Σε αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές του Έβρου, μετά την υπερχείλιση του ποταμού και το σπάσιμο πολλών αναχωμάτων, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά όχι μόνο να κατακλύσουν τις αγροτικές εκτάσεις αλλά και να φτάσουν κυριολεκτικά μια ανάσα από τα σπίτια. Η κατάσταση στη περιοχή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, με τον Έβρο να τίθεται σε «κόκκινο συναγερμό» μέχρι και την Παρασκευή (27/02). Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί σε Σουφλί, Λάβαρα, Μάνδρα, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, όπου οι κάτοικοι είναι στο πόδι, λόγω των τεράστιων όγκων νερού που κατεβαίνουν από την Βουλγαρία.

Διαβάστε: Η συνάντηση Μητσοτάκη με την "Κυρά του Δέλτα" που τον φιλοξένησε σπίτι της, στον Έβρο: Η συζήτησή τους για την περιοχή (Εικόνες)

Στο "κόκκινο" ο Έβρος: Σε επιφυλακή οι κάτοικοι στα Λάβαρα

Σημειώνεται πως, κάθε δευτερόλεπτο πέφτουν 1.600 κ.μ. νερού στον Έβρο. Τα νερά προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και το φράγμα του Ιβαίλοβγκραντ που φτάνουν στον Έβρο από τον παραπόταμό του, τον Άρδα.

Παράλληλα, το νερό έχει «καταπιεί» ήδη πεδιάδες, κάμπους και χωράφια στις περιοχές του Σουφλίου, του Τυχερού, αλλά και του Πετάλου ή κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Στο Διδυμότειχο, δίπλα στο ανάχωμα, υπάρχει μία μεγάλη περιοχή που βρίσκεται κάτω από το νερό του Ερυθροπόταμου.

Επιπλέον, τα ξημερώματα, τα Λάβαρα Έβρου τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, όταν η απότομη και έντονη αύξηση της στάθμης δημιούργησε άμεσο κίνδυνο για κατοικίες του οικισμού. Στις 2:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (25/02) ενεργοποιήθηκε το 112 για την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων και τη λήψη προληπτικών μέτρων, ενώ είχε προηγηθεί το προληπτικό κλείσιμο του βόρειου κόμβου της περιοχής, από χθες το απόγευμα, αφού μεγάλες ποσότητες νερού από τον κάμπο έχουν περάσει προς το χωριό. Το ύψος του νερού φτάνει και στα έξι μέτρα σε πολλά σημεία και ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Κάτοικοι αναφέρουν ότι μέσα σε τρεις ώρες, από τις 22:00 μέχρι τη 1:00, σημειώθηκε άνοδος του νερού γύρω στα 2,5 μέτρα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε συναγερμό το Κάτω Χωριό στα Λάβαρα, με σειρήνες και τις αρχές να ειδοποιούν του κατοίκους πόρτα-πόρτα.

Στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου το νερό έχει πέσει στα 6,50 μέτρα από τα 6,82 που βρισκόταν χθες και 6,72 που βρισκόταν σήμερα, που σημαίνει ότι σημειώνεται μία σταθερή πτώση των υδάτων. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι στη γειτονική χώρα, στη Βουλγαρία έχει σπάσει ένα ανάχωμα, έχει πλημμυρίσει μία μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα ο Έβρος να δίνει λιγότερα νερά στο ελληνικό έδαφος, όπως και στην Τουρκία, στην περιοχή της Αδριανούπολης, όπου και εκεί έχει σπάσει ένα ανάχωμα και εκεί εκτονώνεται η κατάσταση.

Μητσοτάκης: "Έργα 30 εκατ. ευρώ για υποδομές στον Έβρο"

Καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη στον Έβρο λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι πλημμυρόπληκτες ζώνες, τον Συνοριακό Σταθμό των Κήπων και αγροτικές περιοχές στις Φέρες, συνδέοντας την αποκατάσταση των ζημιών με έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την ανθεκτικότητα της περιοχής.

Κατά την επίσκεψη του, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη και τους Δημάρχους Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και Ορεστιάδας Διαμαντή Παπαδόπουλο.

«Εμείς έχουμε δύο θέματα τώρα να χειριστούμε, το ένα ως προς την αποκατάσταση που είπε ο κ. Υπουργός -εδώ είναι ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος ήταν από την πρώτη στιγμή στις περιοχές- θα γίνουν όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν.

Ως προς τα νερά, ξέρετε ότι έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει με τη Βουλγαρία, ώστε να έχουμε ένα “παράθυρο” μιας τετραετίας, με εγγυημένες ποσότητες νερού όσον αφορά στο πότισμα.

Η δική μας δουλειά τώρα είναι να κάνουμε τα έργα υποδομής, όχι ως προς την προστασία από τις πλημμύρες, αυτό είναι άλλης τάξης θέμα, αλλά να σιγουρευτούμε ότι τουλάχιστον θα έχουμε νερό το καλοκαίρι και δεν θα είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τις ροές του ποταμού και από τις ορέξεις των φίλων μας. Να είμαστε ανεξάρτητοι.

Έχουμε τέσσερα χρόνια για να τα κάνουμε αυτά τα έργα, τα έχουμε συζητήσει, συζητιούνται πολλές δεκαετίες, νομίζω τώρα έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε. Εμείς, κ. Περιφερειάρχα, θα προσθέσουμε και άλλα 10 εκατομμύρια, θα πάμε στα 30 εκατομμύρια για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) του Έβρου, ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία να παρέμβουμε και άμεσα και πιο μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.