Ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος για το πρόσφατο μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Παναγιώτη Ψαρρό.

Διαβάστε: Μετά το χάος στο FIR Aθηνών συγκρoτείται ομάδα διαχείρισης κρίσεων για την αεροναυτιλία - Ετοιμάζεται η εγκατάσταση των νέων πομποδεκτών με συστήματα καταγραφής φωνής

Το πόρισμα καταδεικνύει ότι το υπάρχον σύστημα είναι ιδιαίτερα παλιό και δεν διαθέτει καν αρχείο καταγραφής συμβάντων, γεγονός που σημαίνει ότι ένα παρόμοιο μπλακ άουτ θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον. «Θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρρός.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, επισήμανε την ανάγκη άμεσης διαχείρισης της κατάστασης με βάση τα δεδομένα του πορίσματος. Παρά τα προβλήματα, οι ελεγκτές κατάφεραν να διαχειριστούν την κατάσταση, με όλα τα αεροπλάνα να προσγειώνονται με ασφάλεια, χωρίς να σημειωθεί παραβίαση ελάχιστου διαχωρισμού μεταξύ των αεροσκαφών.


Πρόεδρος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: "Μέχρι το 2028 δεν προβλέπεται ουσιαστική αλλαγή"

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την εικόνα του εξοπλισμού, λέγοντας ότι «δεν είμαστε στο παρά πέντε, είμαστε στο και πέντε». Όπως ανέφερε, κάθε καθυστέρηση ισοδυναμεί με ένα «χαμένο καλοκαίρι», καθώς μέχρι το 2028 δεν προβλέπεται ουσιαστική αλλαγή, ενώ το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2030.

Τέλος, προειδοποίησε ότι με το υπάρχον σύστημα μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο συγκεκριμένος όγκος πτήσεων, κάτι που αναμένεται να φέρει καθυστερήσεις. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια: «Δεν θα εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα για να μειωθούν οι καθυστερήσεις, αν αυτό διακυβεύει την ασφάλεια».