίτερα, ο Χάρης Ασαργιωτάκης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής που συμμετείχε στην επιχείρηση, περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πεδίο. Οι δυνάμεις είχαν χωριστεί, με την ομάδα βάσης να βρίσκεται χαμηλότερα, ενώ οι ειδικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο δύσβατο σημείο της τραγωδίας. «Είμαστε στη βάση που είναι η επιχείρηση... εγώ βρίσκομαι κάτω, στα 1.700-1.800 μέτρα περίπου όπου δεν έχει χιόνι. Αυτό το περιστατικό είναι γύρω στα 2.000 μέτρα, εκεί έχει χιόνι», είπε ο κ. Ασαργιωτάκης, σύμφωνα με το Orange Press, περιγράφοντας το τοπίο ως έναν ορεινό όγκο με βράχια και απότομη πλαγιά.
Στο σημείο βρέθηκαν 4 ομάδες της ΕΜΑΚ, οδηγοί βουνού και εθελοντικές ομάδες, με τα μέλη της ΕΜΑΚ να έχουν ανέβει ψηλά για να προετοιμάσουν τα θύματα για την αεροδιακομιδή. Όπως εξήγησε, ακόμη, ο ο κ. Ασαργιωτάκης, υπήρχε έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που το ελικόπτερο δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει την αποστολή, κάτι που όμως θα σήμανε μεγάλη καθυστέρηση. «Εάν δεν καταφέρει το ελικόπτερο, θα γίνει διακομιδή με τα χέρια, το οποίο σημαίνει 2 ώρες τουλάχιστον περπάτημα... Άρα για το κατέβασμα πάλι θα θέλουμε αντίστοιχο χρόνο», ανέφερε.
Το χρονικό της τραγωδίας στα Βαρδούσια Όρη
Οι τέσσερις ορειβάτες εντοπίστηκαν χθες, Παρασκευή (26/12) θαμμένοι κάτω από χιονοστιβάδα και χωρίς τις αισθήσεις τους. Είχαν ξεκινήσει ανήμερα τα Χριστούγεννα από το χωριό Αθανάσιος Διάκος για ορεινή διαδρομή σε δύσβατο σημείο, ενώ το όχημά τους είχε εντοπιστεί νωρίτερα. Αργά το απόγευμα προχθές χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί τους, με φίλο τους που τελικά δεν συμμετείχε στην εκδρομή να ειδοποιεί άμεσα τις Αρχές. Στη συνέχεια, οργανώθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 30 πυροσβέστες, ορειβατικές ομάδες της 1ης, 6ης, 7ης και 8ης ΕΜΑΚ, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, drone και ελικόπτερο. Οι έρευνες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο, με μεγάλη ποσότητα χιονιού, παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.
Οι διασώστες τους εντόπισαν θαμμένους κάτω από το χιόνι, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, σχεδόν αγκαλιασμένους, αποτυπώνοντας τον αιφνιδιασμό και την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η τραγωδία. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων τους, επρόκειτο για έμπειρους ορειβάτες.
Πρόκειται για ένα σημείο με απότομα περάσματα και κάθετες πλαγιές. Έμπειροι ορειβάτες και διασώστες εξηγούν ότι ακόμα και ένας μικρός θόρυβος ή μια φωνή μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη χιονοστιβάδα, όταν το χιόνι είναι φρέσκο και ασταθές. Οι καιρικές συνθήκες την ημέρα της τραγωδίας ήταν καλές, με ηλιοφάνεια, γεγονός που φαίνεται πως συνέβαλε στη δημιουργία της χιονοστιβάδας, οδηγώντας στο μοιραίο αποτέλεσμα.
Κώστας Τσίγκας: Πιθανή η απώλεια προσανατολισμού
Για τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης, τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή και τη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίγκας στην ΕΡΤ, οι τέσσερις ορειβάτες ξεκίνησαν την ημέρα των Χριστουγέννων για ανάβαση στην περιοχή του Κόρακα, στην κορυφογραμμή των Βαρδουσίων ορέων.
«Τέσσερις συνάνθρωποί μας ξεκίνησαν για ορειβασία στην περιοχή των Βαρδουσίων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων και τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται πως αποπροσανατολίστηκαν», είπε ο κ. Τσίγκας.
Όπως εξήγησε, το υψόμετρο, το έντονο ανάγλυφο της περιοχής και οι καιρικές συνθήκες πιθανότατα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τραγωδία. «Οι συνθήκες λόγω υψομέτρου και έντονου ανάγλυφου ενδεχομένως τους ανάγκασαν να χάσουν τον προσανατολισμό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή, υπήρχε πάρα πολύ χιόνι και ενδεχομένως χιονοθύελλα επηρέασε τη διαδρομή που ακολούθησαν», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φρέσκο χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να μετακίνησαν μεγάλες ποσότητες χιονιού. «Κάποιος άνεμος μπορεί να οδήγησε μεγάλο όγκο χιονιού στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκαν», πρόσθεσε ο κ. Τσίγκας.
Αναφορικά με το εάν ήταν έμπειροι ορειβάτες, είπε ότι ορισμένοι είχαν ανέβει στην κορυφή, ωστόσο το χιόνι που είχε πέσει είχε κάνει πολύ δύσκολο το να βρουν τα μονοπάτια. Τέλος, για την επιχείρηση εντοπισμού δήλωσε: «Υπήρχαν και κάποιες καλύβες, αλλά δεν εντοπίστηκαν εκεί. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των drones, του ελικοπτέρου, αλλά και έμπειρων συναδέλφων από τρείς ορειβατικές ομάδες και από τέσσερις ΕΜΑΚ μπορέσαμε να τους εντοπίσουμε».
Ποιοι ήταν οι τέσσερις ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους στα Βαρδούσια Όρη
Πίσω από τους αριθμούς και τα επιχειρησιακά δεδομένα, βρίσκονται τέσσερις άνθρωποι με κοινό πάθος για την ορειβασία, όνειρα και προσωπικές διαδρομές, οι οποίοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την αγάπη τους για τη φύση. Λάτρεις της ορειβασίας και των extreme sports ήταν οι τέσσερις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στα Βαρδούσια.
Θανάσης Κολοτούρος: Ο έμπειρος ορειβάτης από τα Λεχαινά
Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Ηλείας ο θάνατος του Θανάση Κολοτούρου, 55 ετών, με καταγωγή από τα Λεχαινά. Ο άτυχος ορειβάτης ήταν ιδιαίτερα έμπειρος και γνωστός στους κύκλους της ορειβασίας για τις πολλές και απαιτητικές αναβάσεις που είχε πραγματοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.Ο Θανάσης Κολοτούρος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του θαμμένος κάτω από τη χιονοστιβάδα, μαζί με ακόμη τρεις ορειβάτες - δύο άνδρες και μία γυναίκα- σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο της ορεινής Φωκίδας. Η ομάδα είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τον οικισμό Αθανάσιος Διάκος, με στόχο μια απαιτητική χειμερινή διαδρομή στα Βαρδούσια, όμως από εκείνη τη στιγμή χάθηκαν τα ίχνη τους.
Συγκλονίζει το στοιχείο ότι στην ίδια εξόρμηση, σύμφωνα με το patrisnews.gr επρόκειτο να συμμετάσχει και πέμπτος ορειβάτης, στενός φίλος του 55χρονου, ο οποίος τελικά δεν τα κατάφερε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ήταν εκείνος που, όταν οι φίλοι του δεν έδιναν σημεία ζωής, ειδοποίησε τις Αρχές, αποφεύγοντας οριακά να προστεθεί ακόμη ένα όνομα στη λίστα των θυμάτων.
Γιώργος Δόμαλης: Ο επικεφαλής της ομάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της ορειβατικής ομάδας ήταν ο Γιώργος Δόμαλης, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο βουνό, που γνώριζε καλά τη συγκεκριμένη διαδρομή. Όπως ανέφεραν φίλοι του, διατηρούσε σπίτι στο χωριό Αθανάσιος Διάκος και πραγματοποιούσε συχνά αναβάσεις στην περιοχή.Ο Δημήτρης Τεραβάνης, φίλος των ορειβατών, είχε δηλώσει στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στον Γιώργο Δόμαλη και στην εξόρμηση της παρέας: «Το ένα το παιδί νοικιάζει σπίτι στο χωριό. Είναι έμπειρος ορειβάτης και μαζί με δυο φίλους ανεβήκανε στο βουνό». Άλλος ορειβάτης ανέφερε: «Εγώ πήγα μέχρι τα καταφύγια, το χιόνι ήταν πολύ εχθές, μέχρι το δεύτερο καταφύγιο ήταν μέχρι το γόνατο».
Ο άτυχος Γιώργος Δόμαλης ήταν απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και είχε συνιδρύσει εταιρείες με αντικείμενο την καινοτομία στο εμπόριο, αξιοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Κωνσταντίνος Πατίκας: Ο άνθρωπος της τεχνολογίας και των extreme sports
Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ο Κωνσταντίνος Πατίκας, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία προγραμματιστών.Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε έντονη αγάπη για τα extreme sports και την περιπέτεια, ενώ μοιραζόταν συχνά στιγμές από τις δραστηριότητές του, ακόμη και μέσα από κανάλι στο YouTube.
Θεοδώρα Καπλάνη: Η δασκάλα που αγαπούσε τη φύση
Ανείπωτη θλίψη έχει σκορπίσει στα Τρίκαλα και ιδιαίτερα στη Φωτάδα ο θάνατος της Θεοδώρας Καπλάνη, 31 ετών, εκπαιδευτικού, που παρασύρθηκε από τη φονική χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια.Η Θεοδώρα Καπλάνη, με καταγωγή από τη Φωτάδα Τρικάλων, εργαζόταν ως αναπληρώτρια δασκάλα στο Ναύπλιο. Φίλοι και συγγενείς μιλούν για μια γυναίκα με σπάνιο ήθος, βαθιά αγάπη για την εκπαίδευση και αφοσίωση στους μαθητές της. Για εκείνη, το βουνό δεν ήταν απλώς μια δραστηριότητα αναψυχής, αλλά τρόπος ζωής και εσωτερικής ισορροπίας.
En