Η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρά τις πρόσφατες αναφορές για υψηλότερους αριθμούς θανάτων και υποστελέχωση, που δεν επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Επιθεώρηση Εργασίας, από τη στιγμή που έγινε ανεξάρτητη Αρχή, έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους και τα πρόστιμα τα τελευταία χρόνια. Υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι ο έλεγχος πυρασφάλειας δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, καθώς υπεύθυνη είναι η Πυροσβεστική.

Διαβάστε: Άκης Σκέρτσος: Σεβασμός στους νεκρούς και τις οικογένειες αντί για πολιτική εκμετάλλευση - "Η Ελλάδα στις 3 χώρες της ΕΕ με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα"

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση επιχειρεί να παρουσιάσει ψευδώς την Ελλάδα ως χώρα με υψηλά ποσοστά εργατικών δυστυχημάτων, ενώ σημειώνεται:

  • Η χώρα παραμένει ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα.
  • Δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι 203 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα το 2025. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον ΟΣΕΤΕΕ, ένα συνδικάτο εργατοτεχνιτών που δεν έχει σχέση με την Επιθεώρηση Εργασίας. Οι διαπιστωμένοι θάνατοι το 2025 είναι 42, ενώ άλλοι 5 ερευνώνται ιατροδικαστικά.
  • Αντίθετα με τις καταγγελίες για υποστελέχωση στη Θεσσαλία, καλύπτονται περίπου το 90% των οργανικών θέσεων της Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή.
Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα εργατικά δυστυχήματα


Οι πηγές τονίζουν ότι τα επίσημα ευρωπαϊκά και εθνικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των ελληνικών χώρων εργασίας και τη συμμόρφωση με τους κανόνες πρόληψης εργατικών ατυχημάτων.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται τα συγκριτικά στοιχεία ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας με αριθμούς:

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα εργατικά δυστυχήματα


Σκέρτσος: Σεβασμός στους νεκρούς και τις οικογένειες αντί για πολιτική εκμετάλλευση

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του, όπου αρχικά σημείωσε: «Δώδεκα οικογένειες από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία πενθούν εξαιτίας δύο τραγικών δυστυχημάτων. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και περιμένουμε τα τελικά συμπεράσματα των αρμόδιων Αρχών». Ο ίδιος καταδίκασε τις προσπάθειες «εμπόρων πόνου» που, εκμεταλλευόμενοι την τραγωδία στα Τρίκαλα, προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως χώρα με «μαζικά εργατικά δυστυχήματα». Όπως τόνισε, τα στοιχεία που επικαλούνται δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τη Eurostat ούτε από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Αντιθέτως, η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις τρεις χώρες της ΕΕ με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα, τόσο το 2024 όσο και πέρυσι.

«Αναρωτιέμαι πότε και γιατί χάθηκε ο σεβασμός στους νεκρούς και στις οικογένειές τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο ο θάνατος και το πένθος να χρησιμοποιούνται για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες». «Ας αφήσουμε τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και κυρίως ας δείξουμε ανθρωπιά, επιτρέποντας στις οικογένειες να θρηνήσουν», κατέληξε.

Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού:

12 οικογένειες από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία πενθούν τους ανθρώπους τους εξαιτίας 2 τραγικών δυστυχημάτων. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, πονάμε κι εμείς μαζί τους, και αναμένουμε τα τελικά συμπεράσματα των αρμόδιων Αρχών που διενεργούν τους αναγκαίους ελέγχους.

Σαν να μην έφταναν, όμως, αυτοί οι θάνατοι, και με αφορμή την τραγωδία στα Τρίκαλα, κάποιοι που ειδικεύονται πλέον στο «εμπόριο πόνου» επιχειρούν από προχθές να δημιουργήσουν την ψευδή εικόνα ότι η Ελλάδα είναι περίπου μια δυστοπία εργατικών δυστυχημάτων.

Επικαλούνται μεγέθη που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τη Eurostat ούτε από την ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας.

Με βάση τα επίσημα ευρωπαϊκά και εθνικά δεδομένα η Ελλάδα παραμένει σταθερά μεταξύ των 3 ευρωπαϊκών χωρών με τα λιγότερα εργατικά δυστυχήματα στην ΕΕ. Και αυτό αφορά και το 2024 και την περσινή χρονιά.

Αναρωτιέμαι πραγματικά πότε και γιατί επιτρέψαμε να χαθεί ο σεβασμός που η παράδοσή μας επιβάλλει στους νεκρούς και τις οικογένειές τους;

Είναι δυνατόν στο όνομα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αδυναμίας άρθρωσης σοβαρού πολιτικού λόγου να εργαλειοποιείται με τέτοιο ανερυθρίαστο τρόπο ο θάνατος, το οικογενειακό πένθος, αλλά και η συλλογική συντριβή που εύλογα νιώθουν όλοι οι πολίτες;

Με ποια αρρωστημένη λογική αποφασίζουν κάποιοι να μολύνουν με ψέματα την πληγή που ανοίγει κάθε θάνατος;

Επιτέλους, ας αφήσουμε τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Μα πρωτίστως, ας δείξουμε ανθρωπιά κι ας αφήσουμε τις οικογένειες να κλάψουν τους νεκρούς τους.