Εγκολφόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: "Ο 'Κίμωνας' είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων από την κρίση των Ιμίων" - "Την Τουρκία δεν μπορείς να την εμπιστεύεσαι" (Ηχητικό)
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1
Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την κρίση των Ιμίων
«Ο «Κίμωνας» είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων από την κρίση των Ιμίων», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Υποστήριξε ότι «με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να προλάβουμε καταστάσεις, όμως το συμπέρασμα από την υπόθεση των Ιμίων είναι ότι την Τουρκία δεν μπορείς να την εμπιστεύεσαι».
Διαβάστε: Η Βουλή τίμησε τους ήρωες των Ιμίων: "Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" - "Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο"
Τέλος, σε ερώτηση, αν πιστεύει ότι είναι θωρακισμένη η χώρα, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή όχι απλώς έχουμε υπεροπλία, αεροπορικά είμαστε πολύ ισχυρότεροι από την Τουρκία, ναυτικά γινόμαστε πανίσχυροι. Το 2028 θα είμαστε υπερδύναμη ναυτική στην Μεσόγειο και το 2030 θα είμαστε πανίσχυροι και μόνο με το Ισραήλ θα μπορούμε να συγκριθούμε».
Διαβάστε: Η Βουλή τίμησε τους ήρωες των Ιμίων: "Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" - "Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο"
Εγκολφόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: "Ο 'Κίμωνας' είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων από την κρίση των Ιμίων"
Αναλυτικότερα, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/01) στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την κρίση των Ιμίων και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουμε πάρει τα διδάγματα, που θα έπρεπε, από την κρίση των Ιμίων,, είπε: «Ναι και μάλιστα είναι πολύ καλό που γίνεται αυτή η κουβέντα αυτή την περίοδο γιατί έχουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα, το πρώτο γεγονός είναι ότι ήρθε ο «Κίμωνας». Ο «Κίμωνας» είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων από εκείνη την κρίση. Το δεύτερο που θεωρώ σημαντικότερο είναι ότι το να διοικείς μια χώρα δεν είναι απλά διότι υπάρχουν ορισμένες εσωτερικές ασθένειες ή εσωτερικές ανωμαλίες. Η χώρα έχει το εσωτερικό και έχει και το εξωτερικό και όπως είναι αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, αυτή η ανακατωσούρα που έχουμε, θέλει ανθρώπους οι οποίοι να γνωρίζουν τα πράγματα και αυτοί που γνωρίζουν τα πράγματα να είναι και γνωστοί στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι γιατί όλα τελικώς είναι θέμα προσωπικών σχέσεων. Είναι θέμα καθαρά ποιος κοουτσάρει την Εθνική Ελλάδος. Αν το «κοουτσάρισμα» του προπονητή είναι καλό, θα μπούνε τα γκολ και θα νικήσουμε, αν δεν είναι καλό θα χάσουμε»."Την Τουρκία δεν μπορείς να την εμπιστεύεσαι"
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Εγκολφόπουλος ερωτηθείς πως βλέπει τη διπλωματική διαχείριση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία απάντησε: «Με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις, όμως το συμπέρασμα απ’ όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι την Τουρκία δεν μπορείς να την εμπιστεύεσαι.Τέλος, σε ερώτηση, αν πιστεύει ότι είναι θωρακισμένη η χώρα, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή όχι απλώς έχουμε υπεροπλία, αεροπορικά είμαστε πολύ ισχυρότεροι από την Τουρκία, ναυτικά γινόμαστε πανίσχυροι. Το 2028 θα είμαστε υπερδύναμη ναυτική στην Μεσόγειο και το 2030 θα είμαστε πανίσχυροι και μόνο με το Ισραήλ θα μπορούμε να συγκριθούμε».
En