Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση – θρίλερ της εξαφάνισης της 16χρονης Λόρας, η οποία παραμένει άφαντη από τις 8 Ιανουαρίου, όταν έφυγε από το σπίτι της στην Πάτρα. Στο φως έρχεται νέα μαρτυρία πρώην συμμαθήτριάς της, η οποία κατατέθηκε στις αστυνομικές αρχές.

Διαβάστε: Εξαφάνιση 16χρονης Λόρας: "Ουδέποτε ασκήσαμε οποιουδήποτε είδους βία", λένε οι γονείς της - Τι υποστηρίζουν στην επιστολή τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανήλικη φέρεται να ανέφερε στην κατάθεσή της ότι η 16χρονη εξέφραζε σκέψεις αυτοτραυματισμού, κυρίως στους καρπούς της. Όπως αποκάλυψαν φίλες της Λόρας μιλώντας στο «Live News», το κορίτσι τούς είχε εκμυστηρευτεί ότι αυτές οι σκέψεις δεν έμειναν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. «Μία φορά που είχα βγει από την τάξη, μου έδειξε το χέρι της. Τη ρώτησα αν ήταν από γάτα και μου είπε όχι. Για να μην υποψιαστούν οι γονείς της, έλεγε ότι ήταν αλλεργία από το γάλα, επειδή όντως είχε αλλεργία», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις φίλες της.


"Θέλαμε να βοηθήσουμε γιατί βλέπαμε ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά", λένε συμμαθήτριες της 16χρονης Λόρας


«Θέλαμε να βοηθήσουμε, γιατί βλέπαμε ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή», δηλώνουν συμμαθήτριες της 16χρονης Λόρας, περιγράφοντας την ανησυχία που υπήρχε στο σχολικό της περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, κάποιες συμμαθήτριές της είχαν δει σημάδια στα χέρια της. «Μου είχε δείξει σημάδια από αυτοτραυματισμό, χαρακιές. Μας πήγαινε στο μπάνιο και μας τα έδειχνε, μας είχε στείλει και φωτογραφία. Μας το έλεγε και φαινόντουσαν. Φορούσε πάντα φούτερ και τζιν, ακόμη και όταν είχε ζέστη, ήθελε να είναι καλυμμένη. Θέλαμε να βοηθήσουμε, γιατί καταλαβαίναμε ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά», αναφέρουν.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στα δεδομένα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στην προσπάθεια να εντοπιστούν ίχνη που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό της ανήλικης.


"Την αφήνανε μόνη της πολύ συχνά"

Η μοναξιά που ένιωθε το 16χρονο παιδί ήταν μεγάλη καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που η οικογένειά της έφευγε και την άφηνε μόνη. «Θυμάμαι ότι την αφήνανε μόνη της πολύ συχνά, ας πούμε όταν είχε πρώτο έρθει στο σχολείο που δεν την ήξερα σχεδόν καθόλου, πριν από τα Χριστούγεννα, με είχε ρωτήσει αν μπορούσε να μείνει για όλο το διάλειμμα στο σπίτι μου. Όλο το διάλειμμα των Χριστουγέννων που είναι δύο βδομάδες», λέει φίλη της.

«(Την είχαν αφήσει μόνη της), είχαν γυρίσει στη Γερμανία και την είχα αφήσει εδώ και το καλοκαίρι θυμάμαι ότι την είχαν αφήσει για αρκετό καιρό μόνη της».


"Έψαχνε για δουλειά"

«Μου είχε ζητήσει να της βρω και δουλειά κιόλας», λένε φίλες της.

«Γενικά, ακόμα και όταν ήταν σπίτι οι γονείς της, έψαχνε δουλειά και ήθελε να βγάζει χρήματα. Έπλεκε αρκετά πράγματα και πούλαγε πολύ συχνά και τα ανέβαζε στο Instagram και έλεγε ξέρω εγώ αυτό το βιβλίο για 12 €, αυτή η τσάντα για 20 €».

«Γεια. Μπορώ να σε ρωτήσω κάτι; Υπάρχει περίπτωση να έχεις κανένα παλιό iPhone 7 ή 8; Ή μήπως ξέρεις κάποιον που να έχει; Ψάχνω ένα και θα πλήρωνα 50 ευρώ», είχε στείλει στις 30 Δεκεμβρίου σε φίλη της.

