ΣτΕ: Υποχρεώνει την ΕΥΠ να καταθέσει τον φάκελο παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη - Αρχίζει να "τρέχει" η τρίμηνη προθεσμία
Τι αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας
Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, υποχρεώνει την ΕΥΠ να του διαβιβάσει εντός τριμήνου τον φάκελο παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη
Διαβάστε: Δικηγόροι Κουκάκη: "Διασφαλίζουμε ότι ο εντολέας μας θα λάβει τις απαντήσεις που δικαιούται σχετικά με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του"
ΣτΕ: Τι αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας για την ΕΥΠ
Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΥΠ οφείλει να αποστείλει στο Δικαστήριο όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την άρση απορρήτου των επικοινωνιών του αιτούντος. Παράλληλα, το ΣτΕ προβλέπει ότι, σε περίπτωση που η Υπηρεσία επικαλεστεί καταστροφή του φακέλου ή των σχετικών εγγράφων, θα πρέπει να γνωστοποιήσει τη νομική βάση της καταστροφής τους, να προχωρήσει σε ανασύσταση του φακέλου και στη συνέχεια να τον διαβιβάσει στο Δικαστήριο.
Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η ΕΥΠ «έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους λόγους άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του αιτούντος», ενώ γίνεται λόγος για «αντιφατικές δηλώσεις» των αρμόδιων οργάνων της ως προς το εάν διατηρούνται τα σχετικά στοιχεία. Το Δικαστήριο σημειώνει ότι η στάση αυτή παρεμποδίζει τόσο τον έλεγχο της ΑΔΑΕ όσο και την άσκηση του ακυρωτικού ελέγχου από το ίδιο το ΣτΕ.
Παράλληλα, η Ολομέλεια τονίζει ότι, ακόμη και όταν πρόκειται για απόρρητα στοιχεία, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση προσκόμισης εγγράφων ενώπιον του Δικαστηρίου, όταν αυτό καλείται να παράσχει αποτελεσματική δικαστική προστασία.
Το ΣτΕ επαναλαμβάνει στην απόφασή του ότι η ΑΔΑΕ αποτελεί τη μόνη αρμόδια αρχή για να αποφασίζει σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για άρση απορρήτου μετά τη λήξη του μέτρου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο σκοπός για τον οποίο επιβλήθηκε. Ακόμη, υπενθυμίζει ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021, με την οποία είχε αφαιρεθεί από την ΑΔΑΕ η σχετική αρμοδιότητα στις περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας, έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική με προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας.
Με την ίδια απόφαση, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέβαλε την οριστική κρίση επί της υπόθεσης μέχρι να διαβιβαστούν τα ζητούμενα στοιχεία από την ΕΥΠ. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στην ΕΥΠ, αρχίζει πλέον να "τρέχει" η προθεσμία των τριών μηνών, για την γνωστοποίηση των στοιχείων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
En