Από βαριά χτυπήματα σε όλο τους το σώμα και όχι από πνιγμό προήλθε ο θάνατος των 15 προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Χίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, όπως μετέδωσε το Star. Τα ευρήματα της νεκροψίας νεκροτομής προκαλούν νέα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία και εντείνουν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.Η ομάδα των ιατροδικαστών που μετέβη στο νησί ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης και των 15 σορών, οι οποίες ανήκουν σε 11 άνδρες και 4 γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καθώς και σοβαρά τραύματα στον θώρακα, τα οποία αποδίδονται σε ισχυρή πλήξη. Για ορισμένα από τα θύματα, μάλιστα, ο θάνατος χαρακτηρίζεται ως ακαριαίος.

Διαβάστε: Χίος: Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση των θυμάτων - Με δείγματα DNA η ταυτοποίηση των σορών

Ναυάγιο στη Χίο: Δεν πνίγηκαν

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κανένας από τους θανάτους δεν αποδίδεται σε πνιγμό. Το στοιχείο αυτό διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα της τραγωδίας και αναμένεται να αποτελέσει βασικό άξονα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές. Οι ιατροδικαστές αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να συντάξουν αναλυτικές εκθέσεις για κάθε θύμα ξεχωριστά, στις οποίες θα καταγράφονται λεπτομερώς όλα τα τραύματα. Παράλληλα, θα προχωρήσει και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών μέσω DNA, ώστε να αποδοθούν στους συγγενείς τους.

Ναυάγιο στη Χίο: Τι αναφέρει η αναφορά του κυβερνήτη

Την ίδια ώρα, το Star αποκάλυψε την αναφορά που φέρεται να υπέβαλε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού προς τους ανωτέρους του μετά το ναυάγιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτή, το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες ανέστρεψε πορεία και προσέκρουσε στη δεξιά πλευρά του περιπολικού, με αποτέλεσμα από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης να ανατραπεί και όλοι οι επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα. Παράλληλα, εξετάζεται το γεγονός ότι το σκάφος του Λιμενικού διέθετε κάμερα ημερήσιας χρήσης και θερμική κάμερα, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με όσα φέρεται να ανέφερε ο κυβερνήτης, λόγω επαρκούς ορατότητας. Όλα τα στοιχεία αξιολογούνται στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να συλλέγουν μαρτυρίες και υλικό προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες της τραγωδίας.