Τους μαθητές από τρία σχολεία του Δήμου που συμμετείχαν στις «Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» βράβευσε σήμερα, σε  ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Το πρώτο βραβείο πήρε το Γ1 τμήμα του 9ου Γυμνασίου Πειραιά καθώς οι μαθητές κατάφεραν να ανακυκλώσουν 8.550 συσκευασίες, και κέρδισαν ο καθένας από  ένα «tablet». Στο Δ1 τμήμα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, οι μαθητές κατάφεραν να ανακυκλώσουν 1.624 συσκευασίες και πήραν το δεύτερο βραβείο, ενώ κάθε μαθητής έλαβε ένα «mp4». Το τρίτο βραβείο απέσπασε το  Ε1 τμήμα του 20ου Δημοτικού Σχολείου, όπου  οι μαθητές ανακύκλωσαν 286 συσκευασίες και έλαβαν από ένα «mp3» ο καθένας.

Οι «Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και διοργανώνονται  από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».  

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης  στο χαιρετισμό του, τόνισε:

«Είμαστε σήμερα εδώ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας , όπου έχω τη χαρά να βραβεύσω τα παιδιά των σχολείων του Πειραιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και αξιέπαινες είναι και άλλες τέτοιου περιεχομένου πρωτοβουλίες. Δεν αισθάνομαι υπερήφανος ως  πολίτης γιατί εμείς τα τελευταία 30 χρόνια ρυπαίνουμε το περιβάλλον, δεν το προστατεύουμε. Δεν ανακυκλώνουμε και παραδίνουμε σε αυτά τα παιδιά ένα περιβάλλον με πολύ μεγάλα προβλήματα.  Ένα οικοσύστημα με πολύ μεγάλα προβλήματα και ειδικά σε μια χώρα που υστερεί έναντι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η ελπίδα μας είναι αυτές οι ηλικίες, των 10 ετών, των 12 ετών, ίσως και μικρότερα παιδιά, τα οποία αποκτούν ευτυχώς για τον τόπο, ευτυχώς για την χώρα και ευτυχώς για τον Πειραιά εξειδικευμένα, μια διαφορετική, καλύτερη νοοτροπία, καλύτερη αγωγή, καλύτερη παιδεία σε αυτά τα θέματα. Είναι πράγματι, η ελπίδα να αναστραφεί αυτή η κακή πορεία των πραγμάτων σε σχέση με το περιβάλλον.

Ο Δήμος του Πειραιά είναι από τους τελευταίους Δήμους  στην ανακύκλωση, λόγω πολλών παραμέτρων. Αυτό που θα κάνει η νέα Δημοτική Αρχή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια φυσικά είναι να ενημερώσουμε τα σχολεία, τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες, το πώς μπορούμε οργανωμένα να πάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης, ώστε και το περιβάλλον να προστατεύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε  τα ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και να κοστίζει λιγότερο στο Δήμο Πειραιά και κατ΄ επέκταση στους κατοίκους αυτό που γίνεται σήμερα, ο τρόπος αποκομιδής  και η ταφή.

Τους ευχαριστώ, τους συγχαίρω και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και φυσικά τους μαθητές για την προσπάθεια. Πραγματικά είναι  χαρά και ελπίδα να βλέπεις τα παιδιά με χαρά να ανταποκρίνονται και στο κάλεσμα για ανακύκλωση και φυσικά όταν παίρνουν και τα βραβεία τους. Είναι χαρά και το ευχαριστηθήκαμε πολύ».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σταύρος  Βοϊδονικόλας, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τη βράβευση των μαθητών των σχολείων του Πειραιά. Ήταν μια πρωτοβουλία του συλλογικού φορέα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του Υπουργείου Παιδείας και φυσικά του Δήμου Πειραιά. Αφορά την υπόθεση του περιβάλλοντος της χώρας μας και είναι κάτι που αφορά όλους μας. Θερμά συγχαρητήρια στους γονείς, στους καθηγητές και φυσικά στους φορείς που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο Γενικός Διευθυντής του φορέα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση»  Δημήτρης Βρόντος, επεσήμανε:  

«Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί κάτι. Τι είναι αυτό που σηματοδοτεί; Το μέλλον. Ανακύκλωση σημαίνει μέλλον. Ανακύκλωση σημαίνει προστασία περιβάλλοντος. Ανακύκλωση σημαίνει προστασία ολόκληρου του πλανήτη. Γιατί κάνουμε σήμερα αυτό; Κάνουμε μια προσπάθεια για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε   την κουλτούρα της ανακύκλωσης σ’ αυτά τα παιδιά. Διότι αυτά τα παιδιά είναι μόνο αυτά που μπορούν να κινητοποιήσουν απίστευτες δυνάμεις, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Είναι αυτά που θα κινητοποιήσουν τους γονείς, που θα ευαισθητοποιήσουν τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τους συγγενείς. Γι’ αυτό λοιπόν απευθυνόμαστε σ’ αυτά τα παιδιά. Και όχι μόνο.

Βέβαια το σημαντικό είναι ότι αυτό που έγινε, η προσπάθεια που κάναμε με τις γιορτές ανακύκλωσης δεν έχουν να κάνουν μόνο με το κίνητρο. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με το έπαθλο. Έχουν να κάνουν και με αυτά. Πλην όμως από εδώ  και πέρα αυτό που ξέρω και είμαι βέβαιος - διότι τα παιδιά έχουν μπει ήδη σε αυτήν τη λογική - είναι ότι αυτό που έκαναν για το έπαθλο θα το κάνουν καθημερινή συνήθεια και καθημερινή πρακτική.  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά, τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Γιάννη Μώραλη που «αγκάλιασαν» αυτή την προσπάθεια, η οποία κατατείνει στο καλό όλου του κόσμου. Δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Είναι για όλο τον κόσμο».   

Ο Υποδιευθυντής του 9ου Γυμνασίου Πειραιά κ. Νίκος Αργύρης, είπε:

«Το σχολείο μας έχει μια μακρά παράδοση σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Κάθε χρόνο γίνονται περιβαλλοντικά προγράμματα στο σχολείο, όπου συμμετέχει ένα μεγάλο μέρος της μαθητικής μας σχολικής κοινότητας και παράλληλα γίνεται προσπάθεια συμμετοχής και σε διαγωνισμούς, οι οποίοι διοργανώνονται από διάφορους φορείς. Τα παιδιά καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν το περιβάλλον καθαρό, να το προστατεύσουν. Με τα προγράμματα αποκτούν οικολογική συνείδηση, σήμερα σαν μαθητές και αύριο σαν πολίτες και δημότες του Πειραιά, τον οποίο φροντίζουν με κάθε τρόπο. Πριν από καιρό είχε γίνει μια δεντροφύτευση στη Μαρίνα Ζέας, που συμμετείχε το σχολείο μας, παρουσία του Δημάρχου κ. Μώραλη».