Για ακόμη μία μέρα η 16χρονη Λόρα βρίσκεται μακριά από την οικογένειά της χωρίς να δώσει ίχνος ζωής, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η 16χρονη είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τη φυγή της από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Παρόλα αυτά, οι σχέσεις που είχε με την οικογένειά της βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στο πλαίσιο των ερευνών.


"Οι γονείς δεν έμειναν άπραγοι κάνουν ό,τι μπορούν", λένε φίλοι της οικογένειας της Λόρας

Από την πλευρά τους, φίλοι της οικογένειας, σημειώνουν πως οι γονείς της 16χρονης κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εντοπίσουν την κόρη τους.

«Οι γονείς δεν έμειναν άπραγοι. Από την αρχή ψάξανε και συνεχίζουν και ψάχνουν και κάνουν ό,τι μπορούν και ενδιαφέρονται για το παιδί τους. Με το που χάθηκε η Λόρα, οι άνθρωποι ψάξανε κανένα δίωρο εκεί στη γειτονιά και στο σχολείο κι εδώ κι εκεί. Συναντηθήκαμε, πήγαμε Αστυνομία, είπαμε ό,τι ήταν να πούμε. Αρχίζουμε λοιπόν με τους γονείς και παίρνουμε τηλέφωνο τις φίλες. Οι γονείς δηλαδή το κάνανε αυτό. Ψάχναμε λοιπόν και βρήκαμε μία φίλη, η οποία είπε ότι πήρε από το τηλέφωνό της ταξί η Λόρα και κάλεσε. Βρήκαμε ποια εταιρεία ταξί ήταν, οι γονείς μαζί με εμένα, το δώσαμε στην Αστυνομία».

Όπως λέει η ίδια: «Μάθανε ότι την πήγε Αθήνα. Με τα χίλια ζόρια μάθαμε ότι μιλούσε με έναν ηλικιωμένο, μου λέει ‘πάμε στο μαγαζί αυτό να ρωτήσουμε αν έχει κάμερα’. Πήγαμε στον φούρνο, πιέζαμε τον άνθρωπο να ψάξει να βρει την κάμερα, να έρθει, να δείξει, στείλαμε εννοείται τις πληροφορίες στην Αστυνομία. Και στην Αστυνομία τους έλεγαν ‘δεν θα κάνετε τίποτα’. Λέει (οι γονείς) ‘να πάμε στην Αθήνα’. Λέει (η Αστυνομία) ‘όχι, απαγορεύω σε εσάς να κάνετε το οτιδήποτε. Σας απαγορεύω να ασχολείστε και με τα τηλεοπτικά’. Λέει (η Αστυνομία) ότι εμποδίζει την έρευνά τους και να μην πάτε στην Αθήνα να ψάξετε».

«Τις πρώτες ημέρες νομίζαμε ότι το παιδί το είχαν απαγάγει. Εγώ το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα όταν βρεθήκαμε, του λέω ‘είχατε τσακωθεί; Έγινε κάτι;’ Μου λέει ‘όχι, πήγαμε διακοπές όλοι μαζί και περάσαμε πάρα πολύ ωραία, δεν έγινε τίποτα απολύτως’. Το θέμα τώρα είναι τώρα τι κάνει το παιδί, αυτό είναι το θέμα. Είναι με κάποιον τουλάχιστον και της προσφέρει τα απαραίτητα ή είναι κλεισμένη μόνη της μέσα και δεν έχει ούτε να φάει; Και είναι σε αδιέξοδο και δεν έχει κανέναν να μιλήσει. Θεωρώ ότι η Λόρα έχει κάποια μορφή στεναχώριας και ότι χρειάζεται βοήθεια.», λέει η ίδια.

Από την πλευρά της, η οικογένεια απαντά μέσω ανακοίνωσης: «Όλες αυτές τις μέρες ζούμε δραματικές στιγμές, καθώς αγωνιούμε για την Λόρα μας. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε την Αστυνομία, με την οποία έχουμε άμεση επαφή. Ουδέποτε ασκήσαμε την οποιουδήποτε είδους βία, ψυχολογική, και πολύ περισσότερο σωματική στο τέκνο μας. Ο μόνος λόγος που μπορεί να το είχαμε επιπλήξει, αφορούσε τις επιδόσεις του στα μαθήματα και τίποτε περισσότερο. Όλα όσα έχουν ακουστεί είναι ανυπόστατα και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Επαναλαμβάνουμε ότι το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι να βρεθεί η Λόρα μας και να γυρίσει σπίτι της. Έχουμε μεταβεί στην Αθήνα, έχουμε ψάξει πόρτα – πόρτα να την βρούμε. Απευθύνουμε έκκληση στην ίδια να γυρίσει στο σπίτι μας, η αγκαλιά μας είναι ανοικτή και η αγάπη μας μεγάλη. Παρακαλούμε όποιον την εντοπίσει να ενημερώσει άμεσα τις Αρχές, γιατί είναι ένα παιδί 16 ετών, που ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του».


