Δύο νέα ταχύπλοα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) εντάχθηκαν επισήμως στη δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού, στη διάρκεια ειδικής τελετή΄ς που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν οι Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Αμφότερα τα ΣΑΠ εντάχθηκαν στη δύναμη της ΔΥΚ ενισχύοντας έτσι της επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Τον Δεκέμβριο του 2014, το ΠΝ παρέλαβε ένα εξελιγμένο ταχύπλοο σκάφος τύπου RHIB, το οποίο επιχειρεί ως ΣΑΠ στη δύναμη της ΔΥΚ. Το σκάφος αποτελεί μια ευγενική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προς το ΠΝ, η οποία υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω σκάφος, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές προδιαγραφές, που έχει θέσει το ΠΝ. Η ονομασία του σκάφους είναι «ΣΑΠ-12», με πλευρικό το Ρ-50, ενώ τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι:

- Μήκος περί τα 13 μ.

- Πλάτος περί τα 3,5 μ.

- Εκτόπισμα περί τους 7,5 τόνους

- Ταχύτητα άνω των 50 κόμβων

- Διαθέτει κλειστή καμπίνα επιβατών

Το δεύτερο σκάφος, το «ΩΚΥΑΛΟΣ», του ομωνύμου προγράμματος («Ωκύαλος Nαυς» σημαίνει σκάφος που πλέει ταχέως στη θάλασσα, το σκάφοs του Οδυσσέα στο πασίγνωστο Ομηρικό έποs), αποτελεί ναυπήγηση ενός ταχυπλόου σκάφους, το οποίο προορίζεται για επιχειρησιακή χρήση από τη ΔΥΚ του ΠΝ.

Η σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους έχει γίνει υπό το συντονισμό του ΠΝ, από Ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Το σκάφος, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μ. έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονομία μπορεί να επιχειρεί και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενώ διαθέτει και σύγχρονο εξοπλισμό, που καλύπτει τις απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων. Άξιο μνείας είναι το ρομποτικό σύστημα εδράσεως, κινήσεως, κατευθύνσεως, τηλεχειρισμού και σκοπεύσεως, Ελληνικής εταιρείας, για πολυβόλο έως 0,50 cal (τύπου Browning).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες, το σκάφος εντάχθηκε στο ΠΝ (με αυτή την ονομασία και πλευρικό Ρ-51). Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του σκάφους θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ΔΥΚ καθώς η Διοίκηση θα αποκτήσει ένα ακόμα ΣΑΠ, το

οποίο αποτελεί το πρώτο ΣΑΠ κλάσεως ΤΑ (Ταχείας Αντιδράσεως) για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων.

Λ.Σ.Μ.