Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν την Πολιτεία στην αντιμετώπιση της κρίσης
<p>Ο Στρατηγός Κωσταράκος παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή</p>
Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
Τους τρόπους και στο μέγεθος που τους αναλογεί με τους οποίους συνεισέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στην Πολιτεία στην αντιμετώπιση της οικονομικής καταστάσεως της χώρας την τελευταία πενταετία, στο πλαίσιο του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, εξέθεσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος με την ομιλία του με τίτλο «Η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων» που έκανε χθες στη διάρκεια της Ημερίδος που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή με θέμα «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως Πυλώνας Ανάπτυξης της Οικονομίας».
Ο κ.Αρχηγός μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Αρχικά έπρεπε να στηρίξουμε την πατρίδα μας στη νέα δημοσιονομική προσαρμογή. Βρεθήκαμε στο δίλλημα να κάνουμε απολύσεις ή να περικόψουμε οριζόντια τους μισθούς μας. Αντιπροτείναμε και έγινε δεκτό από την πολιτική Ηγεσία να περικόψουμε περισσότερα χρήματα από τους υψηλότερα αμειβόμενους και λιγότερα από τους χαμηλότερα αμειβόμενους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης στα στελέχη μας, αλλά και την ακέραιη συνδρομή μας στην νέα δημοσιονομική πραγματικότητα».
Ακολούθως ο ίδιος ανέφερε τα επί μέρους μέτρα που ελήφθησαν και τα οποία τελείως επιγραμματικώς είναι:
Εξορθολογισμός των Ταμείων των Κλάδων, κάτι που συνεχίζεται μέσα από συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πλέον δέχονται όλους τους Έλληνες για περίθαλψη και εξέταση, «συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς ο Α/ΓΕΕΘΑ. Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και διαχειρίσεως κρίσεων (πυρκαγιές, σεισμοί, αποστολές ειδικευμένου προσωπικού σε άγονες περιοχές, αερομεταφοράς ασθενών) παρέχει τη δυνατότητα στην πολιτεία να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προγραμματισμός διαθέσιμων κονδυλίων (Νοέμβριος 2011), ώστε να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και όχι για νέες αγορές.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, απενεργοποιήσαμε μη επιχειρησιακά στρατόπεδα, συρρικνώσαμε μονάδες και προσαρμοστήκαμε στο σύγχρονο περιβάλλον.
Επίκειται, πολύ σύνομα, και δεύτερη φάση της αναδιοργανώσεως, με την οποία και θα επιτευχθεί η πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα και μεγάλο δημοσιονομικό όφελος. Εξασφάλιση αισθήματος ασφαλείας στις τοπικές, παραμεθόριες, κοινωνίες.
Επιδίωξη διατηρήσεως δυνατότητος εγχωρίου παραγωγής των αναγκαίων πυρομαχικών μας, καθώς υπολογίστηκε ότι το κόστος της αγοράς τους από οπουδήποτε αλλού είναι πολύ μεγαλύτερο και συνεχώς μεταβαλλόμενο, αφού δημιουργούνται διαρκώς οικονομίες κλίμακας, τις οποίες δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε.Το 2014, συμφωνήθηκε με την Κινεζική κυβέρνηση η δωρεάν παροχή καθηγητών για την εκμάθηση της Κινεζικής γλώσσας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αντί να πληρώνουμε εμείς καθηγητές, με ετήσια εξοικονόμιση της τάξεως των 50.000 ευρώ.
Αντίστοιχη συνεργασία και με την Αίγυπτο για καθηγητές εκμαθήσεως της Αραβικής γλώσσης
Υπογραφή διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας με τις Καταριανές ΕΔ, προκειμένου να εκπαιδεύουμε επ’ αμοιβή τα στελέχη τους σε οπλικά συστήματα. Επιτυγχάνεται ενίσχυση τοπικής οικονομίας της Αλεξανδρουπόλεως από την παρουσία των στελεχών του Κατάρ, κατά την πολύμηνη διαμονή τους στην πόλη.
Κάτι παρόμοιο συμφωνήθηκε και με τις ΕΔ άλλων χωρών, όπου υπογράφτηκαν διμερείς συμφωνίες για παροχή εκπαιδεύσεως στελεχών τους σε τακτικό επίπεδο.
Προσπάθεια διατηρήσεως ανοικτών των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη για να εξασφαλίσουμε ανάθεση έργου, μέσω των εξαιρετικών διακρατικών στρατηγικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί.
Δυνατότητες οικονομικής εκμεταλλεύσεως της ακινήτου περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα διάφορα εργοστάσια των Ενόπλων Δυνάμεων που με κατάλληλη επενδυτική βούληση και νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να γίνουν σημαντικοί φορείς οικονομικής ανάπτυξης.
Προσπάθεια αναδείξεως της Ελλάδος ως διεθνούς στρατιωτικού εκπαιδευτικού κέντρου, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ικανότητές μας.
Πρόσφατη έκδοση πολυσέλιδου καταλόγου 250 περίπου σχολείων, των οποίων η εκπαίδευση πραγματοποιείται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα κατά περίπτωση, που διατίθενται για την εκπαίδευση προσωπικού ξένων κρατών. Ο κατάλογος αυτός έχει ήδη προωθηθεί στους ΑΚΑΜ και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΞ, για περαιτέρω εκμετάλλευση.