Την ισραηλινή άποψη αναφορικώς με την τραγική κατάσταση που επικρατεί την εποχή αυτή στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, έδωσε σήμερα η Επιτετραμμένη του Ισραήλ στην Αθήνα κυρία Τάμμυ Μπεν Χαϊμ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, λίγες μόνο ώρες μετά την αποδοχή από πλευράς της κυβερνήσεως του Τελ Αβίβ της υποβληθείσας από την Αίγυπτο συμβιβαστικής προτάσεως εκεχειρίας στη Γάζα. 

Η Ισραηλινή διπλωμάτης, υποστήριξε ότι έξι εκατομμύρια συμπατριωτών της βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή των ρουκετών της Χαμάς, έχοντας μόνο 15 δευτερόλεπτα να τρέξουν σε καταφύγια ή να καλυφθούν, καθώς ως σήμερα από τις 8 Ιουλίου έχουν εκτοξευτεί 1236 ρουκέτες, από τις οποίες οι Ισραηλινοί με το σύστημά τους “Iron Dome” (=Σιδερένιος θόλος) έχει αναχαιτίσει στον αέρα 218 από αυτές, ενώ άλλες 966 χτύπησαν το Ισραήλ. Σύμφωνα πάντα με τους Ισραηλινούς η Χαμάς έχει ένα απόθεμα 10.000 περίπου ρουκετών με εμβέλεια 48, 75 και 100 χιλιομέτρων! 

«Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που χαρακτηρίζεται ως τέτοια όχι από το Ισραήλ αλλά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ενώ έχει μακρά ιστορία τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών», υποστήριξε η Ισραηλινή διπλωμάτης, η οποία εκτελεί χρέη πρέσβεως αυτήν την εποχή μέχρι να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του ο νέος Ισραηλινός πρεσβευτής.      

Για το θέμα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, η κυρία Χαϊμ τόνισε ότι «Η Γάζα δεν είναι αποκλεισμένη» υποστήριξε η κυρία Χαϊμ και προσθέτει: «Από τις 10 Ιουλίου περίπου 300 φορτία με τρόφιμα καύσιμα και απαραίτητα αγαθά έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων ή καυσίμων στην περιοχή».    

Η ίδια, απαντώντας στο ερώτημα περί του τρόπου αντιμετωπίσεως των Παλαιστινίων στη Γάζα υποστήριξε ότι «οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (ΙΕΔ) δεν πολεμούν τους Παλαιστίνιους πολίτες αλλά τους τρομοκράτες της Χαμάς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους αθώους συμπατριώτες τους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Οι ΙΕΔ έχουν επιτεθεί σε περισσότερους από 1574 τρομοκρατικούς στόχους από αέρος και θαλάσσης συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών, εγκαταστάσεων της Χαμάς, κέντρων διοίκησης και ελέγχου, κέντρων εκπαίδευσης, εγκαταστάσεων επικοινωνιών κ.λπ.». Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ισραηλινών ο αριθμών των επιθέσεων έχει αυξηθεί στους 1680. Επισήμανε με έμφαση ότι οι ΙΕΔ έχουν αλλάξει τακτική αφού προειδοποιούν τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις επικείμενες επιθέσεις με φυλλάδια που ρίχνονται στη Γάζα, τηλεφωνήματα στα σπίτια που θα βομβαρδιστούν ακόμα και με SMS που στέλνονται προκειμένου να απομακρυνθούν, κάτι όμως που δεν κάνουν – σύμφωνα πάντα με την ίδια – οι Παλαιστίνιοι πολίτες, υπακούοντας στις εντολές της Χαμάς παραμένουν.    

Τέλος, η κυρία Χαϊμ ανέφερε ότι από τη στιγμή της μονομερούς ως εκείνη τη στιγμή τηρήσεως της Αιγυπτιακής συμβιβαστικής προτάσεως, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει άλλες 20 ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ και ότι «αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί ο Ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να συνεχίσει τις επιθέσεις προκειμένου να προστατεύσει τον λαό μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, όπερ και εγένετο τελικώς επτά ώρες αργότερα, καθώς στο διάστημα που το Ισραήλ έφάρμοζε μονομερή εκεχειρία η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.    

Λ.Σ.Μ.