Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού απέρριψε αίτημα μεγάλης εταιρείας για τη διοργάνωση εκδήλωσης εμπορικού χαρακτήρα στη Στοά Αττάλου. 

Την ίδια απόφαση είχε και το αίτημα ταξιδιωτικής εταιρείας για την παραχώρηση της Πύλης Παντοκράτορα στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου.

Στην αιτιολόγηση της απόφασης τα μέλη του ΚΑΣ αναφέρθηκαν στα όσα ατυχή συνέβησαν πέρυσι σε ανάλογη εκδήλωση στη Στοά Αττάλου –ποτήρια και τασάκια ισορροπούσαν επισφαλώς πάνω σε αρχαίες κολώνες, τουρίστες διαμαρτύρονταν διότι δεν τους επιτρέπονταν η πρόσβαση στον χώρο, η κυκλοφορία είχε διακοπεί περιμετρικά του χώρου λόγω της στάθμευσης των οχημάτων της εταιρείας τροφοδοσίας κ.ά. Και, σα να μην έφταναν η αταξία και η ακαλαισθησία, στο τέλος τον λογαριασμό πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι το έξοδο που προέκυψε από την απώλεια εισιτηρίων σε συνδυασμό με τον λογαριασμό για τη φύλαξη του χώρου στη διάρκεια της εκδήλωσης, υπερέβη τα χρήματα που εισπράχθηκαν.

«Οι εντυπώσεις από την περσινή εμπειρία δεν ήταν καλές. Η Εφορεία έχει καταλήξει ότι ο χώρος πρέπει να δίνεται πολύ επιλεκτικά, σε περιπτώσεις που συνδέονται απολύτως με πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις ως προεκτάσεις της ίδιας ή του υπουργείου και όχι σε εταιρείες οι οποίες για την εμπειρία των στελεχών τους θέλουν να παραθέσουν γεύματα στα μνημεία μας» τόνισε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελ. Μπάνου. «Το μνημείο μπορεί να δίνεται σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά όχι για δείπνο» συμφώνησε από την πλευρά της η αναπληρώτρια γγ του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, φάνηκαν να μην καταλαβαίνουν το λόγο μιας πιθανής άρνησης του αιτήματός τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα δέχονταν οποιαδήποτε υπόδειξη, ακόμα και την αντικατάσταση της κατανάλωσης κρασιού με νερό, αλλά όχι και της κατάργησης του πριβέ χαρακτήρα της εκδήλωσης, η οποία, όπως είπαν, θα ήθελαν πολύ να συνδυαστεί και με πριβέ ξενάγηση.