Απόρριψη έκδοσης πρώην αξιωματούχου της Γεωργίας
<p>Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι Αρχές της χώρας του τον αναζητούν για πολιτικούς λόγους </p>
Της Σοφίας Σπίγγου
Δεν θα εκδοθεί στην Γεωργία το δεξί χέρι του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, σύμφωνα με αποφαση του Αρείου Πάγου. Ο λόγος για τον 34χρόνο Γεωργιανό τέως διευθυντή του τμήματος συνταγματικής ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών (Κ.Υ.Π.) της Γεωργίας, Αχαλάια Νταβίντ (Akhalaia David).
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι Γεωργιανές Αρχές τον αναζητούν για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα, με διακοίνωσή της, η Πρεσβεία της Γεωργίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, υπέβαλλε αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Γεωργίας, ζητώντας τη σύλληψη και έκδοση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Γεωργίας του 34χρόνου τέως διευθυντή του τμήματος συνταγματικής ασφάλειας του υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας, προκειμένου:
α) να εκτίσει φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, ποινή, που του επιβλήθηκε με την από 14.3.2014 απόφαση του της Τιφλίδας για το αδίκημα της υπέρβασης δημόσιας εξουσίας με επιβαρυντικές περιστάσεις τέλεσης κατ” επανάληψη με τη χρήση βίας και με προσβολή της αξιοπρέπειας του παθόντος,
β) να διωχθεί ποινικά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης, που τελέστηκε με επιβαρυντικές περιστάσεις, υπέρβαση δημόσιας εξουσίας και παραποίηση αποδείξεων και
γ) να διωχθεί ποινικά για το αδίκημα της κατάχρησης δημόσιας εξουσίας, που τελέστηκε με τις επιβαρυντικές περιστάσεις οργάνωσης παράνομης στέρησης ελευθερίας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο Γεωργιανός συνελήφθη στην Πάτρα, μετά από ερυθρά αγγελία της Interpol Γεωργίας, που διαβιβάστηκε στην Interpol Ελλάδος και οδηγήθηκε στις φυλακές Πατρών.
Ο ίδιος εγκατέλειψε τη Γεωργία και ήρθε στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι διώκεται στη χώρα του για πολιτικούς λόγους, ενώ
αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες τις χαρακτηρίζει προσχηματικές και ισχυρίζεται ότι του αποδόθηκαν λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου (διευθυντή του τμήματος συνταγματικής ασφάλειας στο υπουργείο Εσωτερικών).
Ο 34χρόνος εξέφρασε φόβο ότι αν εκδοθεί, θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά του. Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών ζήτησε από τις Γεωργιανές αρχές συμπληρωματική στοιχεία για τον εκζητούμενο, ενώ κατά την πρωτοβάθμια δίκη εξετάστηκαν μάρτυρες από την Γεωργία, οι οποίοι ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του. Στην αποφαση επισημαίνεται ότι οι ισχυρισμοί του εκζητούμενου «βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό στήριξη στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας».
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου πείστηκε ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι που «επιβάλλουν να θεωρηθεί ότι, σε περίπτωση έκδοσής του στη Γεωργία, η θέση του εκζητούμενου υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και των υπηρεσιών που παρείχε σε νευραλγική κρατική θέση και σε στενή συνεργασία με την προηγούμενη διακυβέρνηση, που αντιπολιτεύεται την τωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας».
Συνεπώς, υπάρχει νόμιμος λόγος που εμποδίζει τη ζητούμενη έκδοση, με αποτέλεςμα ο Αρειος Πάγος να απορρίψει ως αβάσιμη την έφεση του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, με την οποία ζητούσε την αναίρεση της απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών που δεν έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης.