Στο τραπέζι με τον Χρήστο Ζαμπούνη - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Καθίσαμε δίπλα-δίπλα, τυχαίως, στο αεροπλάνο κι εκεί είχα τη δυνατότητα να μάθω λεπτομέρειες για ένα ευαίσθητο θέμα, που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια, αυτό της τεχνητής γονιμοποιήσεως. Τον παρακάλεσα να τα πούμε λίγο πιο συστηματικά για την εφημερίδα, μόλις θα επέστρεφε από το ιατρικό συνέδριο όπου μετέβαινε, και δέχθηκε μετά χαράς.

Δώσαμε ραντεβού στην «Cookoovaya», το νέο εγχείρημα πέντε καταξιωμένων σεφ, εκ των οποίων ο ένας, ο Νίκος Καραθάνος, έχει αστέρι Michelin. Για την τάξη, αναφέρω και τα ονόματα των έτερων συνεταίρων: Κλεομένης Ζουρνατζής («Cucina Povera»), Περικλής Κοσκινάς («Μύλος», «Αλάτσι») και αδελφοί Λιάκοι («Base Grill», «Τραβόλτα»). Λιτοδίαιτος, ο συνομιλητής μου παρήγγειλε μια σαλάτα με βραστά λαχανικά (κολοκυθάκια και χόρτα), αλλά δέχθηκε να δοκιμάσει τις προτάσεις του μετρ: σπαράγγια με βοδινό καρπάτσιο, αβοκάντο, καπνιστό χέλι και κολοκυθάκι, ντοματοσαλάτα με κάππαρη, κρίταμο, κρέμα φέτας και ξινομυζήθρα, καθώς και την «αθηναϊκή σαλάτα» με σφυρίδα, καρότο και σέλινο, που μοιρασθήκαμε με τον φωτογράφο Βαγγέλη Ρασσιά. Ο ίδιος συνόδευσε το γεύμα του με νερό, ενώ εμείς δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό της Μαλαγουζιάς «Ζ».

Η πρώτη ερώτηση, όπως είναι φυσικό, αφορούσε την ανεξάρτητη Αρχή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της οποίας προεδρεύει. «Είναι μια Αρχή που ιδρύθηκε το 2005, έπαψε να λειτουργεί το 2010 και επαναλειτουργεί από το 2013. Σκοπός της είναι να αδειοδοτεί και να ελέγχει όλες τις μονάδες αναπαραγωγής και τις τράπεζες κρυοσυντήρησης. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, διότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται, παρότι έχουμε παραδώσει στον υπουργό Υγείας το προσχέδιο». Από περιέργεια, ζητώ να μάθω τον αριθμό των εξωσωματικών που γίνονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει καταγραφή των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε εθνικό επίπεδο. Λένε ότι πριν από την κρίση οι κύκλοι, οι προσπάθειες δηλαδή, ήταν γύρω στους 15.000 τον χρόνο και σήμερα πρέπει να έχουν πέσει, όπως λένε, στους 9.000. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της Αρχής καμία μονάδα από τις 67 που λειτουργούν δεν έχει άδεια και κανένας έλεγχος δεν γίνεται για τις προδιαγραφές λειτουργίας τους. Στόχος μας είναι να σταματήσει η αυθαιρεσία που σημειώνεται στον χώρο και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί». Η γενική του θεώρηση για τον τομέα της Υγείας είναι σχεδόν μονολεκτική: «Χρειάζονται χρήματα. Δεν μπορείς να μην έχεις τα νοσοκομεία που πρέπει, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που πρέπει και τα αναλώσιμα υλικά που πρέπει. Επίσης, καλό είναι να μην υπάρχει απευθείας οικονομική σχέση μεταξύ γιατρού και αρρώστου, αλλά αυτή να γίνεται μέσω του ασφαλιστικού ταμείου».

Η άλλη ιδιότητα του συνομιλητή μου, αυτή του καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ωθεί να ρωτήσω πώς βλέπει τα θέματα της Παιδείας μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. «Η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν άθλια και γίνεται αθλιότερη. Η μόνη λύση βελτίωσης είναι να φύγουν τα κόμματα. Ο νέος νόμος καταργεί την αριστεία και επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές. Πριν από λίγα χρόνια παρουσιάσθηκε στις εξετάσεις ένας φοιτητής που είχε περάσει στην Ιατρική έναν χρόνο μετά από μένα. Του έκανα μόνο μία ερώτηση: αν ο ίδιος θα διάλεγε για γιατρό του κάποιον που του πήρε 20-25 χρόνια για να τελειώσει τις σπουδές του. Και μου απάντησε -προς τιμήν του- πως όχι. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό. Νομίζω ότι γυρίζουμε πολύ πίσω».

Παρότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να πολιτικολογήσει, την ώρα του καφέ τον ρωτώ πώς βλέπει το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. «Κουράστηκα να ξυπνάω κάθε πρωί και να ανοίγω την τηλεόραση έχοντας την αγωνία μήπως συνέβη κάτι το βράδυ που άλλαξε τα δεδομένα. Κουράστηκα να ακούω ότι από τον Φεβρουάριο πάμε στον Μάρτιο και από τον Απρίλιο στον Μάιο. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η αβεβαιότητα. Τα πράγματα είναι απλά. Πας σε κάποιον και ζητάς να σου δανείσει λεφτά κι αυτός σου λέει “για να σου δώσω λεφτά, πρέπει να κάνεις αυτά τα δέκα πράγματα”. Είναι θέμα συμφωνίας. Επειδή, όμως, είμαι φύσει αισιόδοξος, έχω την ελπίδα ότι εάν προσπαθήσουμε ενωμένοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, τότε η χώρα θα ορθοποδήσει».

«Cookoovaya», Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, τηλ.: 210-7235005.