ΕΦΕΤ: Δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα ψωμί με καρκινογόνες ουσίες
Διαψεύδει με ανακοίνωσή τους ανάλογα δημοσιεύματα
Χωρίς επιστημονική βάση και τακμηρίωση είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην διακίνηση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων επιμολυσμένων όπως ισχυρίζονται με καρκινογόνες ουσίες, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τα πρόσφατα δημοσιεύματα αποτελούν συνέχεια παλαιότερου δημοσιεύματος, Σεπτέμβριος 2014, που αφορούσε σε καταγγελίες για την διακίνηση εισαγόμενου ψωμιού στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με καρκινογόνο ουσία, όπου γινόταν αναφορά στην καρκινογόνο ουσία «σταχτίνη».
Η τότε έρευνα του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει χημική ένωση με συστηματική ή εμπειρική ονομασία «σταχτίνη».
Επίσης, οι δρομολογηθέντες εργαστηριακοί και άλλοι έλεγχοι κατέδειξαν ότι τόσο τα διακινούμενα στην περιοχή άλευρα καθώς και τρόφιμα που εντάσσονται στις κατηγορίες άρτος και αρτοσκευάσματα, ήταν συμμορφούμενα με τις απαιτήσεις τις Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας.
Όσον αφορά στους ελέγχουςπου έχει διενεργήσει ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων κατά τα έτη 2013 και 2014, σημειώνεται ότι σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας, έχουν επιθεωρηθεί 136 εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και 961 αρτοποιεία.
Αναφορικά με την υγιεινή και ασφάλεια του διακινουμένου στη χώρα ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, κατά τα παραπάνω έτη, έχουν υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, εκατοντάδες εργαστηριακές δοκιμές που αφορούσαν σε διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως προσθέτων χημικών ουσιών, μυκοτοξινών, αλλεργιογόνων, παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και παρουσίας υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, όπως ανφέρεται στην ανακοίνωση, δεν προκύπτουν κάποιοι ιδιαίτεροι κίνδυνοι ή τάσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν θέμα δημόσιας υγείας.