"Ντου" τσιγγάνων στην καμμένη αποθήκη στον Ασπρόπυργο
Παίρνουν ανενόχλητοι μέταλλα για να τα πουλήσουν
Πόλος έλξης για τους τσιγγάνους είναι η αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο η οποία καίγεται από χθες το μεσημέρι. Με κίνδυνο της ζωής τους, έχουν κατακλύσει τον ασφυκτικό από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις χώρο, αποσπώντας μέταλλα από τα συσσωρευμένα σε υψηλούς όγκους σιγοκαιόμενα υλικά, για να τα μεταπωλήσουν. Από τις παριστάμενες Αρχές ζητήθηκε αστυνομική ενίσχυση για την παρεμπόδιση τους ενώ επιχειρείται εκ νέου κατάσβεση και αποκατάσταση του χώρου.
Η μείωση της έντασης, σήμερα, επιτρέπει την προσέγγιση στους φλεγόμενους σωρούς -στους οποίους περιορίστηκε η πυρκαγιά τα μεσάνυχτα με την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής και την αρωγή της Περιφέρειας. Υπό τον συντονισμό του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής Αθανάσιου Σερεντέλου διασφαλίστηκε καταρχήν η προστασία του περιβάλλοντος χώρου από πιθανή επέκταση της φωτιάς, η οποία περιορίσθηκε να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εντός των εγκαταστάσεων του ιδιωτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι «άφαντος». Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης και δεν λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο. Γεγονός που επιβαρύνει την ανεπαρκή ασφάλεια του χώρου με την επιπλέον εναπόθεση και σύμμεικτων απορριμμάτων.
«Οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, προσθέτοντας ότι «οι όροι και οι κανόνες ασφάλειας υποδεικνύονται και επιβάλλονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, βάση των οποίων εκπονούνται αυτές τις ημέρες από τους δήμους της χώρας και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων». Αναφορικά με το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ η κ. Μπιζά σημειώνει ότι «η μοναδική σχέση που είχαμε ως ΕΔΣΝΑ ήταν η απόθεση των υπολειμμάτων του στον ΧΥΤΑ, όπως άλλωστε γίνεται και με τους παράνομους χώρους διαχείρισης σκραμπ (σ.σ.μείγμα μετάλλων)».
Πρόκειται για τα λεγόμενα σκραμπατζίδικα, τα οποία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο εκμεταλλευόμενα τσιγγάνους και αλλοδαπούς για την συλλογή μεταλλικών αντικειμένων. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε σύσκεψη με τους δήμους της Δυτικής Αττικής για το θέμα των τσιγγάνων και τις φωτιές που ανάβουν για να καίνε τα καλώδια εξάγοντας τον χαλκό για πώληση» δηλώνει στον ΑΠΕ-ΜΠΕ με ένταση ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, με αφορμή την καταστροφή ενός παράνομου χώρου συλλογής σκραμπ όταν μεταδόθηκαν οι φλόγες από τις παρακείμενες εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ. Η Περιφέρεια, υπογραμμίζει, έχει αδειοδοτήσει 47 «σκραμπατζίδικα» και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250- 300 παράνομα στην περιοχή. Οι συνθήκες λειτουργίας τους είναι όχι απλά απαράδεκτες, αλλά βάρβαρες και οι δύο Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν αρκούν στο ελάχιστο, σημειώνει ο κ. Βασιλείου.
Ο κ Βασιλείου βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο της φωτιάς και με την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της φωτιάς, ενημερώνοντας συνεχώς την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για την εξέλιξη. Ταυτόχρονα, συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα. «Από το πρωί φέραμε ακόμη εξι υδροφόρες και σκαπτικά-φορτωτές» λέει στον ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσούπρα «για να γίνει διάνοιξη δρόμου προσέλευσης προς τους καιόμενους σωρούς, ώστε να κατασβεστούν και να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά κυρίως από τις αναθυμιάσεις των πλαστικών κυρίως υλικών».
Δυστυχώς έως το μεσημέρι ήταν αδύνατη η συμβολή των σκαπτικών στο έργο της διάνοιξης, λόγω των ελαστικών τους και κατεβλήθησαν προσπάθειες εξεύρεσης ερπιστριοφόρου φορτωτή ακόμη και από τον στρατό εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες επαναλειτουργίας ενός παροπλισμένου από την Περιφέρειας ο οποίος μεταφέρθηκε στον χώρο. Ο υποστράτηγος Αθ. Σερεντέλος, αρκετά επιφυλακτικός ως προς την πορεία της κατάσβεσης, επανέλαβε την δυσκολία που ενέχει αυτού του είδους η πυρκαγιά. «Είναι μεγάλη η έκταση, με υψηλό πυροθερμικό φορτίο και τεράστια ποσότητας καύσιμης ύλης κυρίως χαρτί και πλαστικό». Και συνεχίζει: «Στον αύλειο χώρο σιγοκαίνε ογκώδεις ποσότητες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν αλλά ούτε και να ψυχθούν».
Οπως διευκρινίζει, η χρήση άλλου πυροσβεστικού μέσου (από αέρα) είναι απαγορευτική, λόγω του ότι η περιοχή κατοικείται και ακόμη περισσότερο διότι έχουν κατακλύσει τον συγκεκριμένο χώρο πάρα πολλοί τσιγγάνοι, οι οποίοι διαμένουν σε παρακείμενους καταυλισμούς που είναι διάσπαρτοι μεταξύ παρόμοιων αποθηκών και εργοστασίων. Διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς και ότι στην κατάσβεσή της συμμετέχουν 50 πυροσβέστες, 15 πυροσβεστικά οχήματα καθώς και 3 οχήματα εθελοντών 12 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατόπιν άμεσων ενεργειών της Περιφέρειας Αττικής.