Οι γονείς κλήθηκαν από το σχολείο για την πρόοδό της

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο Live News είπε πως οι γονείς της 16χρονης κλήθηκαν στην αστυνομία ώστε να απαντήσουν σχετικά με την αναφορά πρώην συμμαθήτριας της κόρης τους περί αυτοτραυματισμών και περί εγκυμοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είχε αποκαλύψει ήδη πως τότε οι γονείς της κοπέλας κλήθηκαν στο σχολείο και λίγες ημέρες αργότερα εκείνη άλλαξε σχολείο. Όπως είπε όμως ο αστυνομικός συντάκτης, η αστυνομία μίλησε με τη διεύθυνση του σχολείου, όπου είπαν πως δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αυτούς από μαθητές περί κακοποίησης, και περί φόβων που εξέφραζε η 16χρονη. Όπως είπαν, ο λόγος που κάλεσαν τους γονείς ήταν ότι η 16χρονη δεν προχωρούσε στα μαθήματα.

Αυτό φαίνεται να είπαν και οι γονείς στους αστυνομικούς, ότι δεν υπήρχε δηλαδή, κανένα άλλο θέμα από τους υπεύθυνους του σχολείου.

Επιπλέον, οι γονείς κατέθεσαν πως δεν κακοποιούσαν, ούτε κούρεψαν με τη βία τη 16χρονη, αλλά η ίδια κουρεύτηκε μόνη.


"Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους γονείς" λέει η Κωνσταντία Δημογλίδου

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στην εκπομπή είπε οι Αρχές έχουν ελέγξει αν κατάφερε τελικά να ταξιδέψει με τα δικά της στοιχεία ή ακόμα και με τα στοιχεία κάποιου συγγενικού προσώπου, καθώς υπήρχαν αναφορές τις προηγούμενες ημέρες για το διαβατήριο της μητέρας.

«Δεν φαίνεται να έχει ταξιδέψει ούτε αεροπορικώς, ούτε με κάποιον άλλον τρόπο τουλάχιστον, με τη συνήθη συγκοινωνία, με κάποιο πούλμαν, με κάποιο δρομολόγιο επίσημο που να πηγαίνει μέχρι τη Γερμανία, καθώς αναζητούμε να δούμε αν ακολούθησε κάποια πορεία για να φτάσει σε αυτή τη χώρα από την οποία ήρθε άλλωστε στη χώρα μας. Δεν προκύπτει. Φυσικά και έχουν ενημερωθεί οι γερμανικές αρχές. Η γερμανική αστυνομία γνωρίζει ότι η ελληνική αστυνομία αναζητά αυτό το παιδί και σε περίπτωση που βρεθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Γερμανίας, άμεσα θα ενημερωθούμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα παιδί, ακόμα και αν υπάρχει υποστήριξη από κάποιον ενήλικα, να ταξιδέψει ακόμα και με άλλα στοιχεία, με πλαστά στοιχεία στο εξωτερικό».

Σε σχέση με τους γονείς της 16χρονης ανέφερε: «Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους γονείς. Μάλιστα είναι αυτοί που καλούνται ουσιαστικά να αναγνωρίσουν στο υλικό που φτάνει στα χέρια μας αν πρόκειται για το παιδί τους ή όχι, γιατί καταλαβαίνετε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στους γονείς όταν εξετάζουμε βιντεοληπτικό υλικό. Και φυσικά όποια πληροφορία έρχεται ακόμη και στους ίδιους μεταφέρεται άμεσα στην αστυνομία. Υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία και μάλιστα καθημερινή. Η προτροπή απ’ την πλευρά της αστυνομίας είναι να μην επικοινωνούνται στοιχεία της έρευνας. Ο μόνος λόγος είναι για να μην θέσουν σε κίνδυνο την έρευνα, για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Φυσικά και κάθε άνθρωπος αν θέλει να τοποθετηθεί στα μέσα, έχει την ελευθερία να το κάνει, είναι δικαίωμά του».