Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου πραγματοποίηθηκε σήμερα η πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τη αποχωρήσει στις 30 Ιουνίου του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζου.

Στο ήθος, το έργο, τη γνώση και την προσφορά του κ. Ρίζου στη διαμόρφωση της νομολογίας του δικαστηρίου αναφέρθηκαν σε σύντομες ομιλίες τους ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, η γενική επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών και τέως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπύρος Φλογαϊτης, ο σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνόπουλος, η πρόεδρος της ¨Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη και ο πρόεδρος Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Πάρεδρος του ΝΣΚ Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος, οι τέως πρόεδροι του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθηγητές Πανεπιστημίων, δικηγόροι, κ.λπ.

Ο κ. Ρίζος στην ομιλία του επισήμανε αρχικά ότι «σε σημαντικό βαθμό το ΣτΕ εξελίχθηκε σε ένα δικαστήριο με πολλά χαρακτηριστικά Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Αναφερόμενος ο κ. Ρίζος στις συγκύριες μετά το 2010, τόνισε ότι «στην περίοδο που διανύουμε, όλα ή σχεδόν όλα άλλαξαν στην ζωή του ΣτΕ» και συνέχισε: «Η ελευθερία μειώθηκε σημαντικά, όχι από παρεμβάσεις προσώπων αλλά από την επιβολή των πραγμάτων. Οι βεβαιότητες αναιρέθηκαν. Το πεδίο δράσεως του ΣτΕ διευρύνθηκε με την καθημερινή ενασχόληση με σπουδαίες πολιτικές αποφάσεις, νόμους που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δυσχεράνθηκε διότι μειώθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις. Η πολιτική ηττημένη και ολονέν και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολονέν και λιγότερη εξουσία μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας».