Πέντε πρώην πρωθυπουργοί απέναντι στη συμφωνία
Τέσσερα «ναι», ένα «όχι»
Του Νίκος Σίμος, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι εύλογο να έχει δημιουργήσει το κρίσιμο δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία». Η κατάληξη των διαβουλεύσεων στο έσχατο σημείο αντοχής της χώρας είναι φυσικό να έχει καταστήσει επιβεβλημένο για πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, να λάβουν επίσημα θέση επί του θέματος, όχι άπαξ μάλιστα, αλλά με κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις. Πλην του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέσω των στενών συνεργατών και συνομιλητών του φροντίζει να καθιστά γνωστές τις θέσεις του.
Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν, πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, πήρε θέση. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. με γραπτή δήλωσή του κάλυψε τον τελευταίο αναφέροντας τα εξής: «Ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη που σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση».
Με εξίσου ανορθόδοξο τρόπο προέκυψε η εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, για να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός. Με αφορμή τη διαφαινόμενη διάσπαση της Ν.Δ. όσον αφορά τις απόψεις που κυριαρχούν στο κόμμα για το αν θα πρέπει να ψηφίσουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές τη συμφωνία ή όχι, η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε αποκαλύψει γραπτή δήλωση που, υποτίθεται, είχε ετοιμάσει ο Κ. Μητσοτάκης και στην οποία τασσόταν υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας, ενώ συγχρόνως καταφερόταν εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.
Λέγεται μάλιστα ότι στην επιστολή, που απεσύρθη για να μην προκληθούν μεγαλύτερα προβλήματα στη Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης επεσήμαινε πως «την ώρα που η πατρίδα μας χαροπαλεύει, κομματικοί και, πολύ περισσότερο, προσωπικοί υπολογισμοί δεν έχουν θέση». Από την πλευρά του, όπως ήταν φυσικό, έγινε διάψευση της επιστολής αυτής. Ομως τη θέση του επιτίμου στο συγκεκριμένο ζήτημα την επιβεβαιώνουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχουν λάβει σαφέστατα θέση υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Τη θεωρεί απαραίτητη
Ο Κώστας Σημίτης είχε λάβει αρχικώς θέση δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, καθώς διαπιστωνόταν ότι η στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσε πουθενά. Γι’ αυτό άλλωστε είχε κατηγορήσει τότε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο και επιδιώξεις, ευκαιριακά, «με συνεχείς αντιπαλότητες, με φαντασιώσεις και ανερμάτιστα ιδεολογήματα». Θεωρώντας, δε, «απαραίτητη τη συμφωνία με τους εταίρους», εκτίμησε ότι αυτή «δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τη συνέχιση της λιτότητας ούτε με την άρνηση δεσμεύσεων για την πρόληψη μιας νέας συσσώρευσης ελλειμμάτων. Προϋποθέτει μια ισορροπημένη κατανομή των κινδύνων και των βαρών σε ένα κλίμα συνεργασίας. Οι ιδεολογικές επικλήσεις, οι θορυβώδεις αρνήσεις και οι θεατρικοί θυμοί… δεν βοηθούν». Μιλώντας εξάλλου στο Βέλγιο, σε εκδήλωση για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού εκτίμησε ότι το Grexit είναι αδύνατο, ήταν κατηγορηματικός στο ότι με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δέχτηκε τη συνέχιση της εφαρμογής της υφιστάμενης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συμβιβασμός και δημοψήφισμα
Στον δικό του κόσμο μοιάζει να βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε κάθε επίσημη θέση του επιδιώκει να δικαιολογήσει την απόφασή του για δημοψήφισμα, που είχε οδηγήσει και στην έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, τον Νοέμβριο του 2011. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και, κατόπιν, αυτόν τον συμβιβασμό να τον υποβάλει σε διαδικασία δημοψηφίσματος. Αρα, θέτει ως προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία, οπότε όμως δημιουργείται το εύλογο ερώτημα τι θα εξυπηρετούσε ένα δημοψήφισμα. Ο ίδιος το δικαιολογεί ως... δέσμευση των Ελλήνων ότι θα τηρήσουν το πρόγραμμα, ώστε να καθησυχαστεί ο Γερμανός φορολογούμενος! Πάντως, ανεξαρτήτως των κάπως άσχετων αναφορών, που στόχο έχουν, όπως προαναφέρθηκε, να δικαιολογήσουν τη στάση του ως πρωθυπουργού, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ στις περιοδείες του τονίζει ότι στηρίζει την προσπάθεια της χώρας για μια συμφωνία «που θα της επιτρέψει να ξεφύγει από το αδιέξοδο». Σε άλλη ευκαιρία, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «είναι ώρα να υπάρξει μια συμφωνία ως το αναγκαίο βήμα ασφαλούς πορείας της χώρας...».
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συμφωνεί μόνο μέσω τρίτων
Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται δημοσίως μέσω, κατά καιρούς, δηλώσεων στενών συνεργατών ή προνομιακών συνομιλητών του, αρκεί τα όσα λένε να μην τα βάζουν στο στόμα του. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Με τον τρόπο αυτό, πολλές από τις θέσεις του στα δημόσια πράγματα έχουν διοχετευθεί προς τα έξω -μία δε επιβεβαίωση της προέλευσής τους είναι η ίδια η στάση που τηρούν οι πιστοί στον πρώην πρωθυπουργό βουλευτές της Ν.Δ. Και δεν είναι λίγοι. Με τη μέθοδο αυτή έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ότι η συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο ή να μην έχει καθυστερήσει τόσο. Παρά δε το γεγονός ότι τελευταίως, επειδή βλέπει ότι η κωλυσιεργία της Ελλάδας δίνει το δικαίωμα στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ να σκληραίνουν τις θέσεις τους, συμπεραίνει ότι η συμφωνία θα είναι επώδυνη, τάσσεται υπέρ της ψήφισής της από την παρούσα Βουλή. Η συλλογιστική του, απλή: Οποιος δεν την ψηφίσει, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε «ατύχημα», θα φέρει ακέραιη την ευθύνη, ενώ την ευθύνη για μια κακή συμφωνία θα την έχει αυτός που έκανε κακή διαπραγμάτευση.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Ενα «ίσως» που μοιάζει με «όχι»
Αντίθετος στην υπερψήφιση μιας συμφωνίας με τους δανειστές εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, με παλινδρομήσεις πάντως στις θέσεις του, προφανώς
επηρεαζόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, που επιμένουν σε ανένδοτη στάση. Ετσι, ενώ, από τη μία πλευρά, υποστηρίζει ότι η «συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας», βάζει έναν αστερίσκο, που είναι ότι η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει την ανάκαμψη. Και επιπλέον δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται το κράτος, που χρεοκόπησε, με νέους φόρους, που γονατίζουν την οικονομία. Με άλλα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς αφήνει περιθώρια μη ψήφισής της, ερμηνεύοντας το περιεχόμενό της ως φορομπηχτικό! Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, προ ημερών, είχε πει πως το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει υφεσιακά μέτρα, προϊδεάζοντας για τη στάση του, αλλά και για τη δικαιολογία με την οποία θα τη στήριζε. Αλλωστε, στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος στην Κρήτη υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. «δεν θα δώσει λευκή επιταγή». Είχε προηγηθεί η ομιλία του στη Ρίγα, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλαγή πολιτικής, που παρέπεμπε σε καταψήφιση της συμφωνίας.