Κακοκαιρία: Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα - Οι περιοχές που είναι "στο κόκκινο", έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ (Εικόνες & Βίντεο)
Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές
Αντιμέτωπη με ακόμα ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα τις τελευταίες ώρες - Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Διαβάστε: Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στο Βόρειο Αιγαίο - "Προσοχή στις μετακινήσεις σας μέχρι το πρωί της Δευτέρας"
Κακοκαιρία: Προσοχή συνιστάται σε κατοίκους και επαγγελματίες της Λάρισας
Στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής συνιστάται αυξημένη προσοχή, καθώς τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να επηρεάζουν τα παράλια της Λάρισας, με τα ρέματα να παραμένουν σε αυξημένη ροή. Εν τω μεταξύ από νωρίς οι υπηρεσίες του δήμου βρέθηκαν σε επιφυλακή προχωρώντας σε εργασίες προκειμένου να προλάβουν τυχόν άσχημες εξελίξεις. Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών και της Πολιτικής Προστασίας. Όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση παρακολουθείται στενά και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ανάγκη για πρόσθετες παρεμβάσεις.Επίσης, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε στο onlarissa πως μεγάλες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τα ορεινά, έχουν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε όλα τα σημεία της παραλιακής όπου περνούν ρέματα. «Το νερό που έπεσε στην Ποταμιά είναι απίστευτο, ίσως περισσότερο κι από τον Daniel» είπε χαρακτηριστικά. Η κίνηση γίνεται πλέον στο οδικό δίκτυο πίσω από τις γέφυρες.
Φωτογραφίες από το onlarissa
"Σάρωσε" την Καλαμάτα η κακοκαιρία - "Ποτάμια" τα σοκάκια της Πάρου
Δεν είναι, όμως, μόνο η Λάρισα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρέθηκε και ολόκληρη η Καλαμάτα, μιας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν να επηρεάζουν την χώρα μας από τα δυτικά. Στην περιοχή Πήδημα και Αρφαρά πλημμύρισαν δρόμοι και γέμισαν με λάσπες και φερτά υλικά, ενώ εργαζόμενοι με μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Υπενθυμίζεται πως ήδη από το βράδυ του Σαββάτου (31/01), ήχησε και το 112 στους κατοίκους της Καλαμάτας, προειδοποιώντας για την επέλαση της κακοκαιρίας και ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Από εκείνη τη στιγμή βρέχει ασταμάτητα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι μεταξύ των 2 περιοχών να μετατραπούν σε λίμνες. Συνολικά 5 φορτηγά γέμισαν με φερτά υλικά που «κατέβασαν» τα ορμητικά νερά ή με βράχους από τις κατολισθήσεις. Στην ίδια περιοχή σχηματίστηκε και καταρράκτης μιας και το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο και δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό της βροχής. Κλιμάκια του δήμου επιχειρούν στους δρόμους που έχουν σημειωθεί προβλήματα ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα χτυπούν ολόκληρη την Πελοπόννησο μέχρι και το βράδυ. Ακόμη, η κακοκαιρία έπληξε και το νησί της Πάρου, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε, τα παραδοσιακά σοκάκια μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Ισχυρή νεροποντή στην Αττική, σε ετοιμότητα η Άνω Γλυφάδα
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως σημειώθηκε μια πρόσκαιρη νεροποντή στην Αττική, βάζοντας σε συναγερμό πολλές περιοχές και κυρίως αυτήν της Άνω Γλυφάδας, η οποία ακόμα μετρά τις πληγές της από την προηγούμενη κακοκαιρία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Μάλιστα, αυτή τη φορά τοποθετήθηκαν οδοφράγματα και τσιμεντένια μπλοκ στην Άνω Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή πριν από περίπου 11 ημέρες. Οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποφευχθεί νέα τραγωδία όπως συνέβη στις 21 Ιανουαρίου όταν ο δρόμος μετατράπηκε σε χείμαρρο λάσπης, φερτών υλικών και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και στοιχίζοντας τη ζωή μίας 56χρονης γυναίκας.
Νέα "κόκκινη" προειδοποίηση από την ΕΜΥ
Την ίδια στιγμή, νέα «κόκκινη προειδοποίηση» εξέδωσε η ΕΜΥ, αφού το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων επικαιροποιήθηκε με τα τελευταία προγνωστικά. Ειδικότερα, τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στα βόρεια ημιορεινά, αλλά από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (02-02-26), και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.
Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής - Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά
Στο μεταξύ, εικόνα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, δίνει με ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνοντας τις έντονες χωρικές διαφοροποιήσεις των φαινομένων, αλλά και τη δυναμική του συστήματος που συνεχίζει να επηρεάζει την Ελλάδα με την κίνησή του προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά. Όπως επισημαίνει στη Ζαγορά Πηλίου και στα Ριζώματα Ημαθίας καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής ενώ στην Αττική, τα μεγαλύτερα ύψη έπεσαν κυρίως δυτικά και βορειοανατολικά.
Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Τέλος, τονίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, συγκάλεσε την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Θέμα της συνεδρίασης ήταν τα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής:
α. Σήμερα Κυριακή θα εκδηλωθούν ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα, στη Θεσσαλία (κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), στις περιφερειακές ενότητες Πιερίας, Ημαθίας και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
β. Ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν στην Κρήτη, τη δυτική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στην Αττική θα εκδηλωθούν εκ νέου έντονα φαινόμενα προς το βράδυ.
γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
δ. Αύριο Δευτέρα ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν στο Ανατολικό Αιγαίο και μέχρι τις πρωινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται ήδη από χθες (31/01) σε κατάσταση ετοιμότητας «RED CODE» οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας (περιλαμβανομένων των Σποράδων), οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι, στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων κατά τη διάρκεια των ισχυρών καιρικών φαινομένων και σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν στο όχημά τους κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
En