«Το κόστος μεταφοράς και διανομής έχει αυξηθεί από 10 μέχρι 20%. Είναι τα καύσιμα, είναι η αμοιβή του οδηγού καθώς ο οδηγός δουλεύει 50% πάνω», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου στα Παραπολιτικά 90,1. Ανέφερε μάλιστα ότι πολυεθνικές μεταφορικές εταιρείες δήλωσαν άρνηση να έρθουνε στην Ελλάδα, γιατί δεν ξέρουνε πότε θα περάσουν τα σύνορα, και πότε θα περάσουν τα μπλόκα.

Προβλήματα στις μεταφορικές εταιρείες λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων: Τι ανέφερε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Logistics 

Αναλυτικότερα, ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (31/12) στην εκπομπή «Απέναντι μικρόφωνα» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή σχετικά με τις επιπτώσεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε αρχικά: «Κατανοούμε απόλυτα ότι ένας συγκεκριμένος κλάδος αισθάνεται ότι έχει παραγκωνιστεί και έχει βρει ένα τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του όμως αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις στο δικό μας τον κλάδο. Στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που είναι και τα περισσότερα και τα πιο δυνατά μπλόκα, ένα φορτηγό έκανε ένα δρομολόγιο 6 με 6,5 ώρες κι έφτασε να κάνει 10 με 11 ώρες. Αυτό είχε πάρα πολλές επιπτώσεις πρώτα από όλα τη σωματική κόπωση του οδηγού με ότι αυτό συνεπάγεται για την οδική ασφάλεια και εξυπακούεται ότι δεν υπήρχε καμία νομιμότητα στα ωράρια των οδηγών».

Συνεχίζοντας, σχετικά με το κόστος των μεταφερόμενων προϊόντων ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics είπε: «Όταν ο χρόνος μεταφοράς είναι περίπου 50% πάνω καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα έχει άμεση επίπτωση και στο κόστος 10-20%. Άρα το κόστος μεταφοράς έχει αυξηθεί από 10 μέχρι 20%. Είναι τα καύσιμα, είναι η αμοιβή του οδηγού δηλαδή όταν ο οδηγός δουλεύει 50% πάνω θα πρέπει να αμειφθεί περισσότερο. Η φθορά του αυτοκινήτου όλα αυτά θα πρέπει κάποιος να τα επωμισθεί».

Ερωτηθείς πόσα χρήματα είναι τα ναύλα για ένα δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: «Από 650 έχουν πάει στα 750 με 800€». Συμπλήρωσε δε ότι: «Πριν μια εβδομάδα με κάλεσαν δύο πολυεθνικές και μου ζητήσανε να τους φέρω σε επαφή με Έλληνες μεταφορείς γιατί είχαν συνεργασία με εταιρείες από άλλες χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία και επειδή είχαν τεράστια θέματα στα σύνορα οι συγκεκριμένες μεταφορικές εταιρείες δήλωσαν άρνηση να έρθουνε στην Ελλάδα γιατί δεν ξέρανε πότε θα περνούσαν τα σύνορα, δεν ξέρανε πότε θα περάσουν τα μπλόκα, δεν ξέρανε πότε θα παραδώσουνε και πότε θα ξαναφορτώσουνε για να επιστρέψουνε πίσω. Επομένως ένα δρομολόγιο όταν το έκανες πηγαινε- έλα περίπου 3 με 4 ημέρες και έφτανε στις 8 ημέρες καταλαβαίνετε ότι και οι ίδιες οι (πολυεθνικές) μεταφορικές εταιρείες δεν στέλνανε το δυναμικό τους να λειτουργήσει και να οδηγήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Τέλος, ερωτηθείς
 αν περνάνε οι αυξήσεις του μεταφορικού έργου στην αγορά, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: «Οποιαδήποτε αύξηση του μεταφορικού έργου εξαρτάται από την αξία του μεταφερόμενου φορτίου. Όταν υπάρχει μια αύξηση στα 150και έχεις ένα φορτίο 3.000-4.000 κάπως θα φανεί, όταν όμως έχεις ένα μεταφερόμενο φορτίο 100.000 καταλαβαίνετε ότι είναι ανεπαίσθητο».