Ακόμα και μέσω πλατφορμών διαδικτυακών παιχνιδιών πραγματοποιείται πλέον η στρατολόγηση κατασκόπων και ποινικών. Αυτό επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για το 2025, η οποία υπογραμμίζει ότι το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία και γενικότερα η εγκληματική δραστηριότητα έχουν μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι στο εξώφυλλο της φετινής έκθεσης εμφανίζεται για πρώτη φορά το επιχειρησιακό κέντρο της υπηρεσίας, στέλνοντας το μήνυμα πως η κυβερνοασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΥΠ.

Διαβάστε: ΕΥΠ: Τους κινδύνους για την Εθνική Ασφάλεια και τις νέες μεθόδους κατασκοπείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ψηφιακή εποχή αποκαλύπτει η έκθεση

Όπως σημειώνεται, η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον μεμονωμένες απειλές από την τρομοκρατία ή το οργανωμένο έγκλημα, αλλά ένα σύνθετο πλέγμα διασυνδέσεων που περιλαμβάνει εγκληματικά δίκτυα, κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις επιρροής. Ειδικά αυτή την περίοδο που η Μέση Ανατολή «φλέγεται» και οι μάχες δεν γίνονται με τους κλασικούς όρους, σώμα με σώμα, αλλά μέσω εντολών σε ηλεκτρονικά συστήματα, αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει στην κυβερνοασφάλεια.

«Ανησυχητική εξέλιξη είναι η αξιοποίηση online παιχνιδιών και εικονικών κοινοτήτων ως πεδίων προσέγγισης και προσηλυτισμού ευάλωτων ατόμων, συχνά νεαρής ηλικίας. Η αλληλεπίδραση μεταξύ κατασκοπείας, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος ενισχύει περαιτέρω την πολυπλοκότητα της απειλής, καθώς εγκληματικά δίκτυα λειτουργούν ως “εντολοδόχοι” για λογαριασμό τρίτων, κρατικών ή μη κρατικών δρώντων, προσφέροντας υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τη συλλογή πληροφοριών, τον εντοπισμό στόχων, την απόκτηση εξοπλισμού και τη χρηματοδότηση παράνομων ενεργειών», αναφέρεται στην «Ετήσια Έκθεση Προτεραιοτήτων και Τομέων Δράσης» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάποια από τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν για τις συνομιλίες τους οι τρομοκράτες και οι πάσης φύσεως κακοποιοί είναι εξαιρετικά γνωστά και ιδιαίτερα διαδεδομένα στις κοινότητες των παιδιών από 13 ετών και άνω. Τα άτομα που προσεγγίζονται, σύμφωνα με την έκθεση, είναι κυρίως δεύτερης και τρίτης γενιάς παιδιά μεταναστών, με τους στρατολόγους να τα προσεγγίζουν με ιδεολογικό υπόβαθρο. «Συνήθως πρόκειται για περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης ισλαμιστών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα στο iapogevmatini.gr