Κοινή στρατιωτική άσκηση με αντικείμενο την έρευνα και διάσωση και την επωνυμία “CYPUSA – 01/14”, στην ευρύτερη περιοχή γύρο από τη Μεγαλόνησο, μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα το Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου. 

Η άσκηση αυτή θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, από τις 11:00 μέχρι τις 14:30, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR Λευκωσίας), με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των συμμετεχουσών δυνάμεων στην άσκηση θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως (ΚΣΕΔ) της Λάρνακος, σε συνεργασία με τη Διοίκηση “Task Force-65”, του 6ου Αμερικανικού Στόλου της Μεσογείου, συμφώνως με την ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, γεγονός τυπικό μεν, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κύπρο, για πολλούς και ευκόλως κατανοητούς λόγους. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων Κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Έρευνας-Διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Το σενάριο της ασκήσεως αναφέρεται σε «ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί τη δεύτερη προγραμματισμένη στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, που πραγματοποιείται το τρέχον έτος, καθώς στις 10 Απριλίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη πρώτη, η πολυεθνικής άσκησης «Νέμεσις-2014» στην οποία συμμετείχαν επίσης, εκτός της Κύπρου και των ΗΠΑ, η Ελλάδα και το Ισραήλ. Επομένως η αυριανή άσκηση είναι η πρώτη διμερής στρατιωτική άσκηση Κύπρου-ΗΠΑ που πραγματοποιείται ποτέ και πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού, είναι έντονο, όπως επίσης και η επιθυμία εκμεταλλεύσεως του ορυκτού πλούτου της Κύπρου.

Λ.Σ.Μ.