Η επίσημη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των 262 φωτογραφιών των 200 αντιστασιακών στην Καισαριανή ήταν το κρισιμότερο βήμα προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τον Βέλγο συλλέκτη και όλο το υλικό να περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, το οποίο ήδη έχει ανακηρύξει προστατευόμενο μνημείο. Ήδη έχει υπογραφεί προσύμφωνο. Ο συλλέκτης εξέφρασε τα συναισθήματά του στην ΕΡΤ. Δεν είναι άλλα από χαρά και ανακούφιση. Πάντως, απομένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Συγκεκριμένα: «Είμαι χαρούμενος και ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα και δεν θα κάνω άλλη δήλωση. Δεν θα πω τίποτε άλλο μέχρι να τελειώσουν όλα».

Διαβάστε: Μενδώνη: Αυθεντικές οι φωτογραφίες της Καισαριανής, τις αγοράζει το Υπουργείο Πολιτισμού

Φωτογραφίες των 200 στην Καισαριανή: Ποιος είναι ο Βέλγος συλλέκτης

Το ρεπορτάζ του MEGA είναι κατοπτιστικό, μια και δημοσιογράφος ανέφερε στην εκπομπή «Live News» ότι βρισκόταν έξω από το σπίτι του συλλέκτη, σε προάστιο της Γάνδης. Αναφέρθηκε ότι είναι και η έδρα της διαδικτυακής πλατφόρμας του. Μάλιστα, τόνισε πως οι κουρτίνες, που την προηγουμένη ήταν ανοιχτές, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ήταν περίκλειστες, σημάδι και των συναισθημάτων που διαμοιράστηκε, με φλαμανδική φειδώ, βεβαίως, ο συλλέκτης.

Στο ρεπορτάζ έγινε λόγος, μάλιστα, για πληροφορία που θέλει κι άλλο υλικό, πέραν εκείνο της ημέρας της εκτέλεσης, δηλαδή 1 Μαΐου 1944, να υπάρχει και να αφορά σε όλη την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα (1941-44). Τονίστηκε ότι διαθέτει υλικό από το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ακρόπολη και γενικώς πλάνα που περιγράφουν την ανέχεια εκείνη την περίοδο, δηλαδή όταν οι ναζί μπήκαν από τη Βουλγαρία και κατέβηκαν μέχρι την Κρήτη. 

Ο συλλέκτης δεν ήθελε κάμερες, προκειμένου να μιλήσει. Μόνο η φωνή του απαίτησε να ακούγεται. Η δήλωσή του ήταν ίδια με εκείνη της ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση.