Επεισόδια με μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης (ΦΩΤΟ+VIDEO)
<p>Ο δήμαρχος Λέσβου ζητά βοήθεια από ΚΕΔΕ και Τούρκία </p>
Συναγερμός σήμανε πριν από λίγη ώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου 300 συγκεντρωμένοι μετανάστες διαδήλωσαν με συνθήματα και πλακάτ για να τους δοθούν άμεσα τα έγγραφα να φύγουν για Πειραιά.
Όταν άνδρες του Λιμενικού προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία τους, δημιουργήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με αποτέλεσμα ένας λιμενικός να τραυματιστεί στο κεφάλι.
Η ένταση κορυφώθηκε και τουλάχιστον πέντε μετανάστες συνελήφθησαν.
Βοήθεια ζητά ο δήμαρχος Λέσβου
Η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο νησί εξαιτίας της αυξημένης εισροής μεταναστών, έχει φέρει σε απόγνωση τον δήμαρχο του νησιού κ. Σπύρο Γαληνό, ο οποίος με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Γιώργο Πατούλη, ζητά την στήριξη του Δήμου Λέσβου και νησιών Ανατολικού Αιγαίου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
Ο κ. Γαληνός στην επιστολή του στον κ. Πατούλη σημειώνει πως ο δήμος Λέσβου, έχει προβεί στην δημιουργία ενός νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή του Καρά Τεπέ, στην επέκταση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας, στην περιοχή της Μόριας, καθώς επίσης και στη διάθεση λεωφορείων για την μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, κυρίως διεθνών ΜΜΕ, για το πρόβλημα αλλά και μια επιχείρηση να δοθεί ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση στο ζήτημα, απευθυνόμενοι με επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
«Το οικονομικό και υλικό κόστος όλων των δράσεων αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, έχει επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο ήδη περιορισμένος προϋπολογισμός του δήμου Λέσβου», σημειώνει ο κ. Γαληνός, ο οποίος αφού υποστηρίζει πως ο δήμος προχώρησε στις ενέργειες αυτές «θέλοντας να ξεπεράσει την απραξία της κεντρικής κυβέρνησης», τονίζει πως λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ρυθμού αφίξεων κινδυνεύει να χαθεί η δυνατότητα διαχείρισης και να κλιμακωθεί το ζήτημα ανεξέλεγκτα.
Με άλλη επιστολή προς τους Τούρκους δημάρχους των απέναντι μικρασιατικών πόλεων, ο κ. Γαληνός τους ενημερώνει σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος. Η επιστολή απευθύνεται στους δημάρχους Αϊβαλί, Rahmi Gençer, Δικελί, Mustafa Tosun, Αϊβάτζικ, Mehmet Ünal Sahin, Αλί Αγά, Sekram Acar και Αδραμυτίου, Kamil Saka.
Με την επιστολή του ο κ. Γαληνός υποστηρίζει πως μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας θα μπορέσει να λυθεί το ζήτημα των επιπτώσεων από το μεταναστευτικό «προς όφελος και όπως προστάζει το κοινό συμφέρον των πόλεών μας».