Στις φυλακές Κορίνθου μεταφέρθηκε ο 54χρονος σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ύστερα από μαραθώνια ανάκριση οκτώ ωρών, καθώς αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες κατασκοπείας υπέρ κινεζικών συμφερόντων. Ο ανώτερος αξιωματικός κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κατηγορούμενος για διαρροή κρίσιμων διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών. Στην απολογία του, σύμφωνα με την ΕΡΤ, παραδέχθηκε τις πράξεις του, υποστηρίζοντας όμως ότι ενεπλάκη «εν αγνοία του και χωρίς πρόθεση» σε μια υπόθεση που, όπως είπε, εξελίχθηκε με εφιαλτικό και επικίνδυνο τρόπο.

Διαβάστε: Υπόθεση κατασκοπείας: Προφυλακίστηκε ο σμήναρχος μετά από "μαραθώνια" απολογία - "Ζητώ συγγνώμη από την πατρίδα, αποδέχομαι τις ευθύνες μου, απειλήθηκα" (Βίντεο)

Όπως ανέφερε, βρέθηκε υπό ιδιαίτερα πιεστικές και μη διαχειρίσιμες συνθήκες, δηλώνοντας ότι έθεσε εαυτόν στη διάθεση των αρχών για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από την πατρίδα, τις ένοπλες δυνάμεις, τους συναδέλφους και την οικογένειά μου», φέρεται να είπε, ζητώντας δίκαιη τιμωρία. Ο συνήγορός του, Βασίλης Χειρδάρης, σημείωσε ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος ζήτησε να προφυλακιστεί και να δικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Υπόθεση κατασκοπείας: Ο "Στίβεν", οι ιστοσελίδα "βιτρίνα" και οι απειλές για τη ζώη του του 54χρονου σμήναρχου

Η υπόθεση φαίνεται να ξεκίνησε από το LinkedIn, όπου είχε αναρτήσει αναλυτικό βιογραφικό. Εκεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τον προσέγγισε άτομο με το όνομα «Στίβεν», που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος τεχνολογικής εταιρείας. Αρχικά η συνεργασία αφορούσε μελέτες για ιστοσελίδα-βιτρίνα, ωστόσο κλιμακώθηκε στη διάρκεια ιδιωτικού ταξιδιού του σμηνάρχου στο Πεκίνο, το οποίο είχε γίνει με υπηρεσιακή άδεια. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο έτερος συνήγορός του, Παναγιώτης Ρίζος, ο 54χρονος αντιλήφθηκε ότι όλα άλλαξαν στην Κίνα, όπου δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και την οικογένειά του. Στο Πεκίνο ήρθε σε επαφή με τρία στελέχη της εταιρείας, τα ονόματα των οποίων παρέδωσε στις αρχές. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επαφές αυτές να ήταν υψηλόβαθμα στελέχη των κινεζικών υπηρεσιών που ήθελαν να ελέγξουν το επίπεδο των γνώσεών του.

Δικηγόρος 54χρονου: Αναγκάστηκε να συμμετέχει σε μία διαδικασία που δεν ήθελε

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ανέφερε ότι «η απόφαση έκανε δεκτό το αίτημα. Το αίτημα του εντολέα ήταν να προφυλακιστεί και διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, όπως και ένα δεύτερο αίτημα, να καταδικαστεί δίκαια και εύλογα από την Ελληνική δικαιοσύνη. Έχει παραδεχθεί τα γεγονότα με ότι έχει συμβεί, χωρίς υπερβολές και χωρίς όλα αυτά που διαδίδονται στον Τύπο να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αποδέχθηκε τις ευθύνες του και ζητάει την καταδίκη του από τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι ένιωσε ανακουφισμένος από τη σύλληψη του και ολοκληρώθηκε μια διαδικασία εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ίδιο. Θεώρησε ότι από την αρχή δεν είχε συναλλαγή με κρατικό φορέα αλλά ιδιωτική εταιρεία που παρείχε συμβουλές σε εταιρείας από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, για να βρουν επενδυτικές εταιρείας στην Ευρώπη, στις χώρες του ΝΑΤΟ και στις Δυτικές χώρες μέχρι που πήγε στην Κίνα. Άλλαξαν τα πράγματα και τον πίεζαν αφόρητα για να χορηγεί έγγραφα που ενδεχομένως να αφορούσαν ευαίσθητες πληροφορίες. Αναγκάστηκε από την πίεση των πραγμάτων και από τον φόβο γιατί του είπαν “ξέρουμε την οικογένεια σου, ξέρουμε που μένεις και ξέρουμε και τι δουλειά κάνεις” και αναγκάστηκε να συμμετέχει σε μια διαδικασία που δεν ήθελε».

Άγνωστο το πλήρες ύψος του οικονομικού οφέλους

Η έρευνα αποκάλυψε πως το κίνητρο του σμηνάρχου ήταν τόσο η επαγγελματική αναγνώριση όσο και το οικονομικό όφελος. Ο «Στίβεν» φέρεται να κατέθετε στο ψηφιακό πορτοφόλι (crypto wallet) του αξιωματικού ποσά που άγγιζαν τα 5.000 ευρώ μηνιαίως ή 15.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Για να μη γίνει αντιληπτός, ο σμήναρχος πραγματοποιούσε αναλήψεις μικρών ποσών (200-300 ευρώ) από ΑΤΜ, όντας μεταμφιεσμένος. Μέχρι στιγμής, το πλήρες ύψος του οικονομικού οφέλους παραμένει άγνωστο, καθώς ο κατηγορούμενος δεν έχει παραδώσει τους κωδικούς του λογαριασμού κρυπτονομισμάτων μέσω του οποίου πληρωνόταν για περίπου 18 μήνες.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε πως το θέμα αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και συστολή, καθώς αφορά Έλληνα αξιωματικό. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, υπογράμμισε πως αναμένεται το πόρισμα της έρευνας, σημειώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί.

Μοναχικός "λύκος" ο σμήναρχος

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνηγόρους του, ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής ανάκρισης επέμεινε ότι δεν εμπλέκονται άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπόθεση κατασκοπείας. Οι δύο στρατιωτικοί δικαστικοί λειτουργοί υπέβαλαν επανειλημμένα ερωτήματα στον 54χρονο, προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν υπήρχε δίκτυο πληροφόρησης στις υπηρεσίες όπου υπηρέτησε, τόσο στο Καβούρι όσο και στο Αεροπορικό Επιτελείο, όπου κατείχε θέση τμηματάρχη. Παρά την άρνηση του κατηγορουμένου να κατονομάσει συναδέλφους του, η έρευνα των αρχών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εντός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη Διεύθυνση Κυβερνοχώρου, όπου οι αρχές θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν υπήρξε καμία άλλη μεμπτή δραστηριότητα από στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στον ίδιο χώρο με τον σμήναρχο.

Παράλληλα, στο φως έρχονται νέα στοιχεία για τους ξένους συνδέσμους του αξιωματικού. Ο 54χρονος αποκάλυψε το πλήρες όνομα του ανθρώπου που τον προσέγγισε, ο οποίος ονομάζεται Στίβεν Γουέιν. Εκτός από τον Γουέιν, ο σμήναρχος κατονόμασε ακόμη δύο άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα. Πλέον, διεξάγεται ειδική έρευνα για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής ρόλος αυτών των προσώπων και ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγούσαν τον αξιωματικό κατά τη διάρκεια της «συνεργασίας» τους.

Την ίδια ώρα, οι αρχές «χτενίζουν» τα αρχεία και τους υπολογιστές του 54χρονου, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος της διαβάθμισης των εγγράφων που διέρρευσαν προς την πλευρά των κινεζικών συμφερόντων και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διαρροή αυτή στην αμυντική ικανότητα της χώρας.