Με λιγότερο από έναν μήνα να απομένει μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα 3.000 κενά στα σχολεία προκαλούν πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας που αναζητεί τρόπους για να τα καλύψει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι το «μαχαίρι» στις αποσπάσεις καθηγητών, καθώς αναμένεται να είναι 500 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχει η σκέψη και για συμπληρωματικές αναθέσεις μαθημάτων.

Και μπορεί φέτος, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με τις παρεμβάσεις αυτές τα σχολεία να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να ανοίγουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το επόμενο σχολικό έτος είναι μία πολύ διαφορετική ιστορία, καθώς το 2015 προβλέπεται μείωση κατά 50% των κονδυλίων για τους αναπληρωτές.

Ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής ως προς τα προβλήματα που βρίσκονται ενόψει:

    «Του χρόνου το σύστημα με την αναπλήρωση πεθαίνει. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2015 αν δεν ανατραπεί το 1 προς 10 (σ.σ. προσλήψεις προς αποχωρήσεις). Του χρόνου οι πηγές χρηματοδότησης των αναπληρώσεων μειώνονται κατά το ήμισυ. Πρέπει να γίνει η κατάργηση του 1/10 και διαγωνισμός του ΑΣΕΠ»

Σχετικά με φέτος ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως  «υπάρχουν 3.000 κενά τα οποία θα καλυφθούν με 500 λιγότερες αποσπάσεις και με παράλληλες αναθέσεις. Θα είμαστε έτοιμοι αρχές Σεπτεμβρίου για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής που περιέγραψε σε συνέντευξή του χθες στη ΝΕΡΙΤ με μελανά χρώματα την κατάσταση με τα κενά στα σχολεία:

    «Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε τουλάχιστον 6.500 συνταξιοδοτήσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οπότε έχουμε κάποια κενά της τάξης των 18.000. Πράγματι έχουμε μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό 2.000 πιστώσεις για αναπληρωτές και τους υπόλοιπους προσπαθούμε να τους βρούμε μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και ενδεχομένως θα προσλάβουμε και άλλους 3.000 αναπληρωτές. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουμε το καθεστώς τού 1 προς 10 και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις και έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα προσληφθούν οι αναπληρωτές για να είναι στη θέση τους στις 11 Σεπτεμβρίου».