Της Σοφίας Σπίγγου

Νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές -λόγω μνημονίου- σε κύριες και επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και διατάσσει την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012. 


Η απόφαση της Ολομέλειας, η οποία είναι αμετάκλητη, δεν έχει αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα, η κυβέρνηση για την εφαρμογή της να καλείται να καταβάλλει περίπου 1,5 δις ευρω.

Η απόφαση του δικαστηρίου πλέον βρίσκεται σε ισχύ, όποτε και οι συντάξεις θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012, χωρίς ωστόσο να πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους οι περικοπές που υπέστησαν.  Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα στα αναδρομικά είναι εκείνοι που προσέφυγαν στο δικαστήριο, όπου πρόκειται για σχετικά μικρό αριθμό συνταξιούχων. Σημειώνεται, ότι ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ και για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών τις οποίες επίσης είχε κρίνει αντισυνταγματικές χωρίς όμως να αναγνωρίζει αναδρομικά. 


Αν και οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι   οι αποφάσεις τους για αντισυνταγματικότητα των  περικοπών των συντάξεων του 2102 δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά εφαρμόζονται από σήμερα, ημέρα δημοσίευσης των αποφάσεων, σε μια μόνο σε μια συνταξιούχο θα επιστραφούν τα χρηματικά ποσά που κόπηκαν από τις συντάξεις της  (μειώθηκε η σύνταξη της) κατά το 2012.


Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις της Ολομέλειας έχουν σχεδόν μηδενική δημοσιονομική επίπτωση καθώς καταλαμβάνουν  μόνο μια συνταξιούχο του ΙΚΑ ΤΕΑΜ.  Έτσι,  επιβαρύνεται  ο κρατικός προϋπολογισμός με ελάχιστα  ευρώ, παρά της περί του αντιθέτου εξαγγελίας κυβερνητικών στελεχών.

Σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων του 2012, η Ολομέλεια σημειώνει ότι οι μειώσεις έγιναν όταν «είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσεως και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιαστεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της».


 

Επομένως, στην -για πολλοστή φορά- περικοπή συντάξεων που έγινε το 2012,  η Κυβέρνηση δεν συνέταξε την σχετική έρευνα και εμπεριστατωμένη  μελέτη που όφειλε, προκειμένου να αναδείξει «τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, που απορρέουν από το θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας την προστασία της αξίας του ανθρώπου». Μάλιστα, στην αποφαση τονίζεται οτι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι  η Κυβέρνηση είχε προβεί σε επιστημονική μελέτη το έτος 2012.

Οι περικοπές του 2010 και 2011

Αντίθετα, για τις περικοπές των συντάξεων των ετών 2010 και 2011, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικοί κανόνες. Και αυτό γιατί οι περικοπές έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε Κυβέρνησης  για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως» και κατά συνέπεια δεν παραβιάστηκε καμία συνταγματική διάταξη.