Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχετικά με την ανεύρεση του ναυτικού drone στη Λευκάδα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της Μεσογείου σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε: Λευκάδα: Αναζητείται στο… διάστημα η ταυτότητα του θαλάσσιου drone - Τι έχουν εντοπίσει οι ελληνικές Αρχές (Βίντεο)


Drone στη Λευκάδα: Ανησυχία στις Βρυξέλλες και αναμονή για τα αποτελέσματα της έρευνας

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο parapolitika.gr ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα και ζήτησαν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της έρευνας όταν αυτή ολοκληρωθεί». Τα αποτελέσματα της έρευνας θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα κινηθεί η χώρα μας από εδώ και πέρα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ιδιαίτερα στους ομολόγους του, όπως προαναφέρθηκε, ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει να διαχυθεί ο πόλεμος στην επικράτεια της Ελλάδας.

Το περιστατικό αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη που ερευνάται εντατικά από το Γενικό Επιτελείο. Όπως είναι ήδη γνωστό, το σκάφος έφερε τρεις ηλεκτρικούς πυροκροτητές και κεραία δορυφορικής πλοήγησης, αναδεικνύοντας έναν τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε αναγκαία διαβήματα μόλις τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώσουν την προέλευση και τον χειριστή του drone.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές - Ακόμη και προβοκάτσια

Έγκυρες πηγές που μίλησαν στο parapolitika.gr επεσήμαναν ότι το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς πρόκειται για παραβίαση των χωρικών υδάτων της χώρας μας, και εκτίμησαν ότι μέχρι να εκδοθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί με βεβαιότητα εάν πρόκειται για «μία απλή ή μία σύνθετη υπόθεση». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν ακόμη και να πρόκειται για «προβοκάτσια», όπως χαρακτηριστικά είπαν, τονίζοντας ότι «στρατιωτικές βάσεις δεν υπάρχουν μόνο νοτίως της Ελλάδας, αλλά και βόρεια με επιρροή από τρίτες χώρες», αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η χώρα μας έχει ήδη ζητήσει, μέσω της διπλωματικής οδού, εξηγήσεις από την Ουκρανία, που φαίνεται πως ακόμη δεν έχουν δοθεί. Δηλώνουν, ωστόσο, τη βεβαιότητά τους ότι οι Ουκρανοί δεν θα αποκρύψουν από μία χώρα σύμμαχο τι πραγματικά συνέβη. Μέχρι τότε ειδικοί εμπειρογνώμονες επιχειρούν να εξακριβώσουν όλες τις πληροφορίες αναλύοντας το drone, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη ναυτική βάση του Σκαραμαγκά, κάνοντάς το, όπως λένε χαρακτηριστικά, «φύλλο και φτερό».


Σπύρος Μπελεγράτης στο parapolitika.gr: Πώς λειτουργεί το ουκρανικό drone

Ο αντιστράτηγος ε.α. Σπύρος Μπελεγράτης αναλύει στο parapolitika.gr πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο drone. Όπως υποστηρίζει, το χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για να πλήξουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ή και εμπορικά του «σκιώδους στόλου» και δρουν κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, στα λιμάνια της Χερσονήσου της Κριμαίας. Αυτά τα μη επανδρωμένα drones φέρουν μία έως δύο δορυφορικές κεραίες τύπου Starlink. Πρόκειται για άσπρα μεγάλα τετράγωνα αντικείμενα. Είναι συνήθως γεμισμένο με εκρηκτικά, με τον μηχανισμό πυροδότησης να βρίσκεται στην πλώρη. Ο χειριστής του μέσω οθόνης το χειρίζεται από μακριά μέσω δορυφορικών συστημάτων.

Για το συγκεκριμένο drone αυτό που έχει εξακριβωθεί μέχρι τώρα είναι ότι όλα αυτά τα συστήματα βρίσκονταν σε λειτουργία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξήγηση για το πώς ο χειριστής έχασε τον έλεγχο. Όπως θεωρεί πιθανό ο κ. Μπελεγράτης, «είτε υπήρξε κάποια δυσλειτουργία στα συστήματα πλοήγησης του συγκεκριμένου σκάφους είτε υπήρξε λάθος χειρισμού».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α., η επικινδυνότητα του drone για τους ψαράδες δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο είχε διαφανεί, καθώς αποδίδει ελάχιστες πιθανότητες έκρηξης. Όπως λέει, το drone εκρήγνυται με πρόσκρουση ή όταν πυροδοτηθεί από τον χειριστή. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τον χρόνο παραμονής του στο σημείο όπου βρέθηκε είναι μηδαμινές, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί και ο τόπος προέλευσης. Ο κ. Μπελεγράτης αμφισβητεί ότι το drone προήλθε από μυστική βάση της Ουκρανίας στη Λιβύη, όπως καταγράφεται στα περισσότερα σενάρια. Αναρωτιέται «για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Τρίπολης θα είχε μία τέτοια βάση στο έδαφός της μυστικού χαρακτήρα, αφού δεν συνεργάζεται με την Ουκρανία. Ούτε στην Τουρκία που έχει στρατεύματα στη Λιβύη θα είχε λόγο να διατηρεί μία τέτοια βάση. Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι ήταν στη Λιβύη. Μπορεί να βρίσκονταν στην Αλβανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία ή στην Αλγερία».


Τα πορίσματα του ΥΠΕΘΑ που αναμένονται και τα διπλωματικά διαβήματα

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Σε λίγες ημέρες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας, ώστε αμέσως μετά να εκδοθούν και τα διαβήματα προς τη χώρα ευθύνης, με αίτημα να μη χρησιμοποιείται ο χώρος δικαιοδοσίας της χώρας μας για άσκηση επιθετικών ενεργειών.