Συνήθως οι βασικές αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα και σχετίζονται με τη διατροφή μας είναι οι χαμηλές σε φυτικές ίνες δίαιτες, η έλλειψη άσκησης και νερού. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν και κάποιες απρόσμενες αιτίες που ίσως να μην έχετε φανταστεί, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα...

Παυσίπονα

Τα παυσίπονα χάπια είναι συχνοί "ένοχοι" της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, μερικές έρευνες αναφέρουν, ότι όσοι είναι χρόνια χρήστες παυσίπονων φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.

Σοκολάτα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, που αναφέρουν ότι η σοκολάτα σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί δυσκοιλιότητα, αν και άλλες μελέτες θεωρούν, ότι βοηθά τους ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα. Σε μελέτη του 2005, αποκαλύφθηκε, ότι άτομα που έπασχαν από χρόνια δυσκοιλιότητα ή από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα.

Βιταμίνες

Σε γενικές γραμμές, οι βιταμίνες δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα συστατικά τους, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Αραιές επισκέψεις στην τουαλέτα

Η ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα μπορεί να προκύψει τις πιο ακατάλληλες στιγμές, οπότε μοιάζει λογικό να αναβάλλετε την ολοκλήρωση της απαραίτητης βιολογικής σας ανάγκης. Όμως όσο περισσότερο το καθυστερείτε τόσο περισσότερο απομακρύνεται η υγρασία από το τελικό τμήμα του εντέρου, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται πιο ξηρά και να είναι δυσκολότερο να απομακρυνθούν.

Διαβήτης

Περίπου ένα στα τρία άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Με την πάροδο του χρόνου, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα. Εάν οι βλάβες εντοπίζονται στα νεύρα του γαστρεντερικού, επιβραδύνεται σημαντικά η συνήθης λειτουργία